Η ελλειμματική Ευρώπη

Τα τελευταία θλιβερά και αιματηρά πολεμικά συμβάντα στον αρμενικό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ μάς υπενθυμίζουν σε ποιον άθλιο κόσμο ζούμε. Υποδηλώνουν ακόμα μια φορά ότι αρχές και αξίες δεν υπάρχουν στην πολιτική σκακιέρα. Η υφήλιος όλη άφησε μια μεγάλη δύναμη, το Αζερμπαϊτζάν, να επιτεθεί και να κατασφάξει και να εκριζώσει μια δράκα Αρμενίων που επιμένουν να ζουν στις πατρογονικές εστίες τους, σε εδάφη που από αιώνες ανήκουν στο αρμενικό έθνος.

Μπροστά στα μάτια του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου συντελείται απροκάλυπτα μια εθνοκάθαρση, αλλά κανείς δεν κινεί το δακτυλάκι του. Οι 150.000 Αρμένιοι σφαγιάζονται και όσοι γλιτώνουν τη σφαγή εγκαταλείπουν άρον-άρον τα σπίτια τους για ν’ αποφύγουν τον σίγουρο θάνατο που τους απειλεί.

Πρώτοι εγκατέλειψαν τους Αρμενίους του Καραμπάχ οι ομοεθνείς τους της Αρμενίας. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης της χώρας είναι ότι δεν την αφορά η υπόθεση. Αν είναι δυνατό.

Αλλά την ίδια στάση τήρησε και η Ευρώπη. Και η Αρμενία το έπραξε γιατί αισθάνεται αδύναμη να μπει σ’ έναν πόλεμο, η Ευρώπη που υπερασπίζεται, δήθεν, αρχές και αξίες τι κάνει; Πού είναι το σθένος και η αποφασιστικότητα που επέδειξε στην περίπτωση της Ουκρανίας; Εκεί επέβαλε ασφυκτικά μέτρα και κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Αποδύθηκε σε εκστρατεία βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας σε βάρος ακόμα και των λαών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πακτωλός χρημάτων και στρατιωτικής βοήθειας ρέει εδώ και 20 μήνες προς το καθεστώς του Κιέβου. Όλες οι πολιτικές της Ένωσης έχουν προσαρμοσθεί προς τα θέλω του Ουκρανού Προέδρου. Κι αυτός αγνώμων όλο και απαιτεί και ζητά όλο και περισσότερη βοήθεια.

Οι λαοί της Ευρώπης μαστίζονται από ακρίβεια και φτώχεια, για να διοχετεύονται πόροι και βοήθεια με διάφορες μορφές προς την Ουκρανία. Οι ταγοί της Ε.Ε. εμφανίστηκαν, με αφορμή το Ουκρανικό, υπερασπιστές του δικαίου και των διακηρυγμένων αρχών της Ένωσης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Μα, ω υποκριτές και φαρισαίοι, οι αρχές της Ευρώπης και το διεθνές δίκαιο καταπατούνται εδώ και μισό αιώνα στην Κύπρο, χώρα μέλος της Ένωσης. Τι κάνατε τόσα χρόνια, πέρα από δηλώσεις και ανώδυνα ψηφίσματα;

Σήμερα ανυπεράσπιστοι Αρμένιοι δέχονται επίθεση από τον στρατό των Αζέρων, αλλά, κύριοι Ευρωπαίοι, αδρανείτε. Κάτι έχετε ψελλίσει, αλλά ως εκεί. Ούτε στρατιωτική, ούτε οικονομική βοήθεια στείλατε, ούτε κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν επιβάλατε. Πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως στην περίπτωση της Κύπρου, έτσι και τώρα έχετε ζυγιστεί και έχετε βρεθεί ελλειμματικοί. Απελπιστικά λίγοι. Μας απογοητεύετε. Διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά πόσο απέχουν το λόγια από τα έργα. Τρέμουμε μόνο και στην ιδέα τι θα πάθουμε σε περίπτωση κάποιου θερμού επεισοδίου στην περιοχή μας. Η κυβέρνησή μας, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να λάβουν τα μηνύματα και να πάρουν τα δέοντα μέτρα έγκαιρα.

Υ.Γ.: Προς Αμερικανούς εταίρους: Γνωρίζουμε την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για την πιστή τήρηση των κυρώσεων. Γνωρίζουμε, όμως, και σίγουρα γνωρίζετε κι εσείς, ότι εκατοντάδες Βρετανών παραβιάζουν τις κυρώσεις αυτές κερδοσκοπώντας. Γιατί δεν παίρνετε μέτρα; Τι είναι εκείνο που σας αποτρέπει να τους αγγίξετε; Πώς στην περίπτωση πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδεικνύετε πρωτοφανή ζήλο για να εμποδιστούν με κάθε τρόπο οι συναλλαγές τους με Ρώσους; Γιατί μόνο οι Κύπριοι να τιμωρούνται; Οι άλλοι μήπως είναι εξωγήινοι ; Η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών χρειάζεται εξήγηση.

Προς Ρώσους Ειρηνευτές: Δυστυχώς απογοητεύσατε τον αρμενικό λαό, αφήνοντας ανυπεράσπιστους στις ορδές των Αζέρων, χιλιάδες Αρμενίους.