Αναλύσεις

Ο εμπαιγμός της Πύλας…

Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή είναι τραγικά. Και έχουν αντίκτυπο παντού. Ουδόλως, όμως, πρέπει να μας αποσπούν την προσοχή από τις διπλωματικές και νομικές κακοτεχνίες της Κυβέρνησης στην Πύλα, η οποία, από μοντέλο «συναντίληψης», συμβίωσης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εξελίσσεται σε ακόμη μιαν απόδειξη ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση. Επιμένει στην υποταγή μας.

Τι συνέβη στην Πύλα και δη στη «νεκρή ζώνη»; Υπήρχε, μας είπε η Κυβέρνηση, «συναντίληψη»; Με ποιον, τελικά; Με τον υπάλληλο των Ην. Εθνών Κόλιν Στιούαρτ ή με τους Τουρκοκύπριους; Και για ποιο σκοπό; Εγείρονται τα ερωτήματα αυτά, διότι τώρα, που οι Τούρκοι τινάζουν τη διαδικασία στον αέρα, ποιον ισχυρισμό προβάλλει η Κυβέρνηση; Ότι υπήρχαν δύο συμφωνίες. Η μία μεταξύ των Ην. Εθνών και της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άλλη μεταξύ των Ην. Εθνών και των κατοχικών «αρχών». Η τελευταία, όμως, χωρίς υπογραφή, όπως λέει ο Ερτουγρούλογλου. Δηλαδή, «Συμφωνία Κυρίων». Όπως οι Συμφωνίες Κορυφής του ΄77 και του ΄79 για την Ομοσπονδία, που μετατράπηκαν σε χειροπέδες. Και τι μας λέει η Κυβέρνηση; Ότι δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους! Πώς υπήρχε «συναντίληψη», όταν δεν γνωρίζαμε τη συμφωνία της άλλης πλευράς; Ποια εκ των δύο πλευρών εξαπάτησε ο ΟΗΕ; Ή μήπως και τις δυο; Είναι δυνατό να ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης ο αρχηγός της ΚΥΠ και να μην έχει στα χέρια του τη συμφωνία των Τουρκοκυπρίων; Τι σόι υπηρεσίες έχουμε; Και γιατί πανηγύριζαν και μάζεψαν στο Προεδρικό τους δημοσιογράφους για να τους πουν το νέο νενικήκαμεν; Τους παραπλάνησαν ή όχι; Τους χρησιμοποίησαν ή όχι για να παραπλανήσουν και αυτοί με τη σειρά τους την κοινή γνώμη; Για να στείλουν το μήνυμα ότι η κρίση έληξε, ότι θα κοπούν οικόπεδα για ανάπτυξη, ότι θα γίνει σεβαστό το καθεστώς της «νεκρής ζώνης» και ότι δημιουργούνται συνθήκες για να διοριστεί απεσταλμένος του ΓΓ των Ην. Εθνών, προκειμένου να βρει το «χαμένο κοινό έδαφος» και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά. Από εκεί όπου διακόπηκαν, διότι οι Τούρκοι ήθελαν δύο κράτη. Και συνεχίζουν!

Ούτε το καθεστώς της «νεκρής ζώνης», ούτε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποκαταστάθηκαν. Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Διότι χωριστή συμφωνία Τουρκοκυπρίων και Ην. Εθνών, ακόμη και αυτή η «Συμφωνία Κυρίων», σημαίνει παραβίαση του ψηφίσματος 168 του Σ. Ασφαλείας και δημιουργεί συνθήκες αποδοχής (acknowledgement) χωριστής οντότητας. Κατά τα άλλα, πανηγυρίζαμε. Κλασική μέθοδος εμπαιγμού του λαού. Για να του σερβίρουν τις ήττες ως νίκες…