Παραπολιτικά

Εν μέσω... τρελών φορτηγών!

Σας έτυχε να συγκρουστείτε με βάρκα στον... αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού; Δεν κάνω πλάκα. Συνέβη πραγματικά το βράδυ της Τρίτης, όταν οδηγός αυτοκινήτου, που κατευθυνόταν προς τη Λεμεσό, ρυμουλκώντας και θαλάσσιο σκάφος, σε σημείο μετά την έξοδο προς Μονή, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να πλαγιολισθήσει και να ακινητοποιηθεί εντός του δρόμου, μαζί βέβαια με τη βάρκα. Στη συνέχεια, άλλη διερχόμενη οδηγός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό της στο σκάφος, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και το όχημά της. Ευτυχώς δεν είχαμε κανένα σοβαρό τραυματισμό. Είχαμε, όμως, πολύωρο κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου για πολλοστή φορά μέσα σε μερικές ημέρες!

Μα τι γίνεται, κύριε Βαφεάδη μου; Κατάρα έχει πέσει στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις δυο μεγαλύτερες πόλεις μας; Φορτηγά ανατρέπονται, φορτηγά εκσφενδονίζουν πέτρες και τραυματίζουν κρίσιμα αμέριμνα παιδάκια, μπετονιέρες ανατρέπονται ή αποσυναρμολογούνται καθ’ οδόν!

Σε μια περίπτωση, ο αυτοκινητόδρομος ήταν κλειστός για εφτά ώρες (!), όταν ανετράπη φορτηγό που μετέφερε χαλίκια, τα οποία διασκορπίστηκαν σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος, κοντά στον Άγιο Τύχωνα.

Μια μέρα αργότερα ο δρόμος ξανάκλεισε στην κατεύθυνση προς Λεμεσό, παρά την Παρεκκλησιά, λόγω ανατροπής φορτηγού οχήματος, μετά από σύγκρουση με δεύτερο φορτηγό!

Στον ίδιο αυτοκινητόδρομο ανετράπη και μπετονιέρα, με αποτέλεσμα να κλείσει η έξοδος Χαλεπιανών με κατεύθυνση τη Λεμεσό, ενώ είχαμε και άλλο περιστατικό με μπετονιέρα, στον δρόμο της βιοτεχνικής Λακατάμειας - Λατσιών, όταν αποκόπηκε ο άξονας που κρατούσε το βαρέλι της μπετονιέρας, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει σε πεζοδρόμιο!

Όλα αυτά φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της διακίνησης βαρέων οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους, σε συνάρτηση με την ασφάλεια, την τήρηση των νόμων και τους επαρκείς ελέγχους.

Η συμβουλή μου προς τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού είναι να έχουν πάντα μαζί τους νερό, τρόφιμα, κανένα γκαζάκι για καφέ, κανένα κουτί πρώτων βοηθειών, να φοράνε... πάνες, αφού δεν υπάρχουν τουαλέτες στον αυτοκινητόδρομο, να έχουν μαζί τους σταυρόλεξα και sudoku κ.λπ.

Οι τελευταίες εικόνες που είδαμε, μας έδωσαν την εντύπωση ότι στους δρόμους μας κυριαρχούν πλέον τα... τρελά φορτηγά. Κι αν τύχει και αποκλειστείς, εξαιτίας τους, για εφτά ώρες στον αυτοκινητόδρομο, σίγουρα θα καταλήξεις κι εσύ... τρελός οδηγός!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ