Πολιτισμός

Πρώτη μέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου - Χρυσή Αφροδίτη

Το ΔΦΚΚ επιστρέφει για 18η διοργάνωση στη Λευκωσία, τον Νοέμβριο του 2023

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου - Χρυσή Αφροδίτη ΔΦΚΚ επιστρέφει για τη 18η έκδοσή του, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 5 Νοεμβρίου 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην καρδιά της Λευκωσίας, υποσχόμενη να μας ταξιδέψει στους κόσμους της φαντασίας και του συναισθήματος.

Τι να περιμένετε:
Από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανές προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας. Οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα είναι παρόντες, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για συνεντεύξεις και συζητήσεις με το κοινό.

Λεπτομέρειες της σημερινής εκδήλωσης:

- Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

- Τοποθεσία: Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, οδός Αθηνάς, Λευκωσία 1016, Κύπρος

10:00-13:00

Η περιήγηση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας με το πρακτορείο Nicosia Tourism Board σας προσκαλεί σε μια περιπέτεια στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, εξερευνώντας την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Θα εισέλθετε στην εντός των τειχών πόλη και θα εξερευνήσετε τα στενά δρομάκια, τις αρχαίες κατασκευές και τα κρυμμένα διαμάντια της. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, θα επισκεφθείτε σημεία ενδιαφέροντος όπως οι πύλες της Αμμοχώστου και της Πάφου, τα ενετικά τείχη, την πράσινη γραμμή, την πλατεία Ελευθερίας και τα μνημεία ελευθερίας, μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερουσών τοποθεσιών.

Συνάντηση στην πλατεία Ελευθερίας/ Moat foodcraft. Βρείτε τους ξεναγούς μας εντοπίζοντας τους με τα μπλε γιλέκα ασφαλείας στο χαμηλό επίπεδο της πλατείας.

15:30

Προβολές από το Ίδρυμα Γυναικών στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση στην Κύπρο (ΙΓΚΤ) + ΔΦΚΚ με ερωτο-απαντήσεις με τους εκπροσώπους

"The world of men you'd never meet" - Alisa Khairetdinova, Ρωσία, 2022, 10'

"Mira" - Alma Ben Zeev, Ισραήλ, 2023, 25'

"KHARAB" - Σάρα Σάλεχ, Λίβανος, 2022, 14'49''

"Coming Together" - Bella Rinsky, Κύπρος, 3'32"

"Olivia" - Mine Balman, Κύπρος, 2023, 36'

"At Last" - Resmiye Emir, Τουρκία, 2023, 20'

"Four Seasons - One Day" - Inessa Kraft, Κύπρος, 2023, 7'

Προβολές του Ιδρύματος Γυναικών στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση στην Κύπρο + ΔΦΚΚ με Q+A με εκπροσώπους

"Maybel" - Στεφανία Παναγιώτου, Κύπρος, 2023, 3'

"Hummings of a Hummingbird" - Σάββας Κωνσταντίνου, Κύπρος, 2023, 2'07''

"12.800" - Ανδρέας Παπακυριακού, Κύπρος, 2021, 7'

"Το γουρούνι" - Lev Brodinsky, Ισραήλ, 2022, 18'

"Εκεί που τα όνειρα περιμένουν" - Uli Bez, Γερμανία, 2023, 29'20"

Μια ταινία που αφηγείται τις ιστορίες δύο πολύ διαφορετικών γυναικών, οι οποίες επιθυμούν και οι δύο μια αυτό-προσδιοριζόμενη ζωή χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις.

19:00

- Έκθεση φωτογραφίας "20 plus ONE - Αλυσοδεμένη σιωπή" σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γυναικών στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση στην Κύπρο. Ο φακός του Στέφανου Κουρατζή αποκαλύπτει τη σιωπηλή δύναμη των γυναικών καθώς ταξιδεύουν οπτικά προς την ανάκτηση της ανθρωπιάς τους από τις σκιές της βίας.

- Έναρξη με συναυλία από μουσικούς από το " Τελευταίο βιολί" (προβολή το Σάββατο 4/11), που παίζουν στο τελευταίο βιολί του Χάρη Βατιλιώτη (το βιολί που έγινε στην ταινία " Το τελευταίο βιολί")

Οι μουσικοί θα είναι η Alexandra (Allie) Osborne (βιολί) και ο Romano Crivici (πιάνο).

Ρομαντισμός Fritz Kreisler (1875 - 1962)

Liebeslied Fritz Kreisler

Θεματολογία από το Τελευταίο Βιολί - Let it Go Romano Crivici (1953- )

- Ελάτε μαζί μας για μια συνάντηση με κοκτέιλ CAMPARI

19:30
Προβολή του ΔΦΚΚ με ερωτο-απαντήσεις με τον ηθοποιό Ιάκωβο Μυλωνά

"God's Painting" - Γιάννης Καλογερόπουλος, Ελλάδα, 2023, 93' (Βετεράνοι)
Μια συγκινητική κωμωδία που δείχνει όλες τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει σε μια οικογένεια ο ερχομός ενός παιδιού με αναπηρία και πόσες υπέροχες στιγμές μπορούμε να ζήσουμε μαζί του, όταν η αγάπη κυριαρχεί! Ο Δημήτρης επιστρέφει στην Ελλάδα μετά το θάνατο της μητέρας του, σχεδιάζοντας να βάλει την ανάπηρη αδερφή του σε ίδρυμα, ώστε να μπορέσει να ζήσει τον έρωτά του με τη φίλη του και μελλοντική αρραβωνιαστικιά του Στέλλα. Όμως η ζωή του επιφυλάσσει ένα διαφορετικό σχέδιο.

21:00

Προβολή ΔΦΚΚ με ερωτο-απαντήσεις

"Universe Zone" - Alexander Sadreddini, Γεωργία, 2023, 96'35" (1η ταινία μεγάλου μήκους)

Στη μετα-αποκαλυπτική και περιορισμένη Ζώνη, ο Μίσα, ένας ιδεαλιστής αφελής ονειροπόλος, ρισκάρει τη ζωή του για να συλλέξει αναμνήσεις αγαπημένων προσώπων από τα εγκαταλελειμμένα ερείπια της Ζώνης. Πιστεύει ότι η "αγάπη και οι αναμνήσεις" κάνουν θαύματα.

Το ΔΦΚΚ είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που βασίζεται κυρίως σε εθελοντές και αποτελείται από μια ομάδα Κυπρίων και Ελλήνων επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, καθώς και από παραγωγούς ταινιών και διεθνείς συμβούλους κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ κατέχει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας EFFE Label, "Europe for Festivals, Festivals for Europe", και λειτουργεί ετησίως με συνέπεια και καλλιτεχνική υπευθυνότητα από το 2006.

Οι θεατές μπορούν να προσβλέπουν σε ένα αξέχαστο κινηματογραφικό ταξίδι, περιτριγυρισμένοι από τη φρέσκια ματιά των νέων σκηνοθετών, την ομορφιά της Κύπρου και την ακριβή καλλιτεχνία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις, τρέιλερ και εκπλήξεις καθώς απολαμβάνουμε το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου - Χρυσή Αφροδίτη ΔΦΚΚ!

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επίσημη Ιστοσελίδα: https://www.cyprusfilmfestival.org/

Επικοινωνία: cyiff2023@gmail.com

Τηλ: +357-99798112

T: https://twitter.com/cyprusfilmfest

F: https://www.facebook.com/cyprusfilmfest

I: https://www.instagram.com/cineart_cy/

Κανάλι YouTube: https://youtu.be/gGykjf9MFeg

Για περαιτέρω ερωτήσεις και συντονισμό των μέσων ενημέρωσης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα παρεχόμενα στοιχεία επικοινωνίας.

Υλικό για τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και βίντεο, είναι διαθέσιμο για κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα ενημέρωσης καλούνται να επικοινωνήσουν για πρόσβαση σε αυτό το υλικό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου - Χρυσή Αφροδίτη ΔΦΚΚ ευχαριστεί το κοινό και τους υποστηρικτές του για τη συνεχή υποστήριξή τους στην προώθηση της τέχνης του κινηματογράφου.