Παραπολιτικά

«Συναντίληψη» made in Turkey

Από την αρχή κάτι δεν «μύριζε» καλά. Μιλάμε για την περίφημη «συναντίληψη» για την Πύλα, που οι δύο πλευρές υπέγραψαν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς να γνωρίζει η μία πλευρά τι ακριβώς συμφώνησε η άλλη. Το ότι βγήκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της «συναντίληψης» η τουρκική πλευρά και έκανε χαρούλες, και ειδικότερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μας έβαλε ψύλλους στ’ αφτιά. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφερόταν ότι «χαιρετίζει τη συμφωνία» και «υποστηρίζει την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας», που επεδίωκε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν ο βασικός στόχος των Τούρκων. Γι’ αυτό, εξάλλου, είχαν βάλει και τα τσογλάνια τους να συγκρουστούν με τους άντρες της ειρηνευτικής δύναμης, που επεχείρησαν να τους εμποδίσουν να προχωρήσουν στην κατασκευή του «ανθρωπιστικού» δρόμου. Από τη στιγμή που οι Τούρκοι εξασφάλισαν τον δρόμο, άρχισαν να υπονομεύουν τις υπόλοιπες πρόνοιες της «συναντίληψης». Κλασική τουρκική μέθοδος. Συνάπτουν μια συμφωνία, τσεπώνουν αυτά που τους συμφέρουν και αμέσως μετά την ξηλώνουν.

Όσο για τη δική μας πλευρά, έσπευσε να ενθουσιαστεί με τη «συναντίληψη», χωρίς να έχει... αντίληψη τι είδους συμφωνία είχε κάνει το κατοχικό καθεστώς με τον Κόλιν Στιούαρτ. Κι όχι μόνο αυτό. Η Κυβέρνησή μας επεδίωξε να πάρει τα εύσημα από τον ΟΗΕ και την Ευρώπη, που μας «έλουσαν ροδόστεμμαν», που λέει και ο λαός, για τη στάση μας, αλλά τελικά λουστήκαμε και την τουρκική αναξιοπιστία (για μιαν ακόμη φορά).

Είναι σαφές ότι ο Καραγκιόζης που θέλει να γίνει Βεζύρης, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει να αναγνωριστεί ούτε και από τις τουρκογενείς χώρες, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη «συναντίληψη» για να ασκήσει, τάχα, κυριαρχία, να αμφισβητήσει το καθεστώς της «νεκρής ζώνης» και να εμφανιστεί ως χωριστό κράτος που υπογράφει χωριστές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Έθνη. Και έτσι έχουμε ενώπιόν μας ένα ακόμη δείγμα τού πώς θα συμπεριφερθούν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, κατά την εφαρμογή μιας μελλοντικής συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Άσχετα με το τι λένε η Κυβέρνησή μας και ο Κόλιν Στιούαρτ, η αλήθεια είναι ότι με την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας, ο Αττίλας θα βρεθεί προ των πυλών, ή καλύτερα... προ της Πύλας (και της Λάρνακας)!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ