Επιχειρείν

Οι εταιρείες δεν έχουν μόνο κέρδη ή προϊόντα, αλλά και αποτύπωμα

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερες είναι οι δράσεις των εταιρειών που αναδεικνύουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη

H λειτουργία των εταιρειών διέπεται από βασικές οικονομικές αρχές, καθώς ο θεμελιώδης σκοπός τους είναι η επίτευξη κέρδους. Εντούτοις, με το πέρασμα των ετών η θέση τους έχει αποκτήσει μια ποικιλότροπη σημασία. Πολλές και διαφορετικές ομάδες ενδιαφέροντος εστιάζουν στις επιδόσεις και τη λειτουργία των εταιρειών με βάση τις επιμέρους επιδιώξεις τους αναφορικά με την εξασφάλιση πληροφοριών για την πραγματοποίηση συναλλαγών ή με την ευρύτερη επίδρασή τους στον κοινωνικό περίγυρο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα οικονομικά fora ανά την υφήλιο αποτελεί η διασύνδεση των εταιρειών με το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται, όπως επίσης και η εξέταση των διαφορετικών πτυχών που αυτό έχει, αφού καλύπτει ένα αρκετά ευρύ φάσμα, που ξεκινά από τους πολίτες και φθάνει μέχρι το οικοσύστημα.

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερες είναι οι δράσεις των εταιρειών που αναδεικνύουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη. Πληθώρα ενεργειών πραγματοποιούνται από εταιρείες ανεξαρτήτως βεληνεκούς, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών και η δημιουργία τραπεζών αίματος, οι δενδροφυτεύσεις, η υλοποίηση καθαρισμού παραλιών και χώρων πρασίνου, καθώς και η συγκέντρωση τροφίμων ή χρημάτων προς στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης που επιδιώκουν να επιδεικνύουν οι εταιρείες, καθιστώντας σαφή τη συνεισφορά τους στη βελτίωση του χώρου στον οποίο λειτουργούν και αλληλοεπιδρούν κοινωνικά.

Σημαντική παράμετρος στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων στα χρόνια τηςCovid-19 έχει καταστεί η εξασφάλιση της λειτουργικότητάς τους. Η εργασία από το σπίτι (work from home) ήρθε ως επιτακτική ανάγκη και πλέον αποτελεί ελκυστική επιλογή. Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον λεγόμενο Δυτικό κόσμο κατέδειξαν πως δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των εργαζομένων στις εταιρείες και η προσκόλληση σε ορισμένους τυπικούς κανόνες (π.χ. dress-code). Με τον τρόπο αυτόν οι εταιρείες επιχειρούν να αναδειχθούν ως ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνικής ζωής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να είναι πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας, καθώς και να μπορούν να επιτυγχάνουν την εξισορρόπηση μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού βίου (work-life balance) με ένα επιπλέον εχέγγυο συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες πλέον αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους διά της στάσης τους, αφού σε κάποιες περιπτώσεις αντιτίθενται εμμέσως ακὀμη και σε αποφάσεις που λαμβάνουν κορυφαία πολιτειακά ή δικαστικά όργανα της χώρας τους. Πρόσφατα στις Η.Π.Α., μετά την απόφαση της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε ορισμένες πολιτείες, γνωστή πολυεθνική εταιρεία,ούσα εκ των κορυφαίων στον κλάδο της, αποφάσισε να στηρίξει εμπράκτως γυναίκες που θέλουν να προβούν στη συγκεκριμένη πράξη, παρέχοντας οικονομική και ψυχολογική βοήθεια κατά τη μετάβασή τους σε άλλη πολιτεία με στόχο την πραγματοποίησή της. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που είτε κάποιος/α συμφωνεί είτε όχι, οφείλει να αναγνωρίσει πως η εταιρεία πήρε μιαν απόφαση ακόμη και υπό το πρίσμα της πιθανής δυσαρέσκειας ανωτάτων οργάνων με το όποιο ενδεχόμενο κόστος κληθεί να διαχειριστεί σε μελλοντικές της συνεργασίες.

Η επικαιρότητα μάς δίνει ένα ακόμη παράδειγμα, καθώς αρκετές πολυεθνικές εταιρείες έλαβαν αποφάσεις για τη διαμόρφωση, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, είτε μηδενικού είτε πολύ φιλικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η επιδίωξη αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας από ρυπογόνες πηγές, η αύξηση χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών και η αύξηση του όγκου ανακύκλωσης διαφόρων υλικών αποτελούν ενέργειες στις οποίες στοχεύουν οι εταιρείες προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της επιβάρυνσης του οικοσυστήματος.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η αποδοχή από την κοινωνία στην οποία εντάσσονται μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις ενέργειές τους. Μέσα από το «modus operandi» που επιλέγουν προκύπτει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε αυτές και το κοινωνικό σύνολο, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχειά τους. Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι η αρχή της συνεχιζόμενης οικονομικής δραστηριότητας, που απασχολεί αρκετά τα επιτελικά στελέχη διαφόρων εταιρειών, πλέον υπολογίζεται και με μιαν ακόμη μη αυστηρά αριθμητική παράμετρο, το κοινωνικό αποτύπωμα.

*ACCA, Manager, Audit Services, KPMG Limited, Dionysios.Pylarinos@kpmg.com.cy