Πολιτισμός

«Προσκυνητάρια-εικονοστάσια της Κύπρου»

Θα παρουσιαστεί βιβλίο που εκδόθηκε σε 3 γλώσσες για τα προσκυνητάρια και εικονοστάσια της Κύπρου, περιλαμβανομένου των κατεχομένων

Ένα βιβλίο που για πρώτη φορά καταγράφει όλα τα προσκυνητάρια και εικονοστάσια της ελεύθερης και κατεχόμενης Κύπρου, θα παρουσιάστει την ερχόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Συνοδικό της Ιεράς Μονής Ταμασού και Ορεινής. Η εκδήλωση θα γίνει στην παρουσία του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Βόστρων, Έξαρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Τιμόθεου, καθώς Υπουργών, Βουλευτών Δημάρχων, Κοινοταρχών, εκπροσώπων κομμάτων και άλλων πολιτών.

Το βιβλίο που έχει εκδοθεί σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Ρωσικά, φέρει την ονομασία «Προσκυνητάρια-Εικονοστάσια της Κύπρου», ανήκει στον δρ. Ελευθέριο Αντωνίου, πρόεδρο των Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας και σε αυτό εμπεριέχεται υλικό από την έρευνα που διενήργησε για 3 συνεχόμενα έτη, ο Βυζαντινολόγος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.

Συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές…

Στην διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία της Ιεράς Μονής Κύκκου για τα στοιχεία του αναφέρονται στο βιβλίο, ο κύριος Χοτζάκογλου κινδύνευσε άμεσα και μάλιστα 2 φορές συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές στην προσπάθεια του να συνελλέξει όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το φιλανθρωπικό σωματείο «Αγκαλιάζω με αγάπη» και η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο Άννα-Μαρία Ευτυχίου, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τις πολύτιμες προσπάθειες που κατέβαλε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου «Αγκαλιάζω με αγάπη» κύριος Γιώργος Παπαδήμας, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε καθοριστική. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων θα δοθούν για το έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου.

Ποιο είναι το σωματείο «Αγκαλιάζω με αγάπη»

Το έργο του φιλανθρωπικού σωματείου «Αγκαλιάζω με Αγάπη» είναι τεράστιο και ποικιλόμορφο. Μεταξύ άλλων στηρίζει παγκύπρια πέραν των 2.000 οικογενειών και άλλων ατόμων.

Τα μέλη της οργάνωσης στην επίσημη ιστοσελίδα της, αριθμούν στις 53.000, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια απήχηση που έχει στον κόσμο η προσφορά και το έργο του σχετικού σωματείου και τους αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 2018 και από τότε προσφέρει σε παγκύπρια βάση, καθημερινά εντελώς δωρεάν από 3000 μέχρι 5000 μερίδες μαγειρευτού φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας. Παράλληλα σιτίζονται μεγάλος αριθμός άπορων και άστεγων ατόμων.

Βοηθά επίσης οικογένειες αποθανόντων ατόμων που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να κηδέψουν τους οικείους τους, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα της κηδείας.

Προσφέρει τα εισιτήρια για την μετάβαση παιδιών κι ενηλίκων στο εξωτερικό για θεραπεία και στηρίζει τις οικογένειες τους με όλα τα δυνατά μέσα.

Προσφέρει επιπλέον ιατρικά βοηθήματα και μηχανήματα υποστήριξης για άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά θέματα υγείας και αναπηρίες. Γίνονται επίσης αγορές Ιατρικού εξοπλισμού για ενίσχυση κρατικών υπηρεσιών π.χ αναπνευστήρες και αναλώσιμα στα νοσοκομεία μας.

Την εκδήλωση, θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αγκαλιάζω με αγάπη», Δήμος Αντωνίου και η Σύμβουλος και Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, κυρία Άννα Αριστοτέλους.

Το βιβλίο θα παρουσίασει ο Βυζαντινολόγος-Αρχαιολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.

Το ψυχαγωγικό μέρος της βραδιάς έχει αναλάβει η δημοφιλής σοπράνο Καίτη Οικονομίδου υπό την συνοδεία πιάνου.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη και χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.