Τράπεζες

Τρ. Κύπρου: Έρχονται «πολλά» και «μικρά» σχέδια εθελούσιας εξόδου

Στόχος η στελέχωση της Τράπεζας με νεαρά και εξειδικευμένα άτομα - Τι αναφέρει ο CEO του οργανισμού για μπόνους και συλλογικές συμβάσεις

Τα χαρτιά του σε σχέση με τους χειρισμούς της Τράπεζας Κύπρου στα θέματα προσωπικού, ανοιξε κατά τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, ο CEO του οργανισμού, Πανίκος Νικολάου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Τράπεζα προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου για τους εργαζομένους της, ο κ. Νικολάου αποκάλυψε πως βρίσκονται «στα σκαριά» όχι ένα αλλά διάφορα τέτοια σχέδια.

Στόχος η συνεχής «ανανέωση»

Συγκεκριμένα, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε πως τα νέα Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου δεν θα είναι του μεγέθους αντίστοιχων προηγούμενων, επισημαίνοντας πως «σκοπός είναι να προωθηθούν μικρά σχέδια, που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, κατά 40 με 50 άτομα κάθε φορά».

whatsapp_image_2023-11-13_at_13.38.25_597f07c5.jpg

Όπως εξήγησε, η πρακτική αυτή πρόκειται να εφαρμοστεί προκειμένου η Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε προσλήψεις νεαρών ατόμων, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα πεδία, όπως της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

«Ο σκοπός είναι να το κάνουμε κάθε χρόνο, ούτως ώστε η Τράπεζα να ανανεώνεται και να στελεχώνεται με νεαρά άτομα που θα έχουν εμπειρία ακόμη και από το εξωτερικό, αφού αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση των στρατηγικών μας επιδιώξεων».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν αποζημιώσεις μέχρι και €200.000, όπως τις προηγούμενες φορές, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Πάνω από 3.000 αποχώρησαν σε μία δεκαετία

Από το 2013 και μέχρι σήμερα, περίπου 3.000 εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου, μέσω των σχεδίων εθελούσιας εξόδου που προκηρύσσονταν κατά διαστήματα.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου, στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 αριθμούσε 2.889 άτομα, από τα 3.438 το 2021. Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, 559 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης εγκρίθηκαν για να αποχωρήσουν μέσω σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, το συνολικό κόστος του οποίου άγγιξε περίπου τα €100 εκατομμύρια.

Είχαν προηγηθεί σχέδια εθελούσιας αποχώρησης τον Δεκέμβριο του 2021 μέσω του οποίου 102 υπάλληλοι του Συγκροτήματος αποχώρησαν με συνολικό κόστος γύρω στα €16 εκατομμύρια, ενώ 15 υπάλληλοι επέλεξαν την έξοδό τους τον Ιανουάριο του 2022 από τη θυγατρική του οργανισμού, JCC Payments Systems Ltd, στοιχίζοντας συνολικά γύρω στα €3 εκατομμύρια, .

Μεγαλύτερες αποχωρήσεις βέβαια έγιναν ακόμα πιο πριν, με αφετηρία το 2013 όταν αποχωρούσαν μαζικά, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πέραν των 1.300 ατόμων.

Αύξηση κόστους παρά τη μείωση

Με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του τραπεζικού ιδρύματος, το κόστος προσωπικού για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ανήλθε στα €141 εκατομμύρια, έναντι €139 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 2%.

Ειδικότερα, το κόστος του προσωπικού για το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς άγγιξε τα €48 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του προσωπικού για το 2022, αυτό ανήλθε συνολικά στα €190 εκατομμύρια, την ώρα που το αντίστοιχο ποσό για το 2021 έφτασε τα €202 εκατομμύρια.

Όχι σε επαναλαμβανόμενες αυξήσεις

Πάντως ο κ. Νικολάου, φορώντας για λίγο το καπέλο του Προέδρου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, τόνισε πως ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει αυτή την περίοδο μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας, βασική τους επιδίωξη είναι πάντοτε η εργατική ειρήνη.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις στην Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες έληξαν περί τα τέλη του 2022, ο κ. Νικολάου επισήμανε πως τόσο ο Σύνδεσμος Τραπεζών όσο και η ΕΤΥΚ έχουν βάλει στο τραπέζι τα αιτήματά τους, με την επαναδιαπραγμάτευση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αποκάλυψε δε, πως τα αιτήματα της ΕΤΥΚ, προϋποθέτουν οικονομικό κόστος για την Τράπεζα, με τον ίδιο πάντως να αποκλείει μία συμφωνία με επαναλαμβανόμενα κόστη.

Συγκεκριμένα, εκφράζοντας την αντίθεσή του με μία αυτόματη και επαναλαμβανόμενη αύξηση, τόνισε πως μπορεί αυτή τη στιγμή η Τράπεζα να καταγράφει κερδοφορία που φτάνει σχεδόν τα €350 εκατομμύρια, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι ένας οργανισμός είναι πάντα τόσο κερδοφόρος.

Φέτος θα δοθεί μπόνους

Διαβεβαίωσε, δε, πως η Τράπεζα θα ανταμείψει φέτος το προσωπικό της, δεδομένου ότι θα πετύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Δεν είμαστε αρνητικοί να επιβραβεύουμε τον κόσμο μας. Αν βγάζουμε κέρδη θα δίνουμε περισσότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα ποσά θα δοθούν υπό μορφή μπόνους αρχές του 2024, σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο κινήτρων, ανάλογα με την απόδοση του προσωπικού, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλες τις βαθμίδες.

Υπολογίζεται πως, εάν τελικά η Τράπεζα πετύχει τους στόχους της, περίπου το 1/3 του προσωπικού θα λάβει μπόνους, αναλόγως και της αξιολόγησης που θα γίνει.

Επίσης, ανέφερε πως το προσωπικό θα πάρει το 75% της ετήσιας προσαύξησης που είναι μια αύξηση γύρω στο 10 -15%.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Τράπεζα Κύπρου παρουσίασε τα εννιαμηνιαία οικονομικά της αποτελέσματα, ανακοινώνοντας συνολικά έσοδα ύψους €796 εκατομμυρίων καθώς και κέρδη -μετά τη φορολογία- ύψους €349 εκατομμυρίων.

ΠΗΓΗ Economy Today