Κόστος Ζωής

Ρίχνουν "άκυρο" οι συντεχνίες σε ΥΠΕΡΓ για το πέναλτι 12% - Στα... 60 ευρώ το όφελος των συνταξιούχων (ΒΙΝΤΕΟ)

Απορρίπτουν οι συντεχνίες την πρόταση του Υπουργού Εργασίας για τη μείωση του πέναλτι του 12% στις πρόωρες συντάξεις.

Απορρίπτουν οι συντεχνίες την πρόταση του Υπουργού Εργασίας για τη μείωση του πέναλτι του 12% στις πρόωρες συντάξεις.

H Κυβέρνηση προτείνει ελάφρυνση στο σύνολο της βασικής σύνταξης που θ' ανέρχεται σχεδόν στα 500 ευρώ, που μεταφράζεται σε 60 ευρώ το μήνα περίπου.

Οι συντεχνίες ζητούν, διαφοροποίηση της κυβερνητικής εισήγησης, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους επηρεαζόμενους. Ο Υπουργός Εργασίας, είναι ανοιχτός στις εισηγήσεις, ωστόσο,  ξεκαθαρίζει ότι το συνολικό κόστος δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση για το 12% πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις, ζητούν οι συντεχνίες. Η κυβέρνηση προτείνει ελάφρυνση με ένα ποσό, το οποίο υπολογίζεται στο σύνολο της βασικής σύνταξης που από τον ερχόμενο Ιανουάριο, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, θα ανέρχεται σχεδόν στα 500 ευρώ. Δηλαδή το όφελος στους συνταξιούχους από την μείωση του πέναλτυ θα είναι περίπου στα 60 ευρώ. Η υλοποίηση της πρότασης, σύμφωνα με τη ΣΕΚ θα πρέπει να οδηγεί στη σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους εργαζομένους. Η αποσπασματική προσέγγιση, του ζητήματος, σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, δε θα οδηγήσει σε μια κοινωνικά δίκαιη επίλυση του ζητήματος.

Οι εργοδότες και δη η ΟΕΒ, εξετάζει την πρόταση με δικούς της αναλογιστές.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Μιχάλη Αντωνίου, η εισήγηση του Υπουργού είναι εναρμονισμένη με καλές πρακτικές αντίστοιχων συνταξιοδοτικών παροχών.

Μιλώντας στο Σίγμα, ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Παρά ταύτα ξεκαθάρισε ότι το μόνο που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι το συνολικό κόστος που ανέρχεται στα 13 εκ ευρώ περίπου ετησίως.

«Η αναλογιστική μείωση από 12% πάει στο 6%. Το μόνο που δεν ειναι διαπραγματευσιμο ειναι το συνολικο κοστος. Δεν κανουμε πειραματα με το Ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αναλογιστικής μελέτης, το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το 2080 και χωρίς αύξηση εισφορών.