Κόμματα

Σ. Παπαδούρης: «Το Κίνημα να αποτελεί φάρο καθοδήγησης»

Ο βουλευτής των Οικολόγων απαντά για τις επερχόμενες εκλογές στο Κίνημα, αν θα διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου και αν βλέπει θετικό μέλλον για το κόμμα

Η κρίση στο Κίνημα των Οικολόγων, μετά την αποχώρηση της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου και στη συνέχεια του Προέδρου του, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, απαιτεί την εκλογή ενός ηγέτη.

Αδήριτη ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές, να φέρει ενότητα και να χαράξει καθοριστική πορεία, μιαν ανάσα πριν από τη διπλή πρόκληση του Ιούνη του 2024.

Ο βουλευτής του Κινήματος, Σταύρος Παπαδούρης, αν και δεν έχει ακόμη υποβάλει υποψηφιότητα, δήλωσε την πρόθεσή του να το κάνει, εάν χρειαστεί.

Αυθεντικός και ειλικρινής, αποκαλύπτει στη «Σ» το όραμά του για το αύριο του Κινήματος.

- Παρόλο που ακόμη δεν έχετε υποβάλει υποψηφιότητα, αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο φωτογραφίζοντας και τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ο Πρόεδρος του Κινήματος, για την εξωστρέφεια, την ένωση και τη μετεξέλιξη αυτού. Θεωρείτε ότι τα κατέχετε;

Πώς θα ήταν δυνατόν να άφηνα ανοικτό το ενδεχόμενο δικής μου υποψηφιότητας, αν προσωπικά δεν πίστευα ότι τα διαθέτω; Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι τα μόνα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο όποιος υποψήφιος, αλλά μάλλον τα ελάχιστα που θέλω να δω προσωπικά, ιδιαίτερα μετά τα δυσάρεστα γεγονότα που έχουμε βιώσει στο Κίνημα τις προηγούμενες μέρες. Τη δεδομένη στιγμή, η αυτοκριτική αλλά και η αυτογνωσία από τον καθένα από εμάς, όχι απλώς χρειάζεται, αλλά επιβάλλεται μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.

- Υπάρχουν άτομα στο κόμμα, τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά;

Όχι μόνο θεωρώ αλλά ξέρω ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στο Κίνημα, που έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα Κίνημα που μετράει μια ιστορία 27 χρόνων, που έχει περάσει στο παρελθόν από διάφορες κρίσεις, αλλά πάντα έβρισκε τα κατάλληλα άτομα όχι μόνο για να τις ξεπερνάει αλλά και να βγαίνει ενδυναμωμένο. Να θυμίσω απλώς την αλλαγή του εκλογικού μέτρου το 2015 από 1,8% στο 3,6%. Κάποιοι υπολόγιζαν ότι αυτό θα σήμαινε και το τέλος του Κινήματος. Προς έκπληξή τους, το Κίνημα όχι μόνο δεν έσβησε στις εκλογές του 2016, αλλά κατάφερε να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική του παρουσία.

- Ποιο είναι το όραμά σας για το κόμμα, ενόψει και των επικείμενων εκλογών για την Τ.Α. και γιατί να σας ψηφίσει ο ψηφοφόρος;

Στην περίπτωση που θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία, το όραμά μου παραμένει ενισχυτικό και προσηλωμένο στις αρχικές επιδιώξεις και στόχους, που οδήγησαν κάποιους συναγωνιστές και φίλους το 1996 να ιδρύσουν το Κίνημα. Αυτό δεν είναι άλλο από το να αποτελεί φάρο καθοδήγησης σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου, με ταυτόχρονη και ισάξια κοινοβουλευτική δράση στα γενικότερα, τα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας όπως τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχια, τους πλειστηριασμούς, τα προβλήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, κατά την οποία απαιτείται η ταχεία μετάβαση της χώρας μας προς μια πράσινη οικονομία, πιστεύω ότι το Κίνημα Οικολόγων σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους έχουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όσον αφορά το γιατί να με ψηφίσει κάποιος, προτιμώ να μιλάει το κοινοβουλευτικό μου έργο για μένα καθώς και η θετική μου διάθεση για εποικοδομητικές συνεργασίες.

- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κρίση στους κόλπους του κόμματος;

Η μόνη επιλογή αντιμετώπιση της κρίσης στους κόλπους του κόμματος είναι οι εξωστρεφείς διαδικασίες σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσουμε τα όποια λάθη και, αφού μάθουμε από αυτά μέσω αυστηρής αλλά ειλικρινούς αυτοκριτικής, να στοχεύσουμε στα πολλά που μας ενώνουν, σε σχέση με τα λίγα που μας χωρίζουν.

Αν ο καθένας από εμάς, μακριά από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αντιληφθεί το βάρος της ιστορίας που φέρει το Κίνημα, η κάθε κρίση μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία.

Προσωπικά έτσι έμαθα να λειτουργώ και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ, τιμώντας και σεβόμενος πάντα τον χώρο που υπηρετώ.

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε;

Το πιο πιθανό να ευχαριστήσω όσους με τίμησαν με την ψήφο τους (αστειευόμενος).

Η άμεση προσπάθεια συνένωσης των όποιων διαφορετικών τάσεων υπάρχουν σήμερα στο Κίνημα, έχοντας υπ’ όψιν ότι κοντά στον Φεβρουάριο του 2024 θα ακολουθήσει το Πολιτικό Συνέδριο του Κινήματος. Οι πρώτες και άμεσες ενέργειες θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των εργασιών των θεματικών επιτροπών που ετοιμάζουν τα τελικά κείμενα, μια δύσκολη διαδικασία που «τρέχει» εδώ και αρκετό καιρό και είναι συνυφασμένη σε μεγάλο βαθμό με την προετοιμασία του μανιφέστου των Ευρωπαίων Πρασίνων. Προσμετρώντας επίσης ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τις εκλογές των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις Ευρωεκλογές, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

- Οι θέσεις σας στο εθνικό μας ζήτημα, είναι οι θέσεις της σχολής Περδίκη;

Αν με τον όρο “σχολή Περδίκη” εννοείτε την επιδίωξη λύσης του κυπριακού προβλήματος διά της αναγνώρισης ότι το πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και κατοχής, οδηγώντας στην άρση της αδικίας, επαναφέροντας τη φυσική τάξη πραγμάτων και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, τότε ναι.

Αυτή άλλωστε είναι και η επίσημη θέση του Κινήματος, που έχει επικαιροποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 με συντριπτική πλειοψηφία. Αν υπάρξει η ανάγκη για την όποια διαφοροποίηση της θέσης στο Κυπριακό, αυτό θα διαφανεί πολύ σύντομα με το πέρας του Πολιτικού Συνεδρίου και σίγουρα θα δεσμεύει τον εκάστοτε Πρόεδρο του Κινήματος.