Αναλύσεις

ΠτΔ: Κύπρος και Ελλάδα να προσφέρουν λύσεις στη Μέση Ανατολή

Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τη συμμετοχή έντεκα μελών της κυπριακής Κυβέρνησης και των Ελλήνων ομολόγων τους, οι οποίοι είχαν διμερείς συναντήσεις.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου οργάνου δομημένης και ουσιαστικής συνομιλίας, το οποίο επιτρέπει, όπως είπαν, τον περαιτέρω συντονισμό των δύο χωρών σε ολόκληρο το φάσμα του κυβερνητικού έργου.

«Πρόκειται για μια Σύνοδο ουσιαστικής σημασίας, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, με σχέδια δράσης που θα ακολουθηθούν, με παραδοτέα και μηχανισμό παρακολούθησης της υλοποίησης των όσων έχουν αποφασιστεί», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ειδική θέση μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν είχε η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τονίζουν από κοινού τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες τους στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών διαστάσεων.

«Οι εξελίξεις όπως επίσης το γενικότερο κλίμα αστάθειας στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο λόγω της εγγύτητάς μας στην περιοχή αλλά και των στενών σχέσεων που διατηρούμε με όλους τους γείτονές μας. Οι δυο χώρες μας, ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες και επαφές, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης και αντιμετώπιση των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Κύπρος και Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις με τα Κράτη της περιοχής, την εγγύτητα τους με την Μέση Ανατολή και την ιδιότητα τους ως κρατών-μελών της ΕΕ, μπορούν, και ακριβώς αυτό πράττουμε, να είμαστε μέρος της λύσης, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Κύπριο Πρόεδρο για την πρωτοβουλία της Κύπρου για αναζήτηση θαλασσίων διαδρόμων αλληλεγγύης, διαβεβαιώνοντας ότι εφόσον λυθούν οι τεχνικές δυσκολίες του ζητήματος, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει εμπράκτως.

Ακόμη, στη Σύνοδο συζητήθηκαν και τα ζητήματα του Κυπριακού, του διορισμού νέου απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ευρωτουρκικά αλλά και η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι τόσο η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών, όσο και ενδεχόμενη πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στο πεδίο του Κυπριακού.

ΚΥΠΕ