Πολιτισμός

ART AERI: Ρίτσαρντ Γκιρ

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1949, στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Η μητέρα του ήταν οικοκυρά και ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής. Είναι Αμερικανός ηθοποιός. Ξεκίνησε την υποκριτική τη δεκαετία του '70, παίζοντας έναν δεύτερο ρόλο στην ταινία Looking for Mr Good bar και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Days of Heaven και ήρθε στο προσκήνιο το 1980 με τον ρόλο του στην ταινία American Gigolo, που τον καθιέρωσε ως πρωταγωνιστή και σύμβολο του σεξ. Συνέχισε την καριέρα του πρωταγωνιστώντας σε πολλές επιτυχημένες ταινίες, όπως τη βραβευμένη με Όσκαρ An Officer and a Gentleman, το οποίο απέφερε 130 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office, Pretty Woman με την Τζούλια Ρόμπερτς και Chicago, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου καθώς και Screen Actors Guild Award συνολικής ερμηνείας από καστ.

Το 1967 τέλειωσε το λύκειο, όπου διέπρεψε στη γυμναστική και στη μουσική, παίζοντας τρομπέτα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης με υποτροφία λόγω της γυμναστικής, όπου σπούδασε φιλοσοφία, αλλά δεν αποφοίτησε καθώς τα παράτησε μετά από δύο χρόνια για να ακολουθήσει την υποκριτική.

Η καριέρα του Γκιρ μετά το 1982 ακολούθησε αρκετές εισπρακτικές επιτυχίες ειδικά μετά την κυκλοφορία των ταινιών Internal Affairs και Pretty Woman. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες ταινίες, όπως Sommersby, Primal Fear και Runaway Bride, όπου ξανασυνεργάστηκε με την Τζούλια Ρόμπερτς, με την οποία διατηρεί οικογενειακή φιλική σχέση.

Το 1999 το περιοδικό People ονόμασε τον Γκιρ "Τον Πιο Σέξι Άντρα". Το 2002 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Το The Mothman Prophecies, Unfaithful και το βραβευμένο με Όσκαρ Chicago. Για την ερμηνεία του στο Σικάγο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α' ανδρικού ρόλου. Το 2004 εμφανίστηκε μαζί με τις Σούζαν Σαράντον και Τζένιφερ Λόπεζ στην αισθηματική κομεντί Shall We Dance?. Η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 170 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Το 2007, ο Γκιρ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζέσι Άιζενμπεργκ στο κωμικό θρίλερ The Hunting Party. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε μαζί με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ και Κέιτ Μπλάνσετ στη βιογραφική ταινία για τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν, I'm Not There, σε σκηνοθεσία του Τοντ Χέινς.

Ο Γκιρ συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την Νταϊάν Λέιν, μετά την ταινία «Άπιστη», στο αισθηματικό δράμα Nights in Rodanthe, το 2008. Η ταινία έλαβε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς αλλά απέφερε πάνω από 84 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2009 πρωταγωνίστησε μαζί με την Χίλαρι Σουάνκ στο Amelia, μια ταινία βασισμένη στη ζωή της Αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην περιπέτεια Brooklyn's Finest.

Ο Γκιρ ήταν παντρεμένος με το διάσημο μοντέλο Σίντι Κρόφορντ από το 1991 μέχρι το 1995. Δεν απέκτησαν παιδιά. Το 2002 παντρεύτηκε το μοντέλο και ηθοποιό Κάρεϊ Λόουελ. Απέκτησαν έναν γιο, τον Χόμερ Τζέιμς Τζίγκμε Γκιρ.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία