Παραπολιτικά

Όταν η Αστυνομία μπαίνει... στα σχολεία!

Τα νέα κρούσματα μαθητικής παραβατικότητας έκρουσαν για μιαν ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου ή, αν προτιμάτε, τον... σχολικόν κώδωνα, ότι έχουμε φθάσει στο κόκκινο σημείο του συναγερμού. Μαθητής σε σχολείο μέσης εκπαίδευσης της Πάφου εκτόξευσε καρέκλα σε καθηγητή, στέλνοντάς τον με τραύματα στο κεφάλι στο Νοσοκομείο. Μερικές ημέρες ενωρίτερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής αποκαλυπτόταν ότι, σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ένας στους πέντε μαθητές είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού. Εν τω μεταξύ, είχαμε και νέους βανδαλισμούς σε σχολεία, με τελευταίο κρούσμα στο Λύκειο Ακροπόλεως.

Μπαίνει ο καθηγητής στην τάξη και ανακοινώνει στους μαθητές:

-Παιδιά, ετοιμαστείτε για εξέταση.

-Μα, κύριε, αφού μας εκάμετε και χτες διαγώνισμα.

-Δεν είναι διαγώνισμα που θα σας κάνω. Θα σας κάνω εξέταση... δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να ανακαλύψω ποιος έβαλε γόμα στην κλειδαριά της τάξης!

Τι είναι εκείνο που κάνει τα παιδιά μας να ξεσπούν με τόσο μένος στις σχολικές εγκαταστάσεις, αλλά και στους καθηγητές και στα άλλα παιδιά; Η νοοτροπία που διαπερνά την κυπριακή κοινωνία και την βλέπουμε να εκδηλώνεται καθημερινά με φαινόμενα βίας, με φόνους, βομβιστικές επιθέσεις, εμπρησμούς, ξυλοδαρμούς και άλλες παρανομίες, ήταν φυσικό να μεταλαμπαδευθεί και στους νεότερους. Με όποιο δάσκαλο καθίσεις, τέτοιες... ανομίες θα μάθεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να εγκύψουν ξανά με σοβαρότητα στο πρόβλημα της μαθητικής παραβατικότητας. Καλά είναι τα κλιματιστικά που θέλει το Υπουργείο να βάλει στις τάξεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δει και τι θα κάνει με το... κλίμα τρόμου που επικρατεί σε κάποια σχολεία.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα ξεκινούν από το σπίτι. Όταν ο γονιός αποτελεί κακό πρότυπο για τα παιδιά, όταν δεν τα αποθαρρύνει να ασκούν βία, λεκτική ή σωματική, όταν δεν τα μαθαίνει ποια είναι τα όρια της συμπεριφοράς τους έναντι των άλλων, όταν ο γονιός δεν παραδέχεται ποτέ ότι το παιδί του μπορεί να έχει άδικο, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια οικογένεια με προβλήματα, όταν εξοικειώνονται με τη βία μέσω ηλεκτρονικών παιγνιδιών που σε σοκάρουν με τη διαστροφικότητά τους, ε, δεν είναι περίεργο που καταλήγουμε σε περιστατικά όπως αυτό που συζητάμε τις τελευταίες μέρες.

Πρέπει να παραδεχτούμε έντιμα ότι έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Και ότι τα σάπια μήλα έπεσαν κάτω από τη σάπια μηλιά...

ΜΠΟΞΕΡ