Κόμματα

Πρόταση νόμου για οπτικοακουστικές ανακρίσεις στη Βουλή

«Πρέπει να προχωρήσει η κυπριακή ανακριτική διαδικασία βήματα μπροστά»

Αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών προκάλεσε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ, Πανίκος Λεωνίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ και o ανεξάρτητος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, για υποχρεωτική οπτικογράφηση και μαγνητοσκόπηση της ανακριτικής διαδικασίας για τη διερεύνηση οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.

Θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν κατά τη συνεδρίαση Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομία, ενώ ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου ανέφερε ότι μία τέτοια ρύθμιση θα είναι ωφέλιμη και για την αστυνομία, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να την εμπιστευθούν. Προβληματισμοί διατυπώθηκαν εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ιδίως σε ότι αφορά το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού, λόγω των αναγκών σε υποδομές και προσωπικό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια αφότου παρουσιάστηκε η πρόταση, δεν υπήρχε η οποιαδήποτε σημαντική αντίδραση.

«Πρέπει να προχωρήσει η κυπριακή ανακριτική διαδικασία βήματα μπροστά και θα πω ότι από τις συζητήσεις που έγιναν βλέπω λογικό να υπάρξει μαγνητοσκόπηση για υπόπτους οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα φυλάκισης από 10 ετών και πάνω και σίγουρα πρέπει να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση, γιατί είναι αλήθεια ότι πρέπει να αγοραστούν τα μηχανήματα, πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές των μηχανημάτων, πρέπει να ενημερωθούν οι δικηγόροι», είπε.

«Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει και για να γίνει πρέπει οι αρμόδιες αρχές του Κράτους να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα και με μεγαλύτερη αμεσότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από εκπροσώπους αστυνομικών, είπε ότι «μερικές φορές, όταν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού επιμερίζονται περισσότερο φόρτο εργασίας, η πρώτη αντίδραση είναι όχι». Πρόσθεσε, όμως, ότι υπήρξαν και εκπρόσωποι των αστυνομικών που κατέθεσαν προτάσεις, μέσα από τις οποίες συμφωνούν, απλά αυξάνουν το πεδίο δράσης στο επίπεδο φυλάκισης και οριοθετούν τέσσερα αδικήματα.

Ο Κυριάκος Χαραλάμπους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα τρεις αστυνομίες για να μπορέσει να λειτουργήσει» η πρόταση νόμου εκφράζοντας προβληματισμούς όσον αφορά την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό που υπάρχει στην αστυνομία.

Έθεσε, επίσης, τον προβληματισμό, πως στα δικαστήρια θα μπορέσουν να χειριστούν αυτές τις καταθέσεις μαρτυρικού υλικού. «Θεωρούμε ότι είναι ουτοπικό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση νόμου και διαφωνούμε κάθετα και συγκεκριμένα λέμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν τους ανακριτές σε ένα καλούπι και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν για κανένα λόγο σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις που διερευνώνται, κατέληξε.

«Χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διαδικασιών στην αστυνομία, όμως ταυτόχρονα καταθέσαμε υπόμνημα με κάποια πρακτικά προβλήματα τα οποία συναντούμε, όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας», δήλωσε ο Λεύκος Χρίστου, Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΑΣΔΥΚ.

«Έχουμε μιλήσει με ανακριτές που ήδη εφαρμόζουν οπτικογραφημένες καταθέσεις», σημείωσε και εξέφρασε την άποψη ότι έχουν ήδη ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες τους, που αφορούν, όπως είπε, το αν υπάρχουν αρκετές αίθουσες και αστυνομικοί, σημειώνοντας ότι «είναι βούληση της πολιτείας να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις, να υπάρξουν κονδύλια για εξοπλισμό και αίθουσες».

«Τότε ναι, με ένα μεταβατικό στάδιο που θα χρειαστεί για εκπαίδευση ή για τον εξοπλισμό, τότε θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και επιτέλους να γίνει εκσυγχρονισμός και στην αστυνομία», κατέληξε.

Εκ μέρους του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, ο Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «άλλο σχέδιο κρατούσαν οι Βουλευτές, άλλο σχέδιο έφερνε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλο σχέδιο είχαμε μπροστά μας» και πρόσθεσε ότι η Αστυνομία δέχτηκε την πρόταση χωρίς να επιχειρηματολογήσει. «Το «εμείς συμφωνούμε» πρέπει να επιχειρηματολογείται πώς, γιατί, τι θα μπει, τι δεν θα μπει», είπε.

Σημείωσε ότι επηρεάζονται 5.000 αστυνομικοί και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως είναι «γιατί δώσαμε στον προϋπολογισμό του 2024 6,5 εκατομμύρια για τις κάμερες φωτοεπισήμανσης και δώσαμε για τους ανακριτές στα ΤΑΕ μισό εκατομμύριο», όπως ανέφερε.

«Για να γίνει αυτός ο νόμος ο οποίος εκσυγχρονίζει, χρειάζονται κονδύλια, χρειάζονται να αλλάξουν πάρα πολλά, τα οποία σήμερα κανένας στην αστυνομία δεν έχει τη βούληση ούτε και το όραμα να το πράξει», κατέληξε.

ΚΥΠΕ