Ελλάδα

Φιντάν: Διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με διαφωνίες και...κόκκινες γραμμές και με φόντο τα F-16

Για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδ κάνει λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, αλλά αναγνωρίζει τις διαφωνίες και τις κόκκινες γραμμές από τις οποίες η χωρά του δεν υποχωρεί...Πίσω δε, από το διάλογο βρίσκει κάποιος την αγορά από πλευράς Άγκυρας των F-16 από τις ΗΠΑ, που είναι συνδεδεμένα με την άρση του τουρκικού βέτου επί της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και των ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να επαναλάβει τον διάλογο με τη γειτονική Ελλάδα «χωρίς προϋποθέσεις», ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, ο Φιντάν είπε: «Είμαστε ανοιχτοί στη συνέχιση του διαλόγου με την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων σε όλους τους τομείς με βάση κοινά συμφέροντα». Τόνισε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων».

Ο Φιντάν αναγνώρισε τις υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, αλλά είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές σε «καινοτόμες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων».

Η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια «νέα, θετική εποχή» στις σχέσεις της με την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Φιντάν.

Ο Γεραπετρίτης, ανταποδίδοντας το αίσθημα, είπε ότι οι συνομιλίες και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ξεκινήσουν σύντομα. Ο Γεραπετρίτης, ο οποίος βρίσκεται σε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα, αποκάλυψε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου πριν από το τέλος του 2023, η πρώτη εδώ και επτά χρόνια.

Παρά τις βελτιώσεις το 2021, η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ήταν τεταμένη εδώ και δεκαετίες για διάφορους λόγους. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικοποίησης νησιών κοντά στην τουρκική επικράτεια, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν αποστρατιωτικοποιηθεί βάσει των υφιστάμενων συνθηκών.

ΠΗΓΗ: Τουτρκικός Τύπος