Εργασία

Αυτοί είναι οι μισθοί κρατικών αξιωματούχων και οι συντάξεις - Όσα ισχύουν

Το θέμα της καταβολής σύνταξης σε ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους αλλά και ποιο είναι το ύψος του καθαρού μηνιαίου τους μισθού, απασχολεί τις τελευταίες ώρες τον ημερήσιο Τύπο.

Το θέμα της καταβολής σύνταξης σε ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους αλλά και ποιο είναι το ύψος του καθαρού μηνιαίου τους μισθού, απασχολεί τις τελευταίες ώρες τον ημερήσιο Τύπο.

Σύμφωνα με το γενικό λογιστήριο της Δημοκρατίας, οι υψηλότερα αμειβόμενοι Αξιωματούχοι, είναι ο Πρόεδρος και οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός με καθαρό μηνιαίο μισθό €8,729 και στις €8.719 ανέρχεται ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, στους καθαρούς μηνιαίους μισθούς υπολογίζονται κοινωνικές ασφαλίσεις, εισφορές προς το ΓεΣΥ και φόρος εισοδήματος, ενώ δεν υπολογίζονται οι συντάξεις που λαμβάνουν οι αξιωματούχοι σε περίπτωση που αφυπηρετήσουν πρόωρα για να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα.

Πρόεδρος και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι υπόχρεοι να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες τους τις απολαβές από τις εν λόγω συντάξεις.

Οι συντάξεις

Στο Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αναγράφεται η δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη που λαμβάνει από τον Μάρτιο του 2018 που παραιτήθηκε από τη θέση του πρόξενου για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που λαμβάνουν δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη είναι η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου ως τέως εκπαιδευτικός, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος ως τέως Διευθυντής του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική ως τέως τεχνοκράτης στο δημόσιο.

Συνταξιούχος του δημοσίου είναι και η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, που σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο Πόθεν Έσχες της λαμβάνει σύνταξη κοινωνικών ασφαλίσεων και σύνταξη γενικού λογιστηρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός λαμβάνει επίσης σύνταξη όπως αναφέρει στο Πόθεν Έσχες του, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου δεν εργάστηκε στο δημόσιο.

Όσον αφορά τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και την Υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου, θα λάβουν πρόωρη σύνταξη από το Πανεπιστήμιο με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους.

Αναλυτικά το μισθολόγιο

Σύμφωνα λοιπόν με το μισθολόγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει €8.719, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων €7,098, Υπουργοί, Υφυπουργοί και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος €5,789, ενώ οι Βουλευτές αμείβονται με €4,964.

Οι μισθοί των Επιτρόπων

Αρχικά, ο Επίτροπος Εποπτείας Υγείας αμείβεται με €7,007 και ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα €5,879.

Ο Επίτροπος Νομοθεσίας και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού στα €5,789, ενώ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος και ο Επίτροπος Ισότητας €5,071.

Άλλοι υψηλά αμειβόμενοι αξιωματούχοι:

Ο καθαρός μηνιαίος μισθός του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ανέρχεται στα €8,729.

Ο πρόεδρος και Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αμείβονται με €8,729 και ο πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου με €7,068.

Όσον αφορά τον Γενικό Ελεγκτή, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Διοικητή της ΚΥΠ ο μισθός τους ανέρχεται στις €6,799, ενώ ο Αντιστράτηγος αμοίβεται με €5,465.