Αναλύσεις

Προτεκτοράτο βρόμικου χρήματος τα Κατεχόμενα

Καταφύγιο στο ψευδοκράτος -με τη βοήθεια μάλιστα Ελληνοκύπριων δικηγόρων- βρήκαν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και τα κεφάλαιά τους, ώστε να αποφεύγουν τις διεθνείς κυρώσεις, που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στήνει πλυντήριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος με τουρκοκυπριακές τράπεζες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της Άγκυρας, εμπλέκοντας Ρώσους και Ιρανούς. Οι κινήσεις αυτές δεν έχουν μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά και πολιτικό. Είναι ενταγμένες στη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί τη βάσει της οποίας θέλει να συσφίγξει τις σχέσεις του τόσο με τη Μόσχα, όσο και με την Τεχεράνη. Τα Κατεχόμενα της Κύπρου εξελίσσονται σε φωλιά παρανομίας και προτεκτοράτο ιερών και ανίερων δράσεων του Σουλτάνου της Άγκυρας.

Αποφυγή κυρώσεων

Στη σφαίρα των αποκαλύψεων "Cyprus Confidential", η βρετανική Guardian καταγράφει το πώς τα Κατεχόμενα έχουν πλημμυρίσει με ρωσικό και ιρανικό χρήμα, τονίζοντας ότι το παράνομο μόρφωμα της "ΤΔΒΚ" αποτελεί γκρίζο σημείο των κυρώσεων. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην αυτοαποκαλούμενη ΤΔΒΚ αναφέρει το ρεπορτάζ ότι ανθεί. «Τα μπλοκ πύργων πολλαπλασιάζονται σε μια βιομηχανία που ανθεί χάρη σε μια εισροή ρουβλίων και ιρανικών ριαλίων, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ταμειακών ροών και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στα ύψη, περίπου στο 80% της αξίας των τραπεζικών διαθεσίμων», συνεχίζει. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των φακέλων «Cyprus Confidential», η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για αυξανόμενη διακίνηση ρωσικού χρήματος στα Κατεχόμενα και παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά κεφάλαια έχουν βρει νέο καταφύγιο στην Κύπρο, αυτήν τη φορά στο ψευδοκράτος, ώστε να αποφεύγουν τις διεθνείς κυρώσεις που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στρέφονται στον βορρά

Επτά μήνες μετά την επιβολή των βρετανικών, των αμερικανικών και κυρίως των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε άτομα και οντότητες που είναι στον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και την υιοθέτηση αυτών και από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ρώσοι που επιδίωκαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη, πλέον ψάχνονται αλλού και προφανώς όλοι αυτοί βρήκαν στέγη στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, όπου εκεί, όπως λέει και το δημοσίευμα, δεν υπάρχουν ερωτήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

«Νέα Λεμεσός»

Με τη βοήθεια μάλιστα Ελληνοκύπριων δικηγόρων, το Τρίκωμο, για το οποίο υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Κτηματολόγιο για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών γιγαντιαίων διαστάσεων από αετονύχηδες επιχειρηματίες, έχει αρχίσει να αποκαλείται από τους Τουρκοκύπριους ως «νέα Λεμεσός». Κυκλοφορούν ιστορίες για τοπικούς δικηγόρους που έχουν πλουτίσει «εν μιά νυκτί». Υπάρχουν επίσης φήμες για Ελληνοκύπριους δικηγόρους, οι οποίοι βοηθούν τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους να αναλάβουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πελατών, που εγκαταλείπουν τον νότο. Οι Τουρκοκύπριοι δικηγόροι συστήνουν καταπιστεύματα διαχείρισης περιουσιών για τους Ρώσους πελάτες τους, που είναι εντελώς ανώνυμα, «χωρίς ερωτήσεις», διευκολύνοντας το ξέπλυμα χρήματος. Απώτερος στόχος είναι να πωληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και με «καθαρό» χρήμα να μετακομίσουν οι Ρώσοι ιδιοκτήτες στο Λονδίνο, στο Ντουμπάι ή στο Μανχάταν». Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα: «Όπως και στη Λεμεσό, όπου οι πρώτοι ολιγάρχες έφτασαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, οι λεωφόροι του Τρικώμου είναι επενδεδυμένες με κυριλλικές πινακίδες καταστημάτων, διαφημιστικές πινακίδες που υπόσχονται ‘‘την ονειρεμένη ζωή’’, αντιπροσωπίες πολυτελών αυτοκινήτων και καταστήματα κρυπτονομισμάτων».

Περάν των 39.000 Ρώσων

Η αναφορά στους αριθμούς των Ρώσων, που εγκαταστάθηκαν από την αρχή του 2023 στο ψευδοκράτος, είναι σοκαριστικοί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι Ρώσοι κατευθύνονται προς τα βόρεια - και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 39.000 εγκαταστάθηκαν εδώ μόνο φέτος». Μάλιστα, σημειώνει ότι πληθαίνουν οι φήμες για Ελληνοκύπριους δικηγόρους που βοηθούν Τουρκοκύπριους συναδέλφους να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια Ρώσων πελατών. Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά κεφαλαίων από τους Ρώσους (που ακολουθούνται στενά από τους Ιρανούς) πιο πρόσφατα στον βορρά, έπαιξε η γενική απουσία τραπεζικών κανονισμών, νόμων της ΕΕ και άλλων διεθνών κανόνων.

Αύξηση διελεύσεων

Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα έχουν αυξηθεί. Οι διελεύσεις της Πράσινης Γραμμής από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν επίσης αυξηθεί, με 58.788 Ρώσους υπηκόους να έχουν εγγραφεί ως εισερχόμενοι στον θύλακα μέσω σημείων ελέγχου μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό «υπουργείο τουρισμού». Ο συνολικός αριθμός των διελεύσεων είναι πιθανό να είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερος το 2023 απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Ροές χρημάτων

Η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις, προφανώς και ευνοεί τις ρωσικές ροές κεφαλαίων, οι οποίες πλημμυρίζουν το ψευδοκράτος. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Μουσταφά Μπεσίμ, κοσμήτορας της σχολής επιχειρήσεων και οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, «η ‘‘ΤΔΒΚ’’ ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας στο να μην εγκρίνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Μπορούν εύκολα να κάνουν μια κατάθεση απευθείας σε έναν λογαριασμό οποιασδήποτε από τις 22 τράπεζες εδώ». Οι επενδυτές στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, έχουν διευκολυνθεί σχεδόν αποκλειστικά από νομικές εταιρείες που ενεργούν ως πληρεξούσιοι.