Κατεχόμενα: Θησαυρίζει η Airbnb - Δε διακόπτουν τις υπηρεσίες τους οι πλατφόρμες
Με τo θέμα αυτό καταπιάστηκε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην οποία κλήθηκε να παραστεί ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.
Λύση στο πρόβλημα που προκύπτει από τη μη αναφορά σε πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων για διαμονή σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα των κατεχομένων, του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο, με αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να προχωρούν σε κρατήσεις στο ψευδοκράτος, επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται όσο περνούν τα χρόνια, καθώς αφενός η παρουσία του ψευδοκράτους στο διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο έντονη και αφετέρου εντονότερες γίνονται και οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Με τo θέμα αυτό καταπιάστηκε σήμερα η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην οποία κλήθηκε να παραστεί ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το υφυπουργείο του δεν έχει καμία θεσμική συνεργασία με διοργανωτές ταξιδιών, αεροπορικές ή πλατφόρμες που εξυπηρετούν τα κατεχόμενα, ούτε έχει προχωρήσει ποτέ σε διαβουλεύσεις ή σε επιχορήγηση σχετικών καμπανιών.
Μοχλός πίεσης για το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Κουμής, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι αναγνωρισμένη οντότητα και ασφαλής προορισμός.
Όταν εντοπίζονται περιπτώσεις με συμμετοχή του ψευδοκράτους, είπε, ενημερώνεται το Υπουργείο Εξωτερικών, «όπου βλέπουμε ότι υπάρχει έδαφος», ενώ όταν εντοπίζονται οργανωτές ταξιδιών που εκτελούν προγράμματα στα κατεχόμενα, το υφυπουργείο προσπαθεί να τους μεταπείσει να σταματήσουν.
Με την παρουσία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό να γίνεται όλο και πιο έντονη όσο περνά ο καιρός, το υφυπουργείο είχε επαφές το 2019 με πλατφόρμες, από τις οποίες λήφθηκε η απάντηση ότι «δεν μπορούν να διακόψουν την παροχή υπηρεσιών τους στα κατεχόμενα».
Μάλιστα, έγινε αναφορά σε πλατφόρμα κρατήσεων η οποία έχει ψηλό μερίδιο στην αγορά της Κύπρου, η οποία ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να διακόψει την παροχή υπηρεσιών» στο ψευδοκράτος.
Πρόταση του υφυπουργείου είναι να συνεχιστούν οι επαφές για να μεταπεισθούν οι εν λόγω πλατφόρμες, ενώ ο Κώστας Κουμής υπέδειξε την αναγκαιότητα εισαγωγής κειμένων στις πλατφόρμες, οι οποίες να καταδεικνύουν ποια καταλύματα είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία και ποια στο ψευδοκράτος.
«Η booking έχει warning για ψευδοκράτος – Να γίνουν παραινέσεις σε άλλες πλατφόρμες»
Σε παρέμβασή του εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ, ο Μάριος Πολυβίου είπε ότι θέση του Συνδέσμου είναι ότι σε όλες τις πλατφόρμες, θα πρέπει να γίνουν παραινέσεις, ώστε να προστεθεί διευκρίνιση την ώρα της αναζήτησης στις πλατφόρμες, προκειμένου ο τουρίστας να ξέρει ότι π.χ. αν επιλέξει να πάει στην Κερύνεια «θα πάει σε καθεστώς κατοχής που δεν αναγνωρίζεται» και ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Όπως είπε, κάτι τέτοιο εφαρμόζει η booking που έχει προσθέσει προειδοποίηση, η οποία βασίζεται σε ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το αεροδρόμιο της Τύμπου δεν θεωρείται νόμιμο σημείο εισόδου στην Κύπρο, ενώ καλεί τους πελάτες να συμβουλευτούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών τους.
Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να θιγεί, είπε, είναι το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, ανήκει σε Ελληνοκύπριους ξενοδόχους. Όπως ανέφερε, «πρέπει να θίξουμε στις πλατφόρμες ότι τα ξενοδοχεία λειτουργούν παράνομα».
Μία άλλη πτυχή που πρέπει να τονιστεί, σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, είναι το ότι στους τουρίστες που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη.
Προκειμένου να περιγράψει το πρόβλημα που υφίσταται, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε και σε ένα παράδειγμα τουρίστα από τη Γαλλία, ο οποίος ήρθε για διακοπές στη Λάρνακα και μετά από τρεις ημέρες ζήτησε να του καλέσουν ταξί για να πάει στα κατεχόμενα, σε άλλο ξενοδοχείο, για άλλες τρεις ημέρες.
Τι κάνει το ΥΠΕΞ
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών που βρέθηκε στη Βουλή ανέφερε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για αποτροπή προώθησης του παράνομου τουρισμού, ενώ όπως είπε, οι διπλωματικές αποστολές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες για το θέμα και κάνουν ότι μπορούν, ωστόσο, κάποιες φορές δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Στόχος του υπουργείου, είπε είναι η υιοθέτηση ταξιδιωτικών οδηγιών όσον αφορά στα κατεχόμενα, από κράτη που «πιστεύουμε ότι θα έχουν αντίκτυπο».
Σχετικά με την οδηγία που υπάρχει στο booking, σημείωσε ότι έγιναν ενέργειες από το ΥΠΕΞ για να μπει η συγκεκριμένη παράγραφος και παρόλο που «δεν μας ικανοποιεί πλήρως, τουλάχιστον κάτι κάνει».
Καταλήγοντας, είπε ότι το υπουργείο προτίθεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, «για να δούμε πως μπορούμε να πάρουμε μέτρα».
Αύξηση στα έσοδα της Airbnb
Πάντως σε παρέμβασή του, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταλυμάτων, είπε ότι τα εισοδήματα της Airbnb στα κατεχόμενα αυξήθηκαν κατά 27% κατά την περσινή χρονιά, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 24 χιλιάδες ευρώ ανά διαμέρισμα κατά μέσο όρο, με τη μέση τιμή για κάθε βράδυ να ανέρχεται στα 120 ευρώ.