Αρχή Άνδρα Δείκνυσι

Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, με τη φράση ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ, υποστήριξε ότι η άσκηση της εξουσίας δείχνει τον χαρακτήρα και τις ικανότητες αυτού που την ασκεί. Κατά τον Σόλωνα, ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ, ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ, δηλαδή, όταν πρώτα μάθεις να άρχεσαι, θα μπορείς να άρχεις (διοικείς - κυβερνάς). Θα μπορούσε ο γράφων να παραθέσει δεκάδες ρητά και διδάγματα αναφορικά με την αρχή, την ηγεσία, τους άρχοντες και τους ασκούντες εξουσία, πλην όμως σκοπός του άρθρου είναι η μεγάλη, αλυσιδωτή και καλυπτόμενη διαφθορά που υπάρχει στην κρατική εξουσία, χωρίς να αθωώνεται αυτή του ιδιωτικού τομέα. Είναι αδιανόητο για τους πολίτες το φαινόμενο της πληρωμής υπερωριών για συμμετοχή σε δεξιώσεις, δείπνα, παρακολούθηση Θείας Λειτουργίας, μνημοσύνου, φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, εκφώνηση πανηγυρικών λόγων, και άλλες δραστηριότητες. Υπόθεση εργασίας, πόσα χρήματα πρέπει να λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, για τις 24ωρες υπηρεσίες που εκτελούν, τις πολυήμερες ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν, τις επιφυλακές, ενώ λαμβάνουν κάποιες απαλλαγές μόνο; Το ίδιο ισχύει και σε κάποιες άλλες υπηρεσίες της κρατικής μηχανής.

Με αφορμή το πρόσφατο θέμα των υπερωριών της αξιωματούχου του Προεδρικού Μεγάρου (η οποία μάλλον δεν είναι η μόνη), το οποίο ήταν γνωστό, ίσως, από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά κοινό μυστικό κάποιων, επιβάλλεται να λεχθούν οι πραγματικές αλήθειες και όχι οι κατασκευασμένες και παρουσιασθείσες ως πραγματικές προς εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών. Αρκετοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης λαμβάνουν κάποιες υπερωρίες, γιατί επιλέχθηκε και στοχοποιήθηκε η συγκεκριμένη κυρία; Μόνο αυτή διεκδίκησε την πληρωμή υπερωριών; Και εφόσον προβλέπονταν, πού είναι το μεμπτό; Εάν είναι η μόνη που διεκδικεί να λάβει υπερωρίες, γιατί οι αρμόδιοι δεν την συμβούλευσαν ότι είναι η μόνη που διεκδικεί αυτές τις υπερωρίες, ώστε ν’ αντιληφθεί καλύτερα την κατάσταση και να κάνει δεύτερες σκέψεις; Εφόσον η εν λόγω διεκδίκηση υπερωριών ήταν υπερβολική ή άδικη κ.λπ, γιατί από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) μέχρι σήμερα κανένας αρμόδιος στην Προεδρία της ΚΔ, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή δεν ενήργησε από το 1960, παρά αυτό έγινε από τον νυν Γενικό Ελεγκτή; Κατά τον γράφοντα οι ευθύνες είναι πολλές σε πολλούς, εδώ και 63 χρόνια.

Ερώτηση αφελούς: Εφόσον δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, γιατί η εν λόγω κυρία παραιτήθηκε; Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέκρινε την παραίτηση; Να σταματήσουν να εμπαίζουν και να παραπλανούν τον λαό. Ο λαός πρέπει να κωφεύει στον φασιστικό εκφοβισμό και στη χειραγώγηση των διαφόρων μέσων, οργανώσεων και να μη στήνονται λαϊκά δικαστήρια, εάν δεν εξαντληθούν πλήρως και τάχιστα όλα τα νόμιμα μέσα.

Η εντιμότητα και ο σεβασμός προς τον λαό πρέπει να εφαρμοστεί και, εάν υπάρχει κενό, να θεσμοθετηθούν νέες διαδικασίες και ο λαός να συνέλθει και ν’ αποδομήσει όσους τον εμπαίζουν.