Παραπολιτικά

Για ένα τσιγάρο...

Στη Γάζα, τα νοσοκομεία ανατινάζονται είτε από πυραύλους της ισλαμικής Τζιχάντ, είτε από βομβαρδισμούς των Ισραηλινών. Στην Κύπρο τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να ανατιναχθούν από ένα... τσιγάρο! Το ζήσαμε κι αυτό. Ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στον χειρουργικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ λάμβανε οξυγόνο, του κατέβηκε να ανάψει τσιγάρο, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά και να πάθει και ο ίδιος εγκαύματα. Ευτυχώς το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό από νοσηλευτές, οι οποίοι έδρασαν αστραπιαία, κλείνοντας το οξυγόνο και σβήνοντας τη φωτιά. Μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτή η άμεση παρέμβαση σε έναν θάλαμο γεμάτο φιάλες οξυγόνου και συνδεδεμένο με άλλους θαλάμους του νοσηλευτηρίου. Επαναλαμβάνω. Για ένα τσιγάρο, «που να μείνει μαύρον τζιαι σκοτεινόν», όπως θα έλεγε ο Κωστής του Γιαννή.

Σ’ αυτήν την παρανοϊκή νήσο, όπου η ανευθυνότητα ξεχειλίζει, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τσιγάρο γίνεται πρόξενος καταστροφής. Θυμηθείτε πόσες πυρκαγιές είχαμε από αναμμένα αποτσίγαρα που ανεγκέφαλοι διερχόμενοι οδηγοί πετάνε από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους. Δηλαδή, πόσος κόπος χρειάζεται να κατεβάσει ο Κυπραίος το χέρι του, που το έχει ακουμπημένο στο ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου και να το φέρει μέσα για να τοποθετήσει το αποτσίγαρο στο τασάκι; Αλλά δεν είναι ο κόπος το πρόβλημα. Είναι η νοοτροπία, είναι η ανευθυνότητα, είναι η αδιαφορία, είναι ο σικκιμετισμός, είναι η γαϊδουριά. Ειλικρινά διερωτώμαι αν χρειάζεται καν να υποδείξεις σε κάποιον το απλό γεγονός ότι είναι προτιμότερο να αφήσει το τσιγάρο του να γίνει στάχτη μέσα στο σταχτοδοχείο, παρά να κάνει στάχτη ένα ολόκληρο δάσος ή μια τεράστια γεωργική έκταση, που καλλιεργήθηκε με τόσους κόπους και έξοδα.

Ναι, είναι φοβερό το τι μπορεί να προκαλέσει ένα αναμμένο τσιγάρο. Ακόμη και απώλεια ζωής. Το 2019 είχαμε τρία τέτοια θανατηφόρα περιστατικά. Ένας 76χρονος στη Λάρνακα βρήκε τραγικό θάνατο στην κατοικία του, όταν το στρώμα του άρπαξε φωτιά από αναμμένο τσιγάρο. Σε πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο οφειλόταν ο θάνατος και 75χρονου με κινητικά προβλήματα, στο σπίτι του, στο χωριό Σινά Όρος. Τον ίδιο χρόνο βρήκε φρικτό θάνατο και ένας 66χρονος σε γηροκομείο στη Σωτήρα και πάλι από φωτιά που προήλθε από αναμμένο τσιγάρο.

Κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει...

ΜΠΟΞΕΡ