Παραπολιτικά

Μόνη αλήθεια οι άμαχοι νεκροί

Η εικόνα της Ισραηλινής μάνας που κλαίει γοερά για το παιδί της, το οποίο έσφαξαν ή απήγαγαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, και η εικόνα της Παλαιστίνιας μάνας, που θρηνεί όταν είδε το παιδί της να ανασύρεται νεκρό από τα ερείπια του Νοσοκομείου της Γάζας, δεν έχουν καμιάν απολύτως διαφορά. Ο ανθρώπινος πόνος, το αίμα αθώων που χύνεται στον πόλεμο, δεν έχει εθνικότητα. Δεν έχει διάκριση. Δεν έχει διαβάθμιση.

Ποιος, αλήθεια, ευθύνεται για τη φοβερή σφαγή με την έκρηξη στο Νοσοκομείο Al Ahli της Γάζας; Η ισλαμική Τζιχάντ, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, παρουσιάζοντας και σχετικά ντοκουμέντα; Ή το Ισραήλ, όπως ισχυρίζονται η Χαμάς και η Τζιχάντ; Σ’ αυτό το χάος που έχει προκληθεί, καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να πείσει απόλυτα για τη δική της αλήθεια. Η μόνη πραγματική αλήθεια απεικονίζεται στα άψυχα σώματα των 500 αθώων θυμάτων.

Αλλά, πέρα από το τι λέει η κάθε πλευρά, υπάρχουν και κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα που ακολούθησαν την έκρηξη:

1) Ακυρώθηκε η κοινή συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν στην Ιορδανία με τον Βασιλιά της χώρας, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή γενικότερης σύρραξης στην περιοχή.

2) Ξεσηκώθηκε τεράστια οργή και μίσος στον μουσουλμανικό κόσμο, που πήρε τη μορφή δυναμικών διαδηλώσεων, με κεντρικό μήνυμα «θάνατος στο Ισραήλ».

3) Έγινε ακόμη πιο δυσχερές και πολύπλοκο το έργο των ισραηλινών δυνάμεων, που ετοιμάζονται να μπουν στη Γάζα για να εξοντώσουν τη Χαμάς. Τυχόν νέοι μαζικοί θάνατοι Παλαιστινίων αμάχων θα φέρουν πιο κοντά την κόλαση.

Τώρα περιμένουν όλοι την επόμενη κίνηση του Ισραήλ και πότε θα ξεκινήσει τον λεγόμενο «πόλεμο των τούνελ» στη Γάζα. Όταν αρχίσει ο πόλεμος αυτός, κανένας δεν θα μπορεί πλέον να δει οποιοδήποτε φως στην... άκρη του τούνελ του Μεσανατολικού προβλήματος.

Επίσης όλοι περιμένουν και την αντίδραση του Ιράν. Η Χαμάς θεωρείται το «μακρύ χέρι» της Τεχεράνης στη Γάζα. Αν οι Ισραηλινοί κόψουν αυτό το χέρι, οι Ιρανοί μπορεί να ενεργοποιήσουν το άλλο τους «μακρύ χέρι» στην περιοχή, την άλλη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο. Κι αν το κόψουν κι αυτό οι Ισραηλινοί, ο Θεός (ή ο Αλλάχ) να βάλει... το χέρι του!

ΜΠΟΞΕΡ