Παραπολιτικά

Halloween εν μέσω της φρίκης του πολέμου

Μέσα στο κλίμα τρόμου και πανικού, που επικρατεί σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, έρχεται την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, και το γνωστό τρομακτικό έθιμο Halloween. Ένα κυρίως αγγλοσαξονικό έθιμο, κατά το οποίο οι άνθρωποι μεταμφιέζονται με φρικιαστικές και ανατριχιαστικές στολές και το σήμα κατατεθέν είναι μια στρογγυλή κούφια κολοκύθα, την οποία χαράζουν με χαρακτηριστικά ανθρώπινου προσώπου και βάζουν φαναράκι στο εσωτερικό της.

Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Δυτικοί το Halloween, φορώντας ψεύτικες αιματωμένες, με μπογιά, στολές, όταν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ρέει άφθονο πραγματικό αίμα; Πώς θα ντυθούν «ζόμπι», έτσι για πλάκα, όταν άνθρωποι μετατρέπονται σε πραγματικά ζόμπι από την πείνα και τις κακουχίες; Πώς θα προσποιηθούν ότι τρομάζουν από τις μεταμφιέσεις σε «Δράκουλες», «φαντάσματα» και «τέρατα», όταν βλέπουν στις τηλεοπτικές οθόνες τους τη δράση πραγματικών τεράτων που αποκεφαλίζουν μωρά;

Ναι, φέτος το Δυτικό έθιμο του Halloween παίρνει άλλες διαστάσεις με το νέο αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή. Το στοιχείο της διασκέδασης άλλων χρόνων, με τις επισκέψεις παιδιών ντυμένων «τρομακτικά» σε σπίτια, για να μαζέψουν γλυκά, έχει αντικατασταθεί φέτος με τον φόβο ότι αν ανοίξεις την πόρτα, δεν θα δεις παιδιά να σου λένε τη γνωστή φράση του εθίμου «trick or treat», αλλά κάποιον φανατικό τζιχαντιστή με όπλο ή μαχαίρι να σου φωνάζει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»!

Και σ’ εμάς εδώ στην Κύπρο, που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια το ξενόφερτο αυτό έθιμο, ισχύουν τα ίδια. Ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο, ας πούμε, στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάποια πρόσφατα περιστατικά με επιθέσεις μουσουλμάνων και εδώ, εντείνουν τις ανησυχίες.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν διάθεση να «γιορτάσουν» το Halloween στη νήσο των παραλόγων, αλλά ο τρόμος έχει ήδη απλωθεί και εδώ, χωρίς να περιμένει την ψεύτικη φρίκη του εθίμου. Άσε που, εκτός από τον φόβο του πολέμου στην περιοχή μας, μας τρομάζουν και ένα σωρό άλλα πράματα. Όπως, για παράδειγμα, η προοπτική, σε μερικά χρόνια, να είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα. Αυτό κι αν είναι τρομακτικό!

ΜΠΟΞΕΡ