Αναλύσεις

Κατάργηση βέτο στην ΕΕ - Δηλώσεις ΠτΔ (Βίντεο)

Ευρωπαϊκή οικογένεια με σιωπηρά όμως μέλη, προωθούν τα ισχυρά κράτη της Ένωσης.

Η συζήτηση για την κατάργηση του Βέτο - ίσως του σημαντικότερου εργαλείου για την προώθηση των συμφερόντων των μικρών κρατών- άνοιξε ξανά.

Έτοιμη να το συζητήσει δηλώνει η Κυβέρνηση, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προθυμία της Κυβέρνησης να παραχωρήσει το διαπραγματευτικό της χαρτί έναντι των μεγάλων χωρών της Ευρώπης, πυροδότησε σφοδρή αντίδραση, από το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ.

Ναι στην συζήτηση για την κατάργηση του ΒΕΤΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει η Λευκωσία, ζητώντας ασφαλιστικές δικλίδες.

Η προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει επί του θέματος, πυροδότησε την έντονη αντίδραση ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Αίσθηση προκαλεί πάντως η ετοιμότητα της κυβέρνησης, να παραχωρήσει ένα από τους άσους, που έχει στο μανίκι για την προώθηση των δικών της συμφερόντων εντός της Ένωσης, που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας και όχι μόνο.

Η Γερμανία για να στηρίξει το αίτημά της έβαλε ουκ ολίγες φορές μπροστά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την διεύρυνση της Ένωσης.

Η κατάργηση του Βέτο, προϋποθέτει ωστόσο την συνένεση όλων των μελών της Ένωσης, με αρκετά μέλη να έχουν εκφράσει στο παρελθόν τη διαφωνία τους. 13 χώρες μεταξύ των οποίων Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία και Μάλτα, σε περσινό non-paper, εξέφρασαν φόβους για λήψη κρίσιμων αποφάσεων με ειδικές πλειοψηφίες, που ευνοούν τις ισχυρές χώρες της Ένωσης και σιγούν την φωνή των μικρών κρατών.

Δείτε το ρεπορτάζ της Σοφίας Ιωσήφ: