Πολιτισμός

ART AERI Ρόμπερτ Κένεντι

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Μπόμπι Κένεντι γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1925 και δολοφονήθηκε στις 6 Ιουνίου 1968. Ήταν κοινώς γνωστός και με τα αρχικά του RFK. Ήταν Αμερικανός πολιτικός από τη Μασαχουσέτη.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Βοστώνης, ήταν το έβδομο από τα εννέα παιδιά του πολυεκατομμυριούχου πρώην πρεσβευτή των Η.Π.Α. στη Μεγάλη Βρετανία, Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι και της Ρόουζ Φιτζέραλντ. Με άριστες νομικές σπουδές στα φημισμένα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Βιρτζίνια, ασχολήθηκε με την πολιτική βοηθώντας τον αδελφό του, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στον προεκλογικό του αγώνα ως γερουσιαστή. Το 1961 έγινε Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ήταν σύμβουλος του Προέδρου αδελφού του. Η θητεία του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και η διαμάχη του με τον ρατσιστή Κυβερνήτη της Αλαμπάμα, Τζορτζ Ουάλας, τον ανέδειξαν σε μαχητικό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των μαύρων και των φτωχών, ενώ η αντιπολεμική στάση του στο θέμα του Βιετνάμ τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους κόλπους των φοιτητών και της φιλελεύθερης διανόησης. Το 1964 εξελέγη γερουσιαστής Νέας Υόρκης και στη συνέχεια, μετά τη δολοφονία του αδελφού του, εκδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

Ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων του εκλογικού σώματος ο Ρόμπερτ Κένεντι (είχε διαπρέψει ως επικεφαλής της νικηφόρου προεκλογικής εκστρατείας του αδελφού του το 1960), πήρε τη μεγάλη απόφαση: Στις 16 Μαρτίου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα, καταδικάζοντας την "καταστροφική, διχαστική πολιτική του Προέδρου Τζόνσον στο Βιετνάμ" και καλώντας τον γερουσιαστή Μακάρθι σε "κοινό μέτωπο για την Αλλαγή", παρόλο που μέχρι τότε δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία.

Το βράδυ της Τρίτης, 4 Ιουνίου, όλα είχαν κριθεί: ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν ο θριαμβευτής των εκλογών, ο αδιαφιλονίκητος εκλεκτός των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Χιλιάδες ενθουσιώδεις οπαδοί του κατέκλυσαν το ξενοδοχείο Αμπάσαντορ, στο Λος Άντζελες, και ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Γύρω στα μεσάνυχτα, ο Κένεντι ανέβηκε στην εξέδρα της μεγάλης αίθουσας χορού για έναν σύντομο ευχαριστήριο λόγο προς τους εκλογείς του, με τη σύζυγό του Έθελ και με τέσσερα από τα δέκα παιδιά του στο πλευρό του. Όταν τελείωσε, το ρολόι του έδειχνε 12.15 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αργήσει για την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, σε μία διπλανή αίθουσα. Κατέβηκε από το βήμα και, για να κόψει δρόμο, πέρασε από έναν διάδρομο, δίπλα από τις κουζίνες, περιστοιχιζόμενος από συνεργάτες, δημοσιογράφους και συγγενείς. Κάποια στιγμή κοντοστάθηκε αναζητώντας την Έθελ που είχε μείνει πίσω. Εκείνη τη στιγμή ένα χέρι σηκώθηκε στα δεξιά του και αμέσως μετά ακούστηκαν οκτώ πυροβολισμοί. Στο νοσοκομείο του "Καλού Σαμαρείτη", όπου μεταφέρθηκε, επί 3 ώρες και 45 λεπτά οι καλύτεροι νευροχειρουργοί έδωσαν άνιση μάχη. Ήταν Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 1.44 τα χαράματα, όταν ο Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι απεβίωσε.

Η επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία του Κένεντι, που δόθηκε κάπως βιαστικά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι ότι ο δράστης, ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν Βισχάρα Σιρχάν, κινήθηκε μόνος του, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη συνωμοσία, με κίνητρο τη φιλοϊσραηλινή στάση του Κένεντι στο Μεσανατολικό.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.