Αναλύσεις

Συνεδριάζουν οι 27 της ΕΕ για το Ισραήλ - Έκτακτη ΓΣ του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για να συζητήσει τις «παράνομες ενέργειες του Ισραήλ», την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη σύνοδο στη Νέα Υόρκη για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς. Η σύνοδος συγκλήθηκε από την Ιορδανία και τη Μαυριτανία.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, θα είναι τα πρωτεύοντα θέματα επί των οποίων καλείται να διαβουλευτεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει

για να συζητήσει τις «παράνομες ενέργειες του Ισραήλ»

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο στη Νέα Υόρκη σήμερα στις 5 μ.μ. (ώρα Κύπρου) για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Η σύνοδος, που ονομάζεται «Παράνομες ισραηλινές ενέργειες στην Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και στα υπόλοιπα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη», συγκλήθηκε από την Ιορδανία και τη Μαυριτανία. Είναι η 39η φορά που η «δέκατη έκτακτη σύνοδος» συνεδριάζει για το θέμα.

Το αίτημα της Ιορδανίας/Μαυριτανίας να συγκληθεί εκ νέου η συνεδρίαση δεν αναφέρει καθόλου τη Χαμάς ή τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τονίζει την «πολιορκία και τη στρατιωτική επίθεση από το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει προκαλέσει, από αυτή την ημερομηνία, απρόβλεπτη καταστροφή κατοικιών και άλλων περιουσιών πολιτών και υποδομών, και έχει προκαλέσει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες, με κίνδυνο περαιτέρω επικίνδυνης αποσταθεροποίησης της κατάστασης, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες ζωές αμάχων και απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν συνεχή, ταχεία,

ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στην Γάζα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση «ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων» στις εχθροπραξίες για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που θα τεθεί προς έγκρισιν στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την σοβαρότατη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα και απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια ώστε να φθάσει σε όσους την χρειάζονται μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», αναφέρεται στο κείμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργασθεί στενά με εταίρους στην περιοχή για να προστατεύσει τους πολίτες, να παράσχει βοήθεια και να διευκολύνει την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις».