Τουρισμός

Τουρισμός: Ενθαρρυντικά μηνύματα για τη χειμερινή περίοδο

Οι προσπάθειες του Υφυπουργείου και οι εκτιμήσεις για αυξητικές τάσεις - Αναμένουν χιόνια και μαθητές στα ορεινά θέρετρα

Ο στόχος να καταστεί η Κύπρος ένας ολόχρονος προορισμός, με τουρίστες τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, δεν είναι καινούργιος. Στο παρελθόν έγιναν αρκετές προσπάθειες, ώστε ο χειμώνας να μη θεωρείται μια νεκρή τουριστικά περίοδος, ωστόσο καμιά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει αποδειχτεί αρκετά δύσκολος, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει τους αρμοδίους να συνεχίζουν να προσπαθούν δεδομένου ότι οι προοπτικές φαίνεται να υπάρχουν.

Όπως αναφέρουν στη «Σημερινή» τουριστικοί παράγοντες, θα πρέπει να καταρτιστεί μια ολιστική στρατηγική γύρω από το θέμα χειμερινός τουρισμός. Ν’ αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στις πράξεις, σημειώνουν. Και όπου πράξεις, θα πρέπει να βάλουμε τη λέξη επενδύσεις. Αν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ανοικτά τον χειμώνα, πώς θα έρθουν οι τουρίστες; Από την άλλη, αν δεν δοθούν κίνητρα και δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργούν άδεια. Επομένως, χρειάζεται δράση απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της αύξησης του χειμερινού τουρισμού.

Όσον αφορά τη φετινή χειμερινή περίοδο, αυτή είναι σίγουρα ιδιόμορφη. Μέχρι στιγμής, κι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, ο καιρός κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικος είναι, εξ ου και οι πλείστοι κυκλοφορούν ακόμα με καλοκαιρινά ρούχα. Επομένως, οι χειμερινές εξορμήσεις παίρνουν παράταση, ενώ για χιόνια θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον αρκετά. Την ίδια ώρα, οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ήταν ο λόγος να χάσουμε τους Ισραηλινούς τουρίστες, μια μεγάλη και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τον κυπριακό τουρισμό. Ωστόσο, ενώ όλα αυτά συνθέτουν ένα περίεργο σκηνικό, όπως προκύπτει, δεν φαίνεται να επηρεάζει την έλευση τουριστών στο νησί μας.

Αύξηση τη χειμερινή περίοδο

Μιλώντας στη «Σημερινή» λίγο μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου και παρευρέθη στη διεθνή τουριστική έκθεση WTM, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ανέφερε ότι ο Οκτώβριος κύλησε πολύ καλά, αφού καταγράφηκαν πληρότητες που ξεπερνούσαν το 80% και μάλιστα αυτό συνέβη με αρκετά ξενοδοχεία ανοικτά. Όσον αφορά τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, αναμένουμε αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με πέρσι, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, δεδομένου ότι οι χειμερινοί μήνες δεν είναι το δυνατό κομμάτι του κυπριακού τουρισμού.

Ο κ. Κουμής σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Υφυπουργείο η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης τον χειμώνα. Πρώτος στόχος είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο δεύτερος στόχος είναι η καθιέρωση της Κύπρου ως ολόχρονου προορισμού. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αφού εδώ και χρόνια προσπαθούμε να το πετύχουμε χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Πλάνα πενταετίας

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε ότι, μετά από έναν αρκετά καλό Οκτώβριο, ο Νοέμβριος φαίνεται να ξεφουσκώνει κάπως και ενδεχομένως αυτό να μην είναι εντελώς άσχετο με τις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή μας, καθώς ο πόλεμος, ως γνωστόν, δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πάντως, ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι τα μηνύματα από το Λονδίνο και την τουριστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε εκεί ήταν αρκετά ενθαρρυντικά τόσο για την επόμενη τουριστική σεζόν όσο και για μεταγενέστερο στάδιο. Ενδεικτικά σημείωσε ότι κάποιοι συνεργάτες μας καταρτίζουν ακόμα και πλάνα πενταετίας για την Κύπρο, κάτι που ασφαλώς είναι ιδιαίτερα θετικό για το νησί μας.

Χρειάζονται επενδύσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Χάρης Παπαχαραλάμπους ανέφερε με τη σειρά του στη «Σημερινή» ότι, μετά τον Οκτώβριο, και ο Νοέμβριος προμηνύεται να είναι ένας καλός μήνας, ωστόσο γενικότερα η φετινή χειμερινή περίοδος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά. Φέτος φαίνεται να μένουν κάπως περισσότερα ξενοδοχεία ανοικτά, σημείωσε, για να τονίσει ότι στόχος πρέπει να είναι να παραμένουν ανοικτά τα ξενοδοχεία ολόχρονα, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό και τον χειμώνα. «Αρκετοί συνεργάτες μας από το εξωτερικό επανειλημμένα μάς μιλούν για διακοπές τον χειμώνα, όμως, αν δεν είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι αναψυχής, με ποιον τρόπο θα προσελκύσουμε τουρίστες;», διερωτήθηκε. Υπάρχουν τα φόντα για να πετύχουμε, αλλά πρώτα χρειάζονται επενδύσεις, σημείωσε. «Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να επιχορηγούμε την ανεργία και να αρχίσουμε να επιχορηγούμε την εργασία», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Αναμένοντας τα χιόνια

Ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του ΠΑΣΥΞΕ, Ανδρέας Μαντάλας, σημείωσε στη «Σημερινή» ότι αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι μαθητικές εκδρομές, κάτι που θα δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό των ορεινών περιοχών, ενώ ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που ως γνωστόν είναι μια περίοδος κατά την οποία αρκετός κόσμος προτιμά να εκδράμει στα ορεινά θέρετρα. Ο κ. Μαντάλας σημείωσε ότι «ο καλοκαιρινός καιρός δεν βοηθά ιδιαίτερα τις ορεινές περιοχές και αναμένουμε να μπει ο χειμώνας, να χιονίσει, για να προσελκύσουμε κόσμο στα ορεινά θέρετρα». Πάντως, ο κ. Μαντάλας ανέφερε ότι και πάλι η περισσότερη κίνηση θα είναι την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα.

Οι δυο στόχοι που επιτεύχθηκαν

Όσον αφορά τώρα την επόμενη τουριστική σεζόν τι θα πρέπει να αναμένουμε; Αμέσως μετά την έκθεση WTM στο Λονδίνο, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Μιλώντας στη «Σημερινή», επιβεβαίωσε ότι και οι δυο στόχοι που τέθηκαν από την παρουσία μας στη συγκεκριμένη έκθεση επιτεύχθηκαν. Ο πρώτος στόχος που επιτεύχθηκε, είναι να αυξήσουμε τις θέσεις για την επόμενη σεζόν. Συγκεκριμένα, όπως είπε, πετύχαμε αύξηση 10% στις συνολικές προσφερόμενες θέσεις από το Η.Β. για την επόμενη χρονιά. Ο δεύτερος στόχος ήταν η επέκταση των θερινών προγραμμάτων. Αρκετοί συνεργάτες μας (όχι όλοι) εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν νωρίτερα τα προγράμματά τους για την Κύπρο και συγκεκριμένα γύρω στις 15 Μαρτίου και να τα συνεχίσουν μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο σχεδόν κερδίζουμε άλλες 4 βδομάδες τουριστικής περιόδου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμής. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός χαιρέτισε την επικείμενη έναρξη δρομολογίων της JET2 από το Λίβερπουλ, καθώς και της easy jet από Μπέλφαστ και Γλασκώβη.