Αναλύσεις

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου στη Γάζα

Η μαινόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «σοβαρό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Απευθυνόμενος σε συνέδριο επενδυτών στη Σαουδική Αραβία, ο Ajay Banga είπε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις που ενισχύονται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, αλλά ότι οι κίνδυνοι «τείνουν να κινούνται» γρήγορα, επομένως δεν πρέπει να αγνοούνται άλλοι.

«Γίνονται τόσα πολλά στον κόσμο και η γεωπολιτική στους πολέμους που βλέπετε και τι συνέβη πρόσφατα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Στο τέλος της ημέρας, όταν τα συνδυάσετε όλα αυτά μαζί, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική Η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο σοβαρή», είπε ο Banga.

Οι κίνδυνοι τείνουν να κινούνται, είπε. «Επομένως, θα ήμουν πολύ προσεκτικός να προσηλώσω το ένα και να αγνοήσω τους άλλους αυτή τη στιγμή».

Ο Μπάνγκα είπε ότι ενώ όλα στον ανεπτυγμένο κόσμο φαίνονται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγο καιρό, «νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία».

Περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι και κυρίως παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σε μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής αντιστασιακής ομάδας Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.400 άνθρωποι λέγεται ότι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ .

Ο Μπάνγκα μιλούσε στην ετήσια Πρωτοβουλία Μελλοντικών Επενδύσεων (FII), που συχνά αναφέρεται ως «Νταβός στην έρημο».

Περισσότεροι από 6.000 εκπρόσωποι είναι εγγεγραμμένοι για την τριήμερη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει εμφανίσεις από τους επικεφαλής των παγκόσμιων τραπεζών και τους προέδρους της Νότιας Κορέας, της Κένυας και της Ρουάντα, δήλωσαν οι διοργανωτές.

Ο Μπάνγκα είπε ότι η γεωπολιτική αποτελεί τον μεγαλύτερο, αλλά δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

"Το 10ετές Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (απόδοση) μόλις πέρασε το 5% για λίγο χθες, αυτοί είναι τομείς που δεν έχουμε δει. Άρα ναι, αυτό είναι ακριβώς εκεί που κρύβεται στη σκιά", είπε, αναφερόμενος στην άνοδο του δείκτη αναφοράς για κόστος δανεισμού σε όλο τον κόσμο, που απειλούν περαιτέρω με επιβράδυνση της οικονομίας.

«Και μετά, πόσο καιρό πριν την επόμενη πανδημία;» σημείωσε ο Μπάνγκα.

Είπε ότι χρειάζονται επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι σε ορισμένες από αυτές τις χώρες παραμένουν εμπόδιο.

Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρειάζονται μόνο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία ή ακόμα και στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, πρέπει να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα με τα κεφάλαιά του», είπε. «Και αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έχουμε μπροστά μας».

Φόβοι περιφερειακών συγκρούσεων

Η συγκλονιστική βία στο Ισραήλ και τη Γάζα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα μιας πιο σταθερής και ευημερούσας Μέσης Ανατολής που υποστήριξε η Σαουδική Αραβία, η οποία φέτος ανοικοδόμησε τους δεσμούς με το Ιράν και βρισκόταν σε συνομιλίες για την αναγνώριση του Ισραήλ πριν ξεσπάσουν οι μάχες.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις τελευταίες εβδομάδες τη βία κατά αμάχων στη Γάζα και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό σκοπό.

Πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις για πιθανή εξομάλυνση με το Ισραήλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αυτόν τον μήνα ότι η διαδικασία είχε διακοπεί.

Η σύγκρουση έρχεται στα μισά του δρόμου της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Οράματος 2030 που υποστήριξε ο de facto ηγέτης του βασιλείου, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), το οποίο έχει ως στόχο να απομακρύνει τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δείξει ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν με τα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια παρά τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή αναταραχή.

Εκτός από το FII, η πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί επίσης την πρώτη της εβδομάδα μόδας και έναν αγώνα πυγμαχίας μεταξύ του Tyson Fury και του Francis Ngannou.

Τη Δευτέρα, η MBS ανακοίνωσε τα σχέδιά της να φιλοξενήσει το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο eSports το επόμενο καλοκαίρι.

Η τελετή έναρξης του FII περιλάμβανε μια φωνητική παράσταση από τον διαγωνιζόμενο του Britain's Got Talent, Malakai Bayoh, καθώς ένα γιγάντιο περιστέρι έλαμψε σε μια οθόνη πίσω του.

Ο Yasir Al Rumayyan, διοικητής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, αναφέρθηκε μόνο λοξά στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης στα σχόλιά του την Τρίτη, αν και προειδοποίησε για τις προκλήσεις που παρουσιάζουν τα υψηλά επιτόκια.

"Καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν σφίξει τη νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αυτή ήταν η ταχύτερη αύξηση του ρυθμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει προκαλέσει σημαντικές και απρόβλεπτες διαταραχές", είπε.

Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι «ακόμα και σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων μπορούμε να δούμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας».