Παραπολιτικά

Ποιο Rolex για δώρο; Ταγκούδιν... με λάδι!

Να σε σταματά έξω από υπεραγορά ο ληστής και να σου λέει, υπό την απειλή όπλου: «Το λάδι σου ή τη ζωή σου»!

Δεν είναι ανέκδοτο. Είναι μια πραγματικότητα που ήδη έχει συμβεί σε αρκετές μεσογειακές χώρες, με την απίστευτη άνοδο της τιμής του ελαιολάδου, εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα κλοπής μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου από ελαιοτριβεία και άλλους χώρους φύλαξης του πολύτιμου υγρού. Και φθάσαμε στο εξωφρενικό σημείο, υπεραγορές να τοποθετούν... αντικλεπτικά συστήματα στις φιάλες ελαιολάδου!

«Το να κλέβεις λάδι, είναι σαν να κλέβεις κοσμήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος ισπανικής εταιρείας παραγωγής ελαιολάδου.

«Είμ’ η ελιά η τιμημένη», έγραψε κάποτε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Αν ζούσε σήμερα θα έγραφε το «Είμ’ η ελιά η... υπερτιμημένη»!

Και δεν είναι μόνο που θα τσιγκουνεύεσαι πια να βάζεις λαδάκι στη σαλάτα σου. Το ελαιόλαδο, που ως γνωστόν είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Συνεπώς αντιλαμβάνεται καθένας σε ποια επικίνδυνα μονοπάτια οδηγείται η υγεία μας με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης λαδιού.

Όμως υπάρχει και ένα άλλο ευεργέτημα του ελαιολάδου, που δεν είναι ευρέως γνωστό. Το λάδι μπορεί να είναι το «μυστικό» για μια διατροφή που κάνει καλό... στη γονιμότητα, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διατροφή με βάση το ελαιόλαδο είναι ικανή να αυξήσει τα ποσοστά κύησης έως και 40%. Αυτά είναι μεν θαυμάσια νέα για τη χώρα μας, που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι μη Κύπριοι, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και τα άσχημα νέα με τη μεγάλη έλλειψη του ελαιολάδου. Ίσως εδώ θα μπορούσε να παρέμβει το κράτος, επιδοτώντας το ελαιόλαδο, όπως κάνει με το... πετρόλαδο. Αξίζει τον κόπο, αν πρόκειται να ενθαρρύνουμε ένα κυπριακό baby boom. Στο κάτω-κάτω, μ’ αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε και πραγματικό νόημα στη γνωστή ρήση που μας άφησαν οι πρόγονοί μας... «Φάε λάδι κι έλα βράδυ»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ