Η Σκωτία, ο νέος ηγέτης της και το Brexit

Από την εποχή που το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) άρχισε τις προσπάθειές του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ήταν φανερό ότι υπήρχε ένα μεγάλο μέρος των Σκωτσέζων, που ήθελαν να παραμείνουν.

Η τότε πρώτη Υπουργός και αρχηγός του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP), Nicola Sturgeon, ήταν δυναμικά εναντίον του Brexit και ζητούσε τότε δεύτερο δημοψήφισμα για ν’ αποφασίσει ο λαός της Σκωτίας αν θέλει να παραμείνει στην ΕΕ ή όχι. Στο διεξαχθέν δημοψήφισμα, ως γνωστόν, η Σκωτία ψήφισε οριακά υπέρ του Brexit. Από το Brexit και πέρα, το θέμα της παραμονής της Σκωτίας ή όχι στο ΗΒ και επομένως εκτός της ΕΕ παραμένει πάντα μετέωρο.

Η Sturgeon, η δυναμική ηγέτης της Σκωτίας και φανατική υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, παραιτήθηκε ξαφνικά τον Φεβράρη του 2023. Αυτό έφερε αναστάτωση στη χώρα. Την εξουσία μετά ανέλαβε ένας 38ετής πολιτικός, ο Humza Yousaf, από πατέρα Πακιστανό και μητέρα Παλαιστίνια. Έτσι, μαζί με τον πακιστανικής καταγωγής Πρωθυπουργό του ΗΒ, Rishi Sunak, αποτελούν δύο «Ασιάτες» ηγέτες στη Βρετανία.

Ο Yousaf ανέλαβε την εξουσία δύσκολα και σε δύσκολους καιρούς για τον ίδιο, για το κόμμα του και για τη χώρα του.

Προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Να βρει διαφορετικές λύσεις στα προβλήματα απ’ αυτές που δοκιμάζουν οι Συντηρητικοί και Εργατικοί αντίπαλοί του. Δεν συμφωνεί με τους Εργατικούς, που δεν αντιτίθενται στις πολιτικές των Συντηρητικών π.χ. για το Brexit.

O Yousaf θα ήθελε μιαν ανεξάρτητη Σκωτία. Θα ήταν διατεθειμένος να συμμαχήσει με τους Εργατικούς για να εκδιώξει τους Συντηρητικούς, με αντάλλαγμα ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, πράγμα το οποίο δεν δέχονται οι Συντηρητικοί.

Ο Yousaf πιστεύει ότι το πρόβλημα της Σκωτίας είναι πως αποτελεί μέρος του ΗΒ. Γι’ αυτό η πολιτική του είναι να επιτύχει ανεξαρτησία από το Η.Β.

*Βarrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου