Πολιτισμός

46 χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής δράσης και προσφοράς

Από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, ένας από τους πιο ιστορικούς και δραστήριους ομίλους του τόπου μας στον τομέα της Λαογραφίας και του Λαϊκού Πολιτισμού, συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια αδιάλειπτης πολιτιστικής δράσης και προσφοράς.

Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές του για το 2023 είναι η πιο κάτω διοργάνωση με θέμα την Κυπριακή Μουσική Παράδοση:

Παραδοσιακό Μουσικό Χωριό στην Τόχνη

ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική – Φωνές - Τσιαττίσματα

21-22 Οκτωβρίου 2023

Με τη συμμετοχή ερευνητών, μελετητών και ερμηνευτών της Κυπριακής Δημοτικής Μουσικής, διοργανώνεται για πρώτη φορά μια μεγάλη διήμερη σύναξη στην Κοινότητα της Τόχνης. Θα περιλαμβάνει Εισηγήσεις/Παρουσιάσεις, Μουσικά Εργαστήρια και ανοικτές συζητήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες: Κυπριακή Μουσική, Κυπριακές “Φωνές” και Τσιατίσματα.

Εισαγωγική Ομιλία για την Κυπριακή Δημοτική Μουσική θα έχουμε από τον Καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, γνωστό και από την πολύ επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ, “Αλάτι της γης”, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει για πάνω από 10 χρόνια. Ο κ. Λιάβας θα ανατρέξει στη μνημειώδη έκδοση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος: «Κύπρος-Δημοτική Μουσική» που κυκλοφορεί το 1987 και το 1999.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο προαύλιο του ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο κέντρο της Κοινότητας, θα διοργανωθεί Μεγάλη Κυπριακή Μουσική Βραδιά με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών και τραγουδιστών όπως οι: Μιχάλης Ττερλικκάς, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Βασιλική Χατζηαδάμου, Παύλος Μιχαηλίδης, Χαράλαμπος Παντελή, Χρίστος Ισιδώρου, το Μουσικό Σχήμα «Αντάμα» με τους Νίκο Βρυώνη, Άννα Αριστείδου και Χαράλαμπο Θεοδώρου και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες ερμηνευτές και τσιαττιστές από διάφορες περιοχές.

Την Κυριακή στις 2.0 0μ.μ. Κυπριακό Παραδοσιακό Γλέντι με μουσική, τραγούδι, χορό και τσιαττίσματα με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ, μουσικούς και τσιαττιστές από διάφορες περιοχές της Κύπρου και το Μουσικό Σχήμα «Σαντούτο» με τους Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Γιώργο Λάμπρου, Βερόνικα Αλωνεύτου και Χαράλαμπο Παντελή.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις:

Σάββατο 21/10, ώρες 09:30 – 11:30

Θέματα που αφορούν την Κυπριακή Μουσική από τους: Λάμπρο Λιάβα, Μιχάλη Κουλουμή, Πέτρο Κουλουμή, Παύλο Μιχαηλίδη και Μωυσή Μάρκου.

Ώρες 12:00 – 14:00

Θέματα που αφορούν τις Κυπριακές “Φωνές” από τους: Νικολέττα Δημητρίου, Ευαγόρα Καραγιώργη, Μιχάλη Τερλικκά και Πέτρο Κουλουμή.

Κυριακή 22/10, ώρες 10:00 – 13:30

Θέματα που αφορούν τα Τσιαττιστά από τους: Νικολέττα Δημητρίου, Καλλιόπη Πρωτοπαπά, Μιχάλη Χατζημιχαήλ, Μιχάλη Ττερλικκά και Φλωρεντία Σταύρου.

Θα προβληθούν επίσης δύο ντοκιμαντέρ με θέμα “Οι Κύπριοι βιολάρηδες” και “Οι γυναίκες τσιαττιστίνες στα Κοκκινοχώρια”.

Το απόγευμα του Σαββάτου 21/10 ώρες 16:00-18:00 θα πραγματοποιηθούν Μουσικά Εργαστήρια για το βιολί, το λαούτο, και τις Κυπριακές “Φωνές”, με τους Μιχάλη Κουλουμή, Πέτρο Κουλουμή και Μιχάλη Τερλικκά.

Το Σάββατο 18:00 – 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με όλους τους εισηγητές.

Οι παρουσιάσεις και τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο ΚΟΝΑΤΖΙ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΒΑΡΝΑΒΑ στο κέντρο της κοινότητας Τόχνης, το Κυπριακό Γλέντι στην Ταβέρνα «Τόχνη» και η Κυπριακή Μουσική Βραδιά στο προαύλιο του ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο της κοινότητας.

Το Μουσικό Παραδοσιακό Χωριό στην Τόχνη τελεί υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και στηρίζουν με την χορηγία τους το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τόχνης.

Γενική Επιμέλεια Διοργάνωσης: Κωνσταντίνος Πρωτοπαπάς.

Κόστος συμμετοχής:

- Κόστος Διημερίδας €30 (παρουσιάσεις & εργαστήρια)

- Κυπριακή Μουσική Βραδιά €30 (φαγητό μπουφέ και μουσική)

- Κυπριακό Γλέντι €25 (φαγητό μπουφέ και μουσική)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Ειδικές τιμές για διαμονή.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων σε όλες τις δράσεις.

Για πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή, επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού Κωνσταντίνο Πρωτοπαπά στο τηλ: 99545629 και email: theodouloue@yahoo.gr.