Η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ σήμερα

Η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ σήμερα, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, άρχισε ήδη να κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Για πολλούς, όμως, ο αντίπαλος είναι ο εκκεντρικός Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος και έτσι άνοιξε την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Τραμπ είναι γνωστός και προηγουμένως για τις διάφορες ανορθόδοξες κινήσεις του και τη συμπεριφορά του, όπως για το θέμα της θέσης της Ρωσίας στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως τον κατηγορούσαν οι αντίπαλοί του.

Τώρα οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον κτυπήσουν πάλι με όλων των ειδών τους τρόπους.

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Letitia James, κατηγορεί τον Τραμπ και τα παιδιά του Donald Trump, Jr και Έρικ Τραμπ, ότι έχουν «παραφουσκώσει» την περιουσία τους κατά πάμπολλα δισεκατομμύρια δολάρια ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να έπαιρναν περισσότερο συμφέροντα δάνεια από τις Τράπεζες κατά την περίοδο 2011-2021. Η Γενική Εισαγγελέας Letitia James ζητά 250 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και επίσης απαγορευτικό διάταγμα εμπόδιζον τον Τραμπ και τα δυο αναφερόμενα παιδιά του να διευθύνουν τις εταιρείες τους (βλ. «Etats-Unis: un juge declare Donald Trump responsable de frau des financières», Le Monde, 27/9/2023).

Στην πραγματικότητα, ο δικαστής της Νέας Υόρκης, Arthur Engoron, ακολούθησε τη Γενική Εισαγγελέα Letitia James και αποφάσισε ότι ο πρώην Πρόεδρος Trump και τα δυο του παιδιά είναι «υπεύθυνοι» «συνεχιζόμενων παραβάσεων» του Νόμου. Σύμφωνα με την απόφασή του, η Letitia James παρουσίασε «ικανοποιητικές αποδείξεις» για τους ισχυρισμούς της (ενθ.). Όλα αυτά προτού αρχίσει η δίκη (ενθ.).

Αυτά όλα λαμβάνουν χώραν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία των ΗΠΑ. Είναι ακόμα η αρχή. Αναμένεται η συνέχεια.