Πολιτισμός

«2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού»: Επιστρέφει μεγαλύτερη, πλούσια, ανανεωμένη

Τι θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή της Έκθεσης

Η δεύτερη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού επανέρχεται μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσία της, με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα, γεμάτο με συζητήσεις, επαγγελματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα και άλλες δραστηριότητες για ενήλικες, παιδιά και εφήβους από τις 17-19 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη.

Η Έκθεση ξεκινά τις εργασίες της με το ολοήμερο επαγγελματικό συνέδριο στις 17 Νοεμβρίου, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες της βιομηχανίας από Κύπρο, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ανοιχτή στο ευρύ κοινό, το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει δημοφιλείς και βραβευμένους συγγραφείς από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη και Ρωσία, επαγγελματίες από τον ελληνικό και κυπριακό εκδοτικό χώρο, καθηγητές πανεπιστημίων, ηθοποιούς και μουσικούς. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με θεματικές πέραν των βιβλιογραφικών και λογοτεχνικών ορίων, όπως η Εκλαϊκευμένη Επιστήμη, η σχέση Τεχνητής Νοημοσύνης και Βιβλίου, η Ιστορία ως πηγή λογοτεχνίας και τα AudioBooks. Με έδρα τη Λεμεσό, στην Κεντρική Σκηνή θα παρευρεθεί η πρωτοβουλία «Λεμεσός 2030», σε μία συμμετοχική συζήτηση με θέμα «Ποια εν η Λεμεσός σου». Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικές αφηγήσεις γύρω από το τραγούδι, τον κινηματογράφο και την υποκριτική τέχνη, με βάση το βιβλίο και τη λογοτεχνία.

Το πρόγραμμα αναλυτικά Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 10:00-20:00:

Το πρόγραμμα της Έκθεσης κάνει αρχή στην Κεντρική Σκηνή με τον δημοφιλή συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, ο οποίος θα συνομιλήσει από τις 10:00-11:00 με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μιχάλαρο και με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Καλντερίμι» θα μιλήσουν για το έργο και την πορεία του συγγραφέα, τη σύγχρονη λογοτεχνία και την ιστορική ματιά του, μέσω του λογοτεχνικού του φίλτρου. Κατόπιν, από τις 11:00-12:00, θα ακολουθήσει η ομιλία του επίτιμου Καθηγητή της Σορβόννης, Alain Blondy, με θέμα «Η Κύπρος αντιμέτωπη με πειρατές και κουρσάρους από την αρχαιότητα ώς σήμερα» (η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Γαλλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά). Θα ακολουθήσει συνάντηση 2 βραβευμένων Κυπρίων συγγραφέων επί σκηνής, της Νένας Φιλούση και της Μαρίας Α. Ιωάννου, ενώ, προς το μεσημέρι, το Ιδεόγραμμα φέρνει επί σκηνής την Cornelia Hülmbauer από την Αυστρία και τον Sascha Garzetti από την Ελβετία, ο οποίοι θα συντονίσουν μία συζήτηση με θέμα “Versopolis in Cyprus 2023”, μαζί με τους Κύπριους ποιητές Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και Αλέξανδρο Χρονίδη με αναγνώσεις στα Γερμανικά, Ελληνικά και Αγγλικά.

Οι συζητήσεις θα επεκταθούν και σε ζητήματα της κυπριακής εκδοτικής δραστηριότητας στο πάνελ για το Κυπριακό Κέντρο Εγγραφής Εντύπων με τις Έλενα Θεμιστοκλέους, Ιωάννα Ηλιάδη και Στέλλα Παναγιώτου.

Το απόγευμα, το πάνελ με θέμα «Η γραφή και το παράδοξο» φέρνει επί σκηνής τον συγγραφέα και Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας Αντώνη Μπαλασόπουλο, ο οποίος θα συνομιλήσει με τους πεζογράφους Γιάννη Παλαβό και Μαρία Α. Ιωάννου. Ακολούθως, η μεγαλύτερη συνδρομητική πλατφόρμα ελληνικών audiobooks, “JukeBooks” συστήνεται στο κυπριακό κοινό μέσα από μία συνομιλία με τον διάσημο ηθοποιό και αφηγητή Δημήτρη Λάλο και τον Γενικό Διευθυντή της Jukebooks Γιώργο Πούτο, υπό τον συντονισμό του Συμβούλου Εκδόσεων, Μιχάλη Καλαμαρά.

Το πρώτο αφιέρωμα της Κεντρικής Σκηνής, στα «140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Ο διαρκής Ανήφορος» θα αναδείξει τη διαχρονικότητα του συγγραφέα και το διαρκές ανηφόρισμα του Ανθρώπου σε μία συζήτηση μεταξύ του εκδότη Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου από τις Εκδόσεις Διόπτρα, του καθηγητή στο Παν. Κύπρου, Παντελή Βουτουρή και του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Παν. Κύπρου Μαρίνου Πουργούρη, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με το μονόπρακτο «Η Ασκητική» με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη, το οποίο φέρνει επί σκηνής η Έκθεση σε συνεργασία με το Θέατρο Ριάλτο.

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 10:00-20:00:

Τη δεύτερη μέρα της Έκθεσης, η Κεντρική Σκηνή παρουσιάζει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα με θέματα κοινωνικά, λογοτεχνικά, ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης αλλά και κινηματογραφικές οπτικές.

Κάνει αρχή φιλοξενώντας τον παλμό της πόλης, μέσα από την πρωτοβουλία «Λεμεσός 2030» και τη συμμετοχική συζήτηση «Ποια εν η Λεμεσός σου», στην οποία οι Ελεάνα Αλεξάνδρου και Μαρίνα Κακουλλή μοιράζονται το όραμά τους στην πορεία της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, το φαινόμενο της Εκλαϊκευμένης Επιστήμης έρχεται επί σκηνής σε μία συζήτηση από τους Καθηγητές στο Παν. Κύπρου, Γιώργο Απιδιανάκη και Σπύρο Σφενδουράκη, με τη συγγραφέα Μαρία Ανδρικοπούλου υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου. Ακολούθως, αφουγκραζόμενοι τα σημεία και την εξέλιξη των καιρών, το Limassol Int’l Book Fair φιλοξενεί επί σκηνής τον Λέκτορα στο Παν. Κύπρου Σπύρο Αρμοστή και τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικής του ΤΕΠΑΚ Μιχάλη Σιριβιανό σε μία συζήτηση με τον εκδότη Αργύρη Καστανιώτη και τη συγγραφέα Στέλλα Βοσκαρίδου, με θέμα «Το βιβλίο στην εποχή του ChatGPT: Τεχνητή Νοημοσύνη, συγγραφή και εκδόσεις», υπό τον συντονισμό του Συμβούλου Εκδόσεων, Μιχάλη Καλαμαρά.

Το μεσημέρι, η Galina Yuzefovich θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα “Book trends. What do our contemporaries want to read and what they want to write about?”, στη ρωσική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Αγγλικά.

Στις 15:00-16:00, ο ερευνητής και ψηφιακός καλλιτέχνης Χρίστος Παναγιώτου θα παρουσιάσει κινηματογραφικές προσαρμογές του λογοτεχνικού μοντερνισμού στον κινηματογράφο, στην ομιλία του με θέμα «Πώς ο κινηματογράφος του David Lynch δανείζεται τα αφηγηματικά χαρακτηριστικά του έργου του Franz Kafka, του James Joyce και του William Faulkner» σε μία διοργάνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Λεμεσού.

Το απόγευμα, η δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος, Ευτυχία Γιαννάκη, θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Σταύρο Χριστοδούλου, για το ομώνυμο είδος λογοτεχνίας, ενώ στη συνέχεια οι βραβευμένες Νάσια Διονυσίου και Κωνσταντίνα Σωτηρίου θα αναλύσουν ζητήματα της αξιοποίησης της ιστορίας ως πηγή στη λογοτεχνία, σε μια συζήτηση με θέμα «Ιστορία και ιστορίες στη Λογοτεχνία: τοπικότητα, ταυτότητα και τραύμα» με την ερευνήτρια Προφορικής Ιστορίας, Ιλιάνα Κουλαφέτη.

Το αφιέρωμα της Κυριακής θα αναδείξει έναν μεγάλο ποιητή της Κύπρου, τον Ηλία Κωνσταντίνου, σε μία συζήτηση μεταξύ των Σταύρου Καραγιάννη, Αυγής Λίλλη και Κώστα Μακρίδη, με θέμα «“Ό,τι λέω, γίνομαι”: Η ποίηση του Ηλία Κωνσταντίνου τότε και σήμερα | Αφιέρωμα στον Ηλία Κωνσταντίνου».

Το πρόγραμμα της Έκθεσης θα ρίξει αυλαία με μία λογοτεχνική-μουσική συνάντηση του λογοτέχνη Κώστα Βραχνού με τον τραγουδοποιό Θέμο Σκανδάμη σε διοργάνωση του Κέντρου Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο».

Ραντεβού στους Χαρουπόμυλους Λανίτη. Για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο έμπνευση και βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.limassolbookfair.com