Παραπολιτικά

Μας ετοιμάζουνε... ηλεκτρική καρέκλα

Σε αλλεπάλληλα... ηλεκτροσόκ εξακολουθεί να υποβάλλεται ο Κύπριος καταναλωτής, που χρυσοπληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Κι ενώ βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση σοκ, πληροφορείται ότι η ΑΗΚ επιμένει να αυξήσει τις βασικές διατιμήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 25%. Η ΡΑΕΚ έχει απορρίψει το σχετικό αίτημα της ΑΗΚ, αλλά η τελευταία εμφανίζεται αποφασισμένη να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της ΡΑΕΚ. Αν δικαιωθεί, σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα περάσει από το στάδιο του ηλεκτροσόκ σε εκείνο της... ηλεκτρικής καρέκλας. Και δεν φτάνει που θα κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα, θα του ζητήσουν να πληρώσει και το ρεύμα από τη χρήση της!

Την ίδια ώρα και η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου βαδίζει σε τεντωμένο... ηλεκτροφόρο σύρμα, καθώς είναι πολλά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μια προσπάθεια που καταβλήθηκε πριν από μερικές ημέρες, σε συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και υπηρεσιακούς, διαλύθηκε μόλις άρχισε, αφού η ατμόσφαιρα ήταν πολύ... ηλεκτρισμένη και ο Υπουργός αποχώρησε άρον-άρον.

Δεν ξέρουμε αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, αλλά εκείνο που επείγει είναι να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, που ενδιαφέρει άμεσα τους πολίτες, αλλά την ίδια ώρα και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ΑΗΚ σε δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι, ΑΗΚ, Συντεχνίες και Υπουργείο Ενέργειας για να βρούνε έδαφος συνεννόησης. Και αν δεν εξευρεθούν άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, ας υπάρξουν μεταβατικές ή προσωρινές λύσεις, με βάση τη διαχρονική κυπριακή λογική... «που στύλλον-στύλλον άνεση»! Είναι μια καλή ευκαιρία όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ να έρθουν στο φως. Φθάνει να μη μας... χρεώσουν και αυτό το φως!

Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν (μέσω του ηλεκτροφόρου λογαριασμού του ρεύματος) τα λάθη και τις παραλείψεις αλλεπάλληλων κυβερνήσεων, που άργησαν πολύ να προωθήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και άργησαν επίσης να κινήσουν τις διαδικασίες για έλευση φυσικού αερίου, ώστε να παράγουν φθηνότερο ρεύμα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Και κλείουμε με ένα επίκαιρο σχόλιο από ηλικιωμένο προς τη σύζυγό του:

- Κοτζιάκαρη, φαίνεται ότι φτηνόν ρεύμαν θα έχουμεν μόνον που τους... ρευματισμούς μας!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ