Ενέργεια

Aπό ώρα σε ώρα το τρυπάνι στο «Κρόνος» (Βίντεο)

Γεωτρύπανο στο κοίτασμα Κρόνος στο θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ κατεβάζει από ώρα σε ώρα η ιταλική ΕΝΙ.

Πρόκειται για επιβεβαιωτική γεώτρηση, με τον υπουργό Ενέργειας να δηλώνει στο Σίγμα ότι το κοίτασμα μπορεί να συνδεθεί με αγωγό με το αιγυπτιακό Ζορ, με το πρώτο φυσικό αέριο να βγαίνει στην επιφάνεια για εκμετάλλευση το 2027.  

Το Κρόνος παίρνει προτεραιότητα για εμπορική εκμετάλλευση και ο λόγος είναι σύνθετος αλλά απλός.

Καταρχήν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ που βρίσκεται ανοιχτά της Λεμεσού, είναι έτοιμο να μεταβεί στον στόχο στο κοίτασμα Κρόνος, για επιβεβαιωτική γεώτρηση, όπου οι εκτιμήσεις πέρυσι έκαναν λόγο για 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Οι εργασίες του γεωτρύπανου θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Ο πρώτος λόγος επίσπευσης είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και η μη ανεύρεση εμπορεύσιμης ποσότητας αερίου στην ΑΟΖ του Λιβάνου, όπου βρισκόταν το γεωτρύπανο.

Ο δεύτερος και πολύ σοβαρός λόγος, είναι η τοποθεσία του κοιτάσματος Κρόνος στο θαλασσοτεμάχιο 6, πολύ κοντά στο αιγυπτιακό Ζορ.

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε στο Σίγμα ότι το κοίτασμα Κρόνος θα συνδεθεί με αγωγό με το γειτονικό αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, το οποίο διαχειρίζεται και πάλι η ENI, ώστε το αέριο να μεταφερθεί στις αιγυπτιακές ακτές για υγροποίηση και μεταφορά είτε στην ιταλική αγορά είτε αλλού.

Το κοίτασμα Κρόνος εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από το Ζευς-1, όπου εντοπίστηκαν 2 – 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.  

Στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο βρίσκεται και το κοίτασμα Καλυψώ, δίπλα είναι και ο Γλαύκος.

Εάν επιβεβαιωθεί η ποσότητα στο Κρόνος-1, σε συνάρτηση με το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στα άλλα κοιτάσματα, τότε το θαλασσοτεμάχιο 6 αποκτά κά πραγματικά αναβαθμισμένη δυναμική.

Δείτε το βίντεο: