Αναλύσεις

Συνεδρία ΕΚΤ: Παύση στον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων

Έπειτα από δέκα διαδοχικές αυξήσεις στο πλαίσιο της μάχης κατά του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Συνέρχεται σήμερα στην Αθήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια συνεδρία που αναμένεται να σηματοδοτήσει την παύση στον κύκλο των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, έπειτα από δέκα διαδοχικές αυξήσεις στο πλαίσιο της μάχης κατά του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραθέσει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος στις 15:45 ώρα Κύπρου.

Από τον Ιούλιο του 2022 και εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ, η ΕΚΤ προέβη στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 450 μονάδες βάσης, επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 4,3%.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του συνεδρία τον Σεπτέμβριο, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να αυξηθούν στο 4,50%, 4,75% και 4,00% αντίστοιχα, που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ.

Ωστόσο, η φράση κλειδί στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΚΤ σημείωνε πως «με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ την περασμένη Τετάρτη ότι δεν αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων τα οποία έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο, που αν διατηρηθούν, θα συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ που είναι το 2%.

Αντίστοιχα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και οικοδεσπότης της σημερινής συνεδρίας, σε δηλώσεις του στην Financial Times ενέταξε στην εξίσωση και την κρίση στην Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι λόγω της νέας αβεβαιότητας είναι καλύτερο να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές κα να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΚΥΠΕ