Τράπεζες

Τρ. Κύπρου: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο τα έσοδα από τόκους δανείων

Με κέρδη που αγγίζουν σχεδόν τα €350 εκατ. για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου απαντά στις επικρίσεις περί στασιμότητας των καταθετικών επιτοκίων, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη αύξησή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο και του βασικού επιτοκίου

Με κέρδη που αγγίζουν σχεδόν τα €350 εκατ. για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου απαντά στις επικρίσεις περί στασιμότητας των καταθετικών επιτοκίων, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη αύξησή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο και του βασικού επιτοκίου

Σχεδόν διπλάσια είναι τα μέχρι στιγμής τα έσοδα της Τράπεζας Κύπρου για το 2023 σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα και με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε.

Κατά την παρουσίαση των εννιαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, ανέλυσε το πού οφείλονται τα αυξημένα έσοδα, απαντώντας παράλληλα, στις επικρίσεις περί στασιμότητας στην αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα «φουσκωμένα» δανειακά επιτόκια στους ισολογισμούς της Τράπεζας, επιλέγοντας, ωστόσο, να δώσει έμφαση στα έσοδα, από άλλες -μη επιτοκιακές- πηγές.

Αυξημένα έσοδα - Σημαντικά κέρδη

Ειδικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε συνολικά έσοδα ύψους €796 εκατομμυρίων για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ποσοστό κατά 78% αυξημένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά την οποία τα έσοδα ανέρχονταν σε €447 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε για ακόμη μία φορά κερδοφορία, με τα κέρδη να αγγίζουν -μετά τη φορολογία- τα €349 εκατομμύρια και τα €129 εκατ. εξ αυτών να επιτυγχάνονται το 3ο τρίμηνο του έτους.

ekatommyria.png

Χωρίς αμφιβολία, ο απολογισμός για την Τράπεζα έχει θετικό πρόσημο ειδικότερα, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, αφού το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2022 είχαν καταγραφεί ζημιές που έφταναν τα €19 εκατομμύρια.

Ξεπερνούν το μισό δισ τα έσοδα από τα επιτόκια

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, εξήγησε πως, από το σύνολο των εσόδων, τα €572 εκατομμύρια προέρχονται από καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία, όπως επεσήμανε, είναι υψηλότερα από τα διπλάσια σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για την αντίστοιχη περίοδο του 2022, τα έσοδα της Τράπεζας από τους τόκους έφταναν τα €234 εκατομμύρια, καταγράφοντας συνεπώς, αύξηση σε ετήσια βάση κατά 144%. Επιπρόσθετα, η άνοδος σε τριμηνιαίο επίπεδο άγγιξε το 9%.

Για σκοπούς σύγκρισης αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, τα καθαρά έσοδα της Τράπεζας Κύπρου από τους τόκους έφταναν τα €223 εκατομμύρια, ενώ για την ίδια περίοδο το 2020, το ποσό κυμαινόταν στα €250 εκατομμύρια.

Οι προηγούμενες χρονιές είχαν «κλείσει», με τα έσοδα από τους τόκους να διαμορφώνονται ως εξής:

2020: €330 εκατομμύρια

2021: €296 εκατομμύρια

2022: €370 εκατομμύρια

whatsapp_image_2023-11-13_at_13.38.24_dcab4f5f_0.jpg

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νικολάου επισήμανε πως η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και το χαμηλό κόστος καταθέσεων.

Αυξάνονται μεν τα έσοδα, με τα καταθετικά τι θα γίνει;

Με βάση πάντως, τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, το ύψος των καταθέσεων ανέρχεται σήμερα σε €19,3 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ στην πλειονότητά τους αφορούν καταθέσεις λιανικής. Ξεκαθάρισε πως η άνοδος των καταθέσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Κύπριους, ενώ είπε πως ο μέσος όρος ανέρχεται στις €27.000.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχονται τα τραπεζικά ιδρύματα, για την στασιμότητα που παρατηρείται στην αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, την ώρα που τα έσοδά τους βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε ότι η αύξηση των καταθετικών επιτοκίων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων των δανείων.

Την ώρα που ο μέσος όρος των στεγαστικών δανείων στην Τράπεζα Κύπρου φτάνει τις €90.000, ο κ. Νίκολάου είπε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει περίπου το ⅕ των δανειστών του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, αφού γύρω στο 22% των δανείων είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας. Διευκρίνισε πάντως, πως μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που τα βασικά επιτόκια της Τράπεζας Κύπρου είχαν διαμορφωθεί προς τα πάνω ήταν δύο μήνες προηγουμένως, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2023.

«Όλα είναι στο τραπέζι»

Παράλληλα, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι στην εξίσωση δανειστικών - καταθετικών επιτοκίων, η πλάστιγγα είναι κατά βάση ετεροβαρής, επισημαίνοντας πως οι επιλογές και οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι πολλές και μάλιστα, για όλα τα προφίλ των πελατών.

Όπως ανέφερε, η Τράπεζα διαθέτει διάφορα καταθετικά προϊόντα με επιτόκιο μέχρι 3%, λέγοντας πως υπάρχουν επιλογές με υψηλότερο ρίσκο που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Σημείωσε δε, πως αυτή την περίοδο οι πλείστοι προτιμούν να κρατούν τα λεφτά τους στους τρεχούμενους λογαριασμούς, ενώ αναφερόμενος στα δανειστικά επιτόκια τόνισε πως για τα καινούργια δάνεια είναι πολύ ανταγωνιστικά, προσφέροντας σταθερό επιτόκιο.

«Δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια απλώς για να ικανοποιήσουμε την κοινή γνώμη», υπογράμμισε, εστιάζοντας στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωριμάζει στο μυαλό των καταναλωτών ότι δεν πάμε πίσω

Μιλώντας για τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων σε ό,τι αφορά τον νέο δανεισμό, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου διαπιστώνει πως η αγορά «ξεμουδιάζει» σε σχέση με τα νέα δάνεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η όλη κατάσταση που επικρατούσε με τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων«ψυχολογικά καθυστερούσε κάποιους στο να πάρουν ή όχι ένα νέο δάνειο».

«Πλέον, ωριμάζει στο μυαλό των καταναλωτών ότι δεν θα ξαναπάμε πίσω», είπε αναφερόμενος σε προηγούμενες εποχές όταν τα επιτόκια βρίσκονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως υπέδειξε ο κ. Νικολάου, ο νέος δανεισμός, με βάση τα αποτελέσματα της Τράπεζας, αγγίζει περίπου το €1.6 δισεκατομμύριο,, παρά το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

«Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να αποδεικνύεται ανθεκτική, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη ύψους 2.3% το β’ τρίμηνο 2023, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, συνεχίσαμε να στηρίζουμε την οικονομία με την παραχώρηση νέων δανείων ύψους περίπου €1.6 δις το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά κριτήρια δανεισμού», επεσήμανε.

epitokia.png

Δεν είναι μόνο τα επιτόκια

Σε κάθε περίπτωση, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, σημείωσε πως ήταν ένα ακόμα καλό τρίμηνο για την τράπεζα, η οποία πέτυχε σημαντική κερδοφορία, τονίζοντας πως αυτό δεν οφείλεται μόνο στα υψηλά επιτόκια αλλά στο επιχειρηματικό μοντέλο του τραπεζικού ιδρύματος.

«Η Τράπεζα Κύπρου είναι μία από τις λίγες τράπεζες στην ευρωζώνη όπου τα μη-επιτοκιακά της έσοδα καλύπτουν το 90% των συνολικών λειτουργικών της δαπανών. Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των υπηρεσιών μας, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση ασφαλιστικών υπηρεσιών και άλλων πληρωμών, μας, δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τόσα πολλά εισοδήματα από προμήθειες».

Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τα μη επιτοκιακά έσοδα, οριακή ήταν η αύξηση που σημειώθηκε συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικότερα, για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, τα μη επιτοκιακά έσοδα ανήλθαν σε €224 εκατομμύρια,καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 5% σε ετήσια βάση, αφού κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανήλθαν σε €213 εκατομμύρια.