Παραπολιτικά

Χορεύοντας με 319... ελπίδες στο κεφάλι

Με εντυπωσιάζει η μόνιμη και επίμονη αισιοδοξία του Προέδρου μας για τις προοπτικές του Κυπριακού. Αφήνει διαρκώς να εννοηθεί ότι κάτι καλό αναμένεται σύντομα.

Όμως, άλλο να θέλεις εσύ διακαώς να λυθεί το Κυπριακό και άλλο να μην μπορείς να το λύσεις επειδή δεν θέλει η άλλη πλευρά.

Οι τελευταίες ελπίδες του Προέδρου επικεντρώνονται στον διορισμό απεσταλμένου του Γκουτέρες, με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών. Το συζήτησε με τον Γκουτέρες και στο Κάιρο, στο περιθώριο της συνόδου για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, δηλώνοντας ότι είναι αισιόδοξος από αυτά που του μετέφερε ο Γάμμα Γάμμα του ΟΗΕ.

Αλλά, έστω και αν διοριστεί τελικά ο απεσταλμένος, πόσες προοπτικές υπάρχουν για κάποια θετική εξέλιξη, ειδικά αυτήν τη στιγμή, με έναν αφηνιασμένο Ερντογάν που έχει αναλάβει αυτόκλητα τον ρόλο ενός νέου Σαλαντίν, που ετοιμάζεται να εκστρατεύσει εναντίον των δυτικών σταυροφόρων στη Μέση Ανατολή;

Μωρέ, εδώ ξέχασαν την Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο καταστροφικός και αιματηρός πόλεμος, και θα ασχοληθούν μαζί μας;

Εντάξει, δεν βλάπτει να δείχνει συνεχώς ο Πρόεδρος στον διεθνή παράγοντα ότι είναι πρόθυμος για συνομιλίες, αλλά να μη νεφελοβατούμε κιόλας ότι με το να εμφανιζόμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι θα έρθει και η άλλη πλευρά με την ίδια επιθυμία και με διάθεση να υπαναχωρήσει από την εμμονή της σε λύση δύο κρατών. Και επίσης ας μη δίνουμε στην αμφιλεγόμενη «συναντίληψη» για την Πύλα διαστάσεις μεγάλης επιτυχίας, γιατί υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι με τα γκρίζα σημεία της. Χαμηλά την μάππαν, λοιπόν.

Ξέρετε τι μου θυμίζει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης; Μου θυμίζει εκείνον τον απίθανο τύπο, επίσης Παφίτη, ονόματι Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες χορεύοντας με... 319 ποτήρια στο κεφάλι! Απλώς στη θέση των ποτηριών θα μπορούσαμε να βάλουμε τις αναρίθμητες... ελπίδες (το ίδιο εύθραυστες και αυτές) που έχει εκφράσει ο Πρόεδρος, από τον καιρό που εγκαταστάθηκε στον Λόφο, για τις εξελίξεις του Κυπριακού και να τον φανταστούμε να χορεύει έχοντας αυτές τις ελπίδες στοιβαγμένες πάνω στο κεφάλι του. Και σε κάποια στιγμή να έρχεται ο Ερντογάν και να τον σπρώχνει, με αποτέλεσμα τα ποτήρια... συγγνώμην, οι ελπίδες, να σωριάζονται κάτω και να γίνονται λιλλίτσια!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ