Αναλύσεις

Σκάνδαλο: «Ψαρεύουν» τουρίστες από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τους στέλνουν στα κατεχόμενα (Βίντεο)

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Σίγμα, τουριστικό γραφείο με έδρα την Τσεχία, εμφανίζει πινακίδα που αναγράφει «Βόρεια Κύπρος» μόλις πατήσουν πόδι στο αεροδρόμιο Πολωνοί τουρίστες, και στην ουσία διαφημίζει την πραμάτεια του σε τουριστικά πακέτα στο ψευδοκράτος

Κάτω από τη μύτη των Αρχών, ξένες εταιρείες διαφημίζουν το ψευδοκράτος και τουριστικά πακέτα στα κατεχόμενα, από τα οποία έχουν κέρδος, την ώρα που δραστηριοποιούνται έντονα και στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Σίγμα, τουριστικό γραφείο με έδρα την Τσεχία, εμφανίζει πινακίδα που αναγράφει «Βόρεια Κύπρος» μόλις πατήσουν πόδι στο αεροδρόμιο Πολωνοί τουρίστες, και στην ουσία διαφημίζει την πραμάτεια του σε τουριστικά πακέτα στο ψευδοκράτος. «Ψαρεύουν», δηλαδή, τουρίστες από το αεροδρόμιο και τους στέλνουν στα κατεχόμενα.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα

Στην φωτογραφία που θα δείτε στο ρεπορτάζ (βίντεο) φαίνεται η πινακίδα του τουριστικού γραφείου EXIM TOURS με έδρα την Τσεχία, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Η εταιρεία αυτή έχει γραφεία στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Στο κάτω μέρος της γράφει «Βόρεια Κύπρος» στην πολωνική γλώσσα.

Η πινακίδα τοποθετείται στην αίθουσα αφίξεων, μετά την παραλαβή των αποσκευών κοντά στο τελωνείο, μόνο όταν φθάνουν πτήσεις με Πολωνούς τουρίστες. Λειτουργεί ως κράχτης και έχει πολλαπλό σκοπό. Πρώτον γνωστοποιεί στους Πολωνούς τουρίστες ότι μπορεί να τους κλείσει άμεσα ή στο μέλλον πακέτα διακοπών στα κατεχόμενα, δεύτερον ότι μπορεί να τους εξυπηρετήσει εάν κατά την παραμονή τους στην ελεύθερη Κύπρο θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα για εκδρομές.

Με απλά λόγια: ψαρεύει Πολωνούς τουρίστες στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να τους στείλει στα κατεχόμενα.

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Όπως φαίνεται, πουλά πακέτα διακοπών σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, όπως το Ακαπούλκο στην Κερύνεια, οι οποίοι φθάνουν κανονικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και από εκεί τους μεταφέρει στην Κερύνεια.

Η Πολωνία είναι αυτή τη στιγμή μετά τη Βρετανία και το Ισραήλ η τρίτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου. Το 5,5% των τουριστών που ήρθαν φέτος στην Κύπρο, είναι Πολωνοί.

Η ταμπέλα που φαίνεται πιο πάνω μπαίνει και βγαίνει όποτε φθάνουν Πολωνοί στη Λάρνακα.

Προς την Κύπρο υπάρχουν είτε απευθείας είτε με ανταπόκριση κάθε βδομάδα πτήσεις από 5 πόλεις της Πολωνίας. Την Κρακοβία, τη Βαρσοβία, το Βρότσλαβ, το Γκτάνσκ και το Πόζναν.

Αύριο 5 Οκτωβρίου φθάνει από την Κρακοβία πτήση μέσω Βιέννης στις 2 παρά είκοσι το απόγευμα, και απευθείας στις 9 παρά δέκα το βράδυ.

Στην πτήση μέσω Βιέννης επιβιβάζονται και Πολωνοί που έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Βαρσοβία.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 2 και 20, την ίδια ακριβώς ώρα φθάνουν δύο πτήσεις, μέσω Φρανκφούρτης και Βιέννης, με Πολωνούς από τη Βαρσοβία, το Βρότσλαβ, το Γκντάσκ και το Πόζναν.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε τον αριθμό των πτήσεων που φθάνουν στη Λάρνακα από την Πολωνία.

Τη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports από Νοέμβριο ως Μάρτιο του 2024, θα φθάνουν 14 πτήσεις κάθε βδομάδα από την Πολωνία.

Σε ότι αφορά την καλοκαιρινή σεζόν που πέρασε και διανύουμε το τέλος της, 19 πτήσεις κάθε βδομάδα έφθαναν τον Απρίλιο, 27 πτήσεις κάθε βδομάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, 25 τον Ιούλιο, και από 22 πτήσεις κάθε βδομάδα από Αύγουστο ως Οκτώβριο.

Πρόκειται για πολλές δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που φθάνουν στη Λάρνακα και παραπέμπονται από αυτή την εταιρεία στα κατεχόμενα.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η ιστοσελίδα της τσέχικης εταιρείας όπου διαφημίζει το ψευδοκράτος.

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες φαίνεται ότι παρέχουν πληροφορίες στους τουρίστες για τα κατεχόμενα με τη σημαία του ψευδοκράτους.

Παραθέτουν και 7 λόγους για να κλείσει κάποιος πακέτο διακοπών στο ψευδοκράτος.

Στην τελευταία φωτογραφία φαίνονται ξενοδοχεία στα κατεχόμενα που διαφημίζει στην ιστοσελίδα της η συγκεκριμένη εταιρεία. Από την έρευνα που έκανε το Σίγμα, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη τσέχικη εταιρεία κλείνει πακέτα διακοπών για 13 ξενοδοχεία στη Βόρεια Κύπρο και 62 ξενοδοχεία στις ελεύθερες περιοχές, σε όλες τις τουριστικές μας πόλεις.