Εργασία

Ιδού η πρόταση της Κυβέρνησης για πρόωρη σύνταξη και μείωση του 12%

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους του Ταμείου Κοινωνικών ασφαλίσεων για το penalty 12% στις συντάξεις.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους του Ταμείου Κοινωνικών ασφαλίσεων για το penalty 12% στις συντάξεις.

Η κυβερνητική πρόταση προνοεί συμπλήρωση 40 χρόνων εργασίας που αντιστοιχεί στο 85% της περιόδου ασφάλισης, ώστε να μειωθεί το πέναλτι του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε βάθος χρόνου και διαπιστώθηκε ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές ενώ δεν προκύπτει ανάγκη διαφοροποίησης του ορίου συνταξιοδότησης».

Επιπρόσθετα είπε ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία και δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνάρτηση με τις οποίες ακούστηκαν απόψεις από τα μέλη του Συμβουλίου. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά της πρότασης που διαμορφώθηκε για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των πρόωρων συντάξεων η οποία κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς να επηρεάζει την βιωσιμότητα του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.

«Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου μέσα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια τα οποία έχουν ως επίκεντρο την συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης που ανέρχεται σε 40 χρόνια» είπε.

Παράλληλα ανέφερε ότι «υπάρχουν κριτήρια και παράμετροι όμως σημειώνεται η πρόταση μας είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Οι λεπτομέρειες της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο. Σημειώνεται ότι μέσα από την πρόταση θα επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες και σταδιακά εκατοντάδες πολίτες ενώ ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία στις πωλήσεις και γενικότερα σε επαγγέλματα με χειρωνακτική εργασία ή ορθοστασία. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι το οικονομικό κόστος της πρότασης δεν μπορεί να αυξηθεί γιατί βασίζεται στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης ενώ η πρόταση αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση».

Τέλος είπε ότι «είμαστε σίγουροι ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις τις οποίες θα ακούσουμε με ενδιαφέρον και αισιοδοξία ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καταφέρουμε να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη στο μέτρο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».