Ακίνητο

Έρευνα: Πώς «σώζουν» οι ξένοι την αγορά ακινήτων στην Κύπρο (ΠΙΝΑΚΕΣ)

31% η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές - Σχεδόν €2,8 δισ. η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν τους πρώτους 8 μήνες του 2023 - Τι ισχύει ανά επαρχία

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφει η αγορά ακινήτων στην Κύπρο εν μέσω πολλών προκλήσεων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ανακοίνωση της Delfi Analytics.

Όπως διαφαίνεται από την τελευταία ανάλυση “Real Estate Dynamics in Cyprus”, της Delfi Analytics, μέλος του Ομίλου Delfi Partners, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 ολοκληρώθηκαν 11.655 πωλήσεις ακινήτων συνολικής αξίας €2,8 δισ. περίπου.

31% η αύξηση πωλήσεων σε ξένους αγοραστές

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου καταγράφεται σημαντική αύξηση της τάξης του 31% στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές. Ενδεικτικό της δυναμικής που προσδίδει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι το γεγονός ότι το 46% των πωλητηρίων εγγράφων το οκτάμηνο του 2023, προέρχεται από ξένους αγοραστές. 

Παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πωλήσεων ακινήτων το οκτάμηνο του 2023 είναι ελαφρώς χαμηλότερος (-2,8%) σε σύγκριση με το οκτάμηνο του προηγούμενου χρόνου, η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 7,1% λόγω των αυξημένων τιμών. 

Ανεβαίνει η Λάρνακα κατεβαίνει η Λευκωσία 

Οι πωλήσεις στην επαρχία Λεμεσού έφτασαν τις 3.384 αυξημένες 0,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Μεγάλη μείωση της τάξης του 12,9% καταγράφεται στον όγκο των πωλήσεων στην επαρχία Λευκωσίας, σε αντίθεση με την επαρχία Λάρνακας η οποία συγκεντρώνει 2.361 πωλήσεις αυξημένες κατά 10,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου με τη μείωση στις πωλήσεις να διαμορφώνεται στο 4,7% και στο 1,9% αντίστοιχα. 

poliseis_1.png

Διαβάστε περισσότερα στο ECONOMY TODAY