Παραπολιτικά

Μόνο το ξύλο τού έλειψε!

Τέτοια απαξίωση, τέτοιο ρεζιλίκι, τέτοιο ξεφτίλισμα δεν ξαναγνώρισε ποτέ κανένας άλλος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας) από τους Τούρκους, όσο ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Άγκυρα. Δεν έστειλαν κανέναν αξιωματούχο στο αεροδρόμιο να τον υποδεχτεί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέφυγε επιδεικτικά να του επιτρέψει να τον εναγκαλισθεί και ο Ερντογάν σηκώθηκε και έφυγε από την Άγκυρα, για να μην τον συναντήσει!

Με τη συμπεριφορά αυτή η τουρκική ηγεσία ήθελε να στείλει προς τους Τούρκους, αλλά και τους απανταχού μουσουλμάνους, το εξής μήνυμα: «Ναι, μεν, αναγκαστήκαμε να δεχτούμε με το ζόρι τον άπιστο, υποστηρικτή των τρομοκρατών Ισραηλινών, απόγονο των σταυροφόρων, που μας παρακαλούσε γονατιστός να του επιτρέψουμε να μας επισκεφθεί, αλλά όσα μας έλεγε τα βάζαμε από το ένα αφτί και τα βγάζαμε από το άλλο και τελικά έφυγε σαν δαρμένος σκύλος»!

Προφανώς οι Τούρκοι τσαντίστηκαν και για το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προτού πάει στην Άγκυρα, ήρθε στην... «εκλιπούσα», την οποία οι ΗΠΑ δείχνουν να αναγνωρίζουν ως παίκτη, έστω και μικρό παίκτη, στα δρώμενα της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν εξακολουθεί να παίζει και με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το έστειλε, μεν, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά διαμήνυσε στους Αμερικανούς ότι θα το πάει... γιαβάς-γιαβάς, μέχρι που να δει πρώτα τι θα κάνει το αμερικανικό Κογκρέσο με τα F-16. Και οι Αμερικανοί και η ηγεσία του ΝΑΤΟ τον ανέχονται να τους εκβιάζει με αυτόν τον ωμό, αντισυμμαχικό τρόπο, αντί να τον σιχτιρίσουν.

Την ίδια ώρα, ο ισλαμοφασίστας προβάλλει επίμονα την απαίτησή του να είναι η Τουρκία εγγυήτρια ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, με τον ίδιο τρόπο που είναι εγγυήτρια και της «εκλιπούσας». Αλλά και στην Ουκρανία φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο εγγυητή ο Ερντογάν. Ο αλουπός που θέλει να τον βάζουν να γλέπει τες όρνιθες.

Ειδικά για τις εγγυήσεις, τις οποίες επιμένει να διατηρήσει για την Κύπρο η Τουρκία, θυμίζω απλώς ένα πολύ εύστοχο ερώτημα που είχε διατυπώσει παλαιότερα ο Τουρκοκύπριος αντικατοχικός δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ: «Μήπως γίνεται εγγυητής ένας δολοφόνος»;

ΜΠΟΞΕΡ