Αναλύσεις

Σενάρια υποδοχής μέχρι και 100.000 ανθρώπων από το Ισραήλ επεξεργάζεται η Κύπρος (Βίντεο)

Σε συνδετικό κρίκο και βατήρα σωτηρίας για δεκάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, μετατρέπεται η Κύπρος.

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για διαχείριση ροών που θα προκύψουν σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει συνολικά 100 χιλιάδες ξένους υπηκόους στην Κύπρο.

Θετικά φαίνεται να αποτιμάται την ίδια στιγμή η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας από το λιμάνι Λεμεσού.

Το Ισραήλ για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας να είναι ορατό, οι φόβοι των Κυπριακών Αρχών για διάχυση της έντασης στον Λίβανο πυροδοτούν σειρά σχεδιασμών και ενεργειών, ώστε η Κύπρος να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για να υποδεχθεί ξένους πολίτες που θα θελήσουν να αποδράσουν από τη φωτιά του πολέμου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 100 χιλιάδες υπηκόους ξένων χωρών στον Λίβανο και η Κύπρος λόγω θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως βατήρας διάσωσης τους.

Στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης "ΖΗΝΩΝ" βρίσκονται αυτοί τη στιγμή, 19 διπλωματικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι διάφορων χωρών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι προσφυγικές ροές που μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή και είναι ικανές να βραχυκυκλώσουν το σύστημα της Κύπρου.

Συναφής, είναι και η πρόταση του προέδρου Χριστοδουλίδη για δημιουργία διαδρόμου από το Λιμάνι της Λεμεσού στη Λωρίδα της Γάζας, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως προς την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Κύπρου, πρωτοβουλία στην οποία αναφέρθηκε και κατά τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας την πρόταση, ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Τον τελικό λόγο στο όλο ζήτημα έχει πάντως το Ισραήλ το οποίο για την ώρα κρατεί κλειστά τα χαρτιά του ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

Δείτε το ρεπορτάζ στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα: