Έγκλημα

Σωφρονιστικό ίδρυμα ή φωλιά εγκλημάτων;

Λειτουργούν οι Φυλακές με γνώμονα τον σωφρονισμό ή η ασυδοσία που επικρατεί, αποτελεί άκρη διασύνδεσης εγκλημάτων εντός και εκτός των ορίων της;

Οι στυγερές δολοφονίες Θανάση Καλογερόπουλου και Αλέξη Μαυρομιχάλη έφεραν τις διωκτικές Αρχές σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η Αστυνομία έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο, για να εντοπίσει και να περισυλλέξει στοιχεία που αφορούν τα δύο εγκλήματα, με σκοπό τη σύλληψη των δραστών και κατ’ επέκτασιν την εξεύρεση των ηθικών αυτουργών. Συνεχίζοντας τη διερεύνηση προς πάσα κατεύθυνση και μετά τις πρώτες συλλήψεις -που φέρονται να συνδέονται με τη δολοφονία Καλογερόπουλου- η Αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (10/11) έφοδο στις Κεντρικές Φυλακές. Εξ αφορμής της εφόδου η «Σημερινή» επιχειρεί να ενώσει τα κομμάτια που σχετίζονται με την ενορχήστρωση εγκληματικών ενεργειών και παράνομων συναλλαγών μέσα από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύοντας την ενορχήστρωση εγκληματικών ενεργειών και παράνομων συναλλαγών μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές

Κινητά και ναρκωτικά

Με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ, με τίτλο «Πωλούν θάνατο στις Φυλακές», τον Ιούλιο του 2022, έγινε η απαρχή ενός ντόμινο αποκαλύψεων, που αφορούσαν τα όσα συνέβαιναν στα ενδότερα των Κ.Φ.. Μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφικά ντοκουμέντα και πληροφορίες ξετυλίχθηκε το κουβάρι της χρήσης, εισαγωγής και πώλησης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών. Κατάδικοι που έκαναν χρήση, διακίνηση χρημάτων, σκηνές ακραίας βίας αλλά και ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων ήταν μόνο μερικά από τα όσα έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα του σταθμού. Όλα αυτά, μάλιστα, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης κατά του ισοβίτη, Δημήτρη Μαμαλικόπουλου, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος -μεταξύ άλλων- για εμπορία ναρκωτικών και διακίνηση οπλισμού μέσα στις Κ.Φ.. Στο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ υπογραμμίστηκε πως οι σχέσεις εξάρτησης αξιωματούχων του Ιδρύματος με εγκληματικά στοιχεία δημιούργησαν προηγούμενα, με αποτέλεσμα να χαθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Υπήρξε μάλιστα μαρτυρία που ανέφερε πως σε αστυνομική έφοδο στις Κ.Φ., αξιωματικός ειδοποίησε κρατουμένους να εξαφανίσουν ναρκωτικά και κινητά. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η εισαγωγή (χαρτάκια εμποτισμένα με ναρκωτικές ουσίες που δεν ανιχνεύονταν από την αψίδα) και η διακίνηση. Τα «μεγάλα κεφάλια» φέρονται να εξανάγκαζαν υποδίκους, που επρόκειτο να μεταφερθούν στο δικαστήριο, να παραλάβουν -μετά από συνεννόηση με διακινητές (με τη χρήση φυσικά κινητών τηλεφώνων)- τα ναρκωτικά, ενώ ως σημείο διάθεσης λειτουργούσε η εκκλησία της Φυλακής.

Όλα τα προαναφερθέντα επιβεβαιώθηκαν από μαρτυρίες κρατουμένων. Για να συμβαίνουν όμως αυτά, πέραν της… χαλαρότητας, χρειάζεται τρόπος επικοινωνίας αλλά και βοήθεια εκ των έσω. Οι αριθμοί τηλεφώνων κρατουμένων, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ξένων χωρών, ενώ υπήρξαν δύο διαφορετικές μαρτυρίες, που κατέδειξαν πως οι πωλήσεις των καρτών σε υποδίκους έγιναν από δεσμοφύλακες με τιμή τα €1.000. Ναρκωτικά εξασφαλίζονται με ανταλλαγές τσιγάρων, τηλεφωνικών καρτών ή και με κωδικούς PaySafe. Οι συναλλαγές με PaySafe προκαλούν τη μεγαλύτερη εντύπωση. Πρόσωπα του περιβάλλοντος των καταδίκων, εκτός των Φυλακών, φέρονται να αγοράζουν από περίπτερα αυτές τις κάρτες. Ψηφιοποιούν, δηλαδή, χρήματα και λαμβάνουν ένα χαρτί, το οποίο φέρει κωδικό αριθμό για διαδικτυακές συναλλαγές. Οι διαδικτυακές συναλλαγές έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κινητών συσκευών ή laptop και σίγουρα σύνδεση με διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο ποσό που διακινείται μέσω ενός Paysafe είναι κάτω των 50 ευρώ, για να μην είναι απαραίτητη η κατάθεση στοιχείων των αγοραστών και των χρηστών τους. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δεν φαίνεται ποιος κάνει τις πληρωμές.

Πέντε εγκλήματα που οργανώθηκαν μέσα από τις Φυλακές

Μετά το διπλό ρεπορτάζ του σταθμού, και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Η προσπάθεια αποδόμησης των αποκαλύψεων έπεσε στο κενό, αφού, 4 μήνες αργότερα, η απάντηση ήρθε από την Εισαγγελία. Μέσα από ανακοίνωση -την οποία εξέδωσαν Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας- σε σχέση με τη διάπραξη αδικημάτων μέσα στις Κ.Φ., αναφέρθηκε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά. Αυτό μας οδηγεί σε μιαν ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών, με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη». Κατά την τοποθέτησή της, η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε ότι επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψιν εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατουμένους στις Κεντρικές Φυλακές. Η Νομική Υπηρεσία εξήγησε ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών. Ακόμη, επιβεβαίωνε την εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών.

Μάλιστα παρέθετε συγκεκριμένες υποθέσεις, που φέρονται να σχετίζονται με εντός των φυλακών ενέργειες, όπως:

- Η δολοφονία Μαριούθκια, στις 21.4.2021 (βασικός μάρτυρας κατηγορίας σε σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών).

- Η δολοφονία του πεθερού του Μαριούθκια και πατέρα προσώπου-μάρτυρα κατηγορίας σε σοβαρή υπόθεση ναρκωτικών, ενταγμένου μάλιστα στο Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων (ο φόνος του διενεργήθηκε λίγες ημέρες μετά την ένορκη μαρτυρία που έδωσε ο γιος του).

- Ο εμπρησμός αποθήκης του Επ. Δικαστηρίου Λεμεσού (μαρτυρία έκανε λόγο για ζωντανή μετάδοση μέσω τηλεφώνου από τους δράστες στον ηθικό αυτουργό που ήταν υπόδικος στις φυλακές).

- Η βεβήλωση του τάφου μητέρας άλλου προσώπου (επίσης ενταγμένου στο Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων), ο οποίος επρόκειτο να καταθέσει εναντίον κατηγορουμένου σε υπόθεση ναρκωτικών,

- και τέλος η υπόθεση για χρήση κινητών τηλεφώνων από κατάδικο, ο οποίος -σύμφωνα με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου Λάρνακας στην απόφασή του ημερομηνίας 19/7/2022- μέσω των παράνομα εισαχθέντων εντός των Φυλακών συσκευών, συνομιλούσε με άλλα πρόσωπα και παρείχε οδηγίες για διάπραξη σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων, ήτοι να φονευθούν συγκεκριμένα άτομα, με αποτέλεσμα να διαπραχθεί απόπειρα φόνου εναντίον 5 ανυποψίαστων συμπολιτών μας, που βρίσκονταν τυχαία σε δημόσιο χώρο.

Λίγους μήνες μετά, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία, καλώντας την να λάβει μέτρα στις Φυλακές κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της χρήσης κινητών τηλεφώνων από καταδίκους. Η έκκληση καταγράφηκε μετά την απόφαση των δικαστών να απορρίψουν την έφεση κρατουμένου που ζητούσε μείωση της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε (7 χρόνια), ως έκδηλα υπερβολική, για τον εμπρησμό του πρώτου ορόφου του Επ. Δικαστηρίου Λεμεσού (Ιούλιος 2021).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του σκεπτικού των δικαστών και δη τα σημεία 2 και 3, που ανέφεραν επί λέξει:

«2. Το γεγονός της εκπόνησης ενός τόσο οργανωμένου σχεδίου εντός των Κεντρικών Φυλακών όχι μόνο εκθέτει ανεπανόρθωτα το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού μας συστήματος, αλλά προκαλεί ισχυρότατους τριγμούς σε όλο το σύστημα της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και στο ίδιο το κράτος δικαίου. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευκολία δράσης εγκληματικών στοιχείων που βρίσκονται εντός των Φυλακών και η συνεργασία με άλλα πρόσωπα, τα οποία είναι εκτός, προς τον σκοπό διάπραξης τόσων σοβαρών εγκλημάτων.

»3. Εκείνο το οποίο προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό και ανησυχία είναι αυτά που, ως άνω, ο δικηγόρος της Δημοκρατίας εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα μάς πληροφόρησε, ήτοι ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ενδείξεις και έχει εξασφαλιστεί μαρτυρία ότι εγκλήματα έχουν οργανωθεί μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές μέσω επικοινωνίας, η οποία βρίσκεται στην κατοχή υποδίκων ή καταδίκων παράνομα”. Αναμένουμε ότι η Πολιτεία θα λάβει χωρίς καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα, ούτως ώστε τέτοια απαράδεκτα και πρωτοφανή φαινόμενα να μην μπορούν να επαναληφθούν», κατέληγε η ανακοίνωση.

Τελικά λήφθηκαν μέτρα;

Μέτρα είτε δεν λήφθηκαν είτε λήφθηκαν αλλά δεν ήταν αποτελεσματικά, αφού μόλις τον τελευταίο μήνα -πριν από τις δολοφονίες Καλογερόπουλου-Μαυρομιχάλη- ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δύο νέες υποθέσεις. Στην πρώτη (20/9), η ΥΚΑΝ πραγματοποίησε έφοδο στις Φυλακές μετά από μαρτυρία που συνέδεε δύο καταδίκους για υπόθεση ναρκωτικών, με τις Αρχές να ζητούν άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Η υπόθεση άνοιξε όταν η ΥΚΑΝ εντόπισε ένα κιλό και 574 γραμμάρια κάνναβης, 510 γραμμάρια κοκαΐνης, ενώ προχώρησε σε σύλληψη δύο ατόμων, με το ξετύλιγμα του κουβαριού να φτάνει ξανά στις Φυλακές. Κατά την έφοδο στο κελί τους εντοπίστηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και δύο ζευγάρια ακουστικά.

Ούτε τρεις βδομάδες αργότερα (13/10), η Αστυνομία Πάφου προχώρησε στη σύλληψη τριών Ελληνοκυπρίων στις Κεντρικές Φυλακές για διερευνώμενη υπόθεση φόνου στην Πάφο. Οι συλλήψεις αφορούσαν το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της συνωμοσίας για φόνο, της συνωμοσίας για αποτροπή της πορείας της Δικαιοσύνης, της απόπειρας επηρεασμού μάρτυρα και απειλών. Η Αστυνομία προχώρησε στην καταχώρηση της υπόθεσης της σχεδιαζόμενης απόπειρας φόνου ενός ατόμου στην Πάφο με εμπλεκόμενους κρατουμένους στις Κεντρικές Φυλακές, στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Η καταχώρηση αφορούσε στους δύο εκ των τριών κρατουμένων, ενώ ο τρίτος δεν κατηγορήθηκε τελικά αφού δεν προέκυψε σύνδεσή του με το διερευνώμενο έγκλημα. Στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας παραπέμφθηκαν ειδικότερα ο 38χρονος και ο 29χρονος, που εξέτιαν ήδη ποινές φυλάκισης για άλλα αδικήματα. Πλέον, αντιμετωπίζουν και τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου. Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, δεδομένου ότι τα αδικήματα φέρονται να σχεδιάστηκαν και να προωθήθηκαν από τις Κεντρικές Φυλακές. Παράλληλα, επιστημονικές εξετάσεις έγιναν και στα τεκμήρια που βρέθηκαν, αφού στα κελιά τους είχαν εντοπιστεί κινητά τηλέφωνα, κάρτες κινητών τηλεφώνων, καθώς και άλλος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, που απαγορεύεται να βρίσκεται στους χώρους κράτησης. Η απόπειρα φόνου, σύμφωνα με την Αστυνομία, σχετιζόταν με υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Ακόμα ψάχνουμε εταιρεία για το σύστημα απενεργοποίησης κινητών

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ (ημερ. 27/9), εξ αφορμής της πρώτης υπόθεσης, το Υπ. Δικαιοσύνης τόνιζε πως η λήψη και η απόφαση των μέτρων επαφίεται στις Φυλακές. Από πλευράς του το Τμ. Φυλακών είχε δηλώσει ότι, «στην προσπάθεια για αποτροπή εισόδου παράνομων αντικειμένων λαμβάνει μέτρα τα οποία φαίνεται να αποδίδουν», ενώ υποστήριξαν πως «γίνονται έρευνες και τα παράνομα αντικείμενα εντοπίζονται». Την ίδια στιγμή, και στο εύλογο ερώτημα «γιατί δεν εντοπίζονται πριν εισέλθουν», η απάντηση είναι πολύ απλά επειδή το σύστημα εντοπισμού και απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί. Μιλώντας στη «Σ» ο Υπ. Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, υπενθύμισε πως η ανάδοχος εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει την αναβάθμιση μέχρι τον Μάρτιο και όταν ενημερώθηκε πως δεν μπορούσε η εταιρεία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της καταγγέλθηκε, με το θέμα να βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας. Σε ερώτηση για το εάν βρέθηκε άλλη εταιρεία, ο κύριος Βαφεάδης ανέφερε πως «μελετούμε τις περιπτώσεις για να βρεθεί εταιρεία που να μπορεί να εξυπηρετήσει τη σύμβαση όπως την θέλουμε», χωρίς, ωστόσο, να δώσει το τέλος του χρονοδιαγράμματος.

Ο φόνος Καλογερόπουλου και η έφοδος στις Κεντρικές

Ερχόμαστε στο σήμερα, όπου εδώ και δύο εβδομάδες οι δύο δολοφονίες Καλογερόπουλου-Μαυρομιχάλη, που διαπράχθηκαν η μία μετά την άλλη σε διάστημα 37 ωρών, επιχειρούν ν’ αλλάξουν το ισοζύγιο της νύχτας. Οι εξελίξεις στην υπόθεση Καλογερόπουλου μοιάζουν με χιονοστιβάδα, αφού τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται υπό σύλληψη -την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ- με τους δύο (επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα) να θεωρούνται από τις Αρχές ως οι δράστες. Όσον αφορά την υπόθεση Μαυρομιχάλη, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα βασικά σενάρια, που εξετάζουν οι Αρχές, είναι οι δολοφονίες -ή τουλάχιστον η μία εκ των δύο- να ενορχηστρώθηκαν μέσα από τις Φυλακές. Κι αυτό το σενάριο φαίνεται να ενισχύεται από τις ενέργειες της Αστυνομίας, μέλη της οποίας τα ξημερώματα της Παρασκευής (10/11) πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στις Κ.Φ., στο πλαίσιο της διερεύνησης πληροφοριών που σχετίζονταν με τον φόνο του Καλογερόπουλου. Οι έρευνες στις Φυλακές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν στοχευμένες, αφού τα μέλη της Δύναμης, κατέχοντας ένταλμα έρευνας, έκαναν φύλλο και φτερό δύο συγκεκριμένα κελιά -στην πτέρυγα καταδίκων- εντοπίζοντας δύο κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν σε κάποια σύλληψη. Τα ευρήματα που κατασχέθηκαν, αναμένεται ότι θα τεθούν στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Συνοψίζοντας, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει και αποφασιστικότητα για να βρεθεί «γιατρειά». Εγκληματικές ενέργειες που οργανώνονται μέσα από τις Φυλακές, διακίνηση ναρκωτικών, χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, ακόμα και δολοφονίες, είναι φαινόμενα που συνεχίζουν να απασχολούν τόσο τις Αρχές όσο και την κοινή γνώμη. Κι αυτό έναν χρόνο μετά το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα.