«Δημοκρατία στην Πράξη» από το Ευρωκοινοβούλιο
Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών

Με σύνθημα τη φράση «Δημοκρατία στην Πράξη», το Ευρωκοινοβούλιο βάζει μπροστά ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, φιλοξενούμενοι στο «ΣΙΓΜΑ» και την εκπομπή«Μεσημέρι και Κάτι», τρεις Κύπριοι ευρωβουλευτές, μίλησαν για τη σημαντικότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως αυτές επηρεάζουν άμεσα τον Κύπριο πολίτη.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (Σ&Δ), ανέφερε πως το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργούν οι ευρωβουλευτές και οι ψηφοφορίες που γίνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ως στόχο πάντοτε να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. «Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά, γιατί τα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της δημοκρατίας, όπως είπε το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά ποικίλλει από χώρα σε χώρα. «Αν πάρουμε ως παράδειγμα τη δική μας την περίπτωση», όπως εξήγησε,«είναι μία χώρα στην οποία κάποιος έχει το δικαίωμα της έκφρασης, έχει το δικαίωμα να κατέλθει υποψήφιος, έχει το δικαίωμα στην άσκηση κριτικής, υστερούμε όμως σε θέματα όπως η απονομή δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ζητήματα αντιλήψεων, τα οποία είναι παγιωμένα μέσα στην κυπριακή κοινωνία και πρέπει να γίνουν συζητήσεις ψύχραιμες, ώστε να δούμε τα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και να μη συμπεριφερόμαστε στη λογική του 1960. Το ίδιο το Σύνταγμα της ΚΔ σε πολλές πρόνοιες είναι απαρχαιωμένο και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί τους πολίτες του σήμερα».
«Άλλο ένα ζήτημα που υπάρχει, και πρέπει να το δούμε, είναι η ευθύνη των πολιτών, γιατί η δημοκρατία δεν κινδυνεύει μόνον από αυτούς οι οποίοι την επιβουλεύονται. Για παράδειγμα, η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές είναι πλήγμα στη δημοκρατία». Απαντώντας σε σχόλιο ότι ο κόσμος ίσως να θεωρεί πως δεν τον αφορούν οι Ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδάκης απάντησε πως «τον αφορούν στην καθημερινότητά του από το πρωί που θα ξυπνήσει μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί. Θέματα όπως η πράσινη μετάβαση, η υγεία, η μείωση της γραφειοκρατίας, η προστασία των καταναλωτών, όλα αυτά τα οποία απασχολούν τη ζωή μας και την κάνουν καλύτερη».

Με τη σειρά της η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ελένη Σταύρου, στη δική της τοποθέτηση ανέφερε πως το ΕΚ είναι το άλφα και το ωμέγα της δημοκρατίας, γιατί οι ευρωβουλευτές εκλέγονται απευθείας από τον λαό. «Θεωρώ», συνέχισε, «ότι οι ευρωβουλευτές είμαστε η μετουσίωση της δημοκρατίας στην πράξη. Το έργο που κάνουμε στο ΕΚ είναι σημαντικό γιατί καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες έρχονται και μας βρίσκουν αφού είμαστε υποχρεωμένοι -σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο- να τις ενσωματώσουμε στο εθνικό δίκαιο. Και όταν δεν το πράττουμε, μας επιβάλλεται πρόστιμο».
«Η Ευρώπη είναι πολύ καλύτερη απ’ όταν ξεκίνησε, που ήταν ένας οργανισμός καθαρά οικονομικός. Πλέον, εκτός από οικονομικός, έχει γίνει ένας οργανισμός περιβαλλοντικός, κοινωνικός, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την παιδεία, για την κοινωνική συνοχή, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την ελευθερία, τη δημοκρατία. Βεβαίως έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Εγώ θα ήθελα να είχαμε μία έτοιμη στρατιωτικά, αμυντικά Ευρώπη και να μην έχουμε αυτήν την εξάρτηση από το ΝΑΤΟ. Αλλά έχουν γίνει τεράστια βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους τομείς και πλέον η Ευρώπη διέπει κάθε πτυχή της καθημερινότητας του Κύπριου πολίτη. Είναι μία μεγάλη οικογένεια, της οποίας τα μέλη συμπαρίστανται το ένα στο άλλο», είπε.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οποία γίνεται προσπάθεια να έρθει. Όπως είπε, «το ΕΚ έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα ισότητας των φύλων και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, υιοθετώντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι η πρώτη διεθνής πράξη που περιέχει ορισμό του φύλου, ποινικοποιεί αδικήματα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων, ο καταναγκαστικός γάμος, η παρενοχλητική παρακολούθηση, η αναγκαστική άμβλωση, η αναγκαστική στείρωση, αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθιστά τα κράτη υπεύθυνα όταν δεν αντιδρούν επαρκώς σε αυτήν τη μορφή βίας. Η Σύμβαση αυτή καθορίζει ολοκληρωμένα νομικά μέτρα για την πρόληψη της βίας και την προστασία και παροχή βοήθειας στα θύματα αυτά με τηλεφωνικές γραμμές, με ειδικά σπίτια καταφύγια και άλλες δομές υποστήριξης». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε,τώρα συζητείται και η συμπερίληψη του αδικήματος του βιασμού, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές προτάσεις της Οδηγίας, με την έννοια της συναίνεσης να βρίσκεται στο επίκεντρο. «“Το όχι σημαίνει όχι” και αυτό μετουσιώνεται πλέον και σε ευρωπαϊκό νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ανέφερε πως οι ευρωεκλογές δίνουν μία ευκαιρία στους πολίτες της ΕΕ μέσα από εκπροσώπους τους να ακουστεί η φωνή τους. «Είναι ένας μοναδικός θεσμός το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο οι πολίτες συμμετάσχουν, ψηφίζουν και έτσι διαμορφώνεται το Σώμα. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι η φωνή των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Είναι η εγγύηση να προστατευτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Γι’ αυτό οι Ευρωεκλογές έχουν τεράστια σημασία. Για την ενδυνάμωση του θεσμού του ΕΚ και του αιτήματός μας μέσω του οποίου θέλουμε να αυξήσουμε τις αρμοδιότητές του για να προστατευτεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».
Δίνοντας ένα απλό παράδειγμα της σημαντικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται από το ΕΚ, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ελευθερία του λόγου και των μέσω μαζικής ενημέρωσης. «Είναι κάτι, το οποίο εργαζόμασταν πολύ καιρό για να γίνει. Η Επιτροπή στην οποία συμμετέχω, της Κουλτούρας και της Παιδείας, ήταν μέρος αυτής της διαδικασίας. Στόχος της νομοθεσίας είναι η προστασία των δημοσιογράφων, του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των κρατικών καναλιών και των υπηρεσιών πληροφοριών. Έτσι θα συμβάλουμε ώστε να υπάρχει μία καλύτερη λειτουργία και ενίσχυση των θεσμών των media, πράγμα που θα συμβάλει ουσιαστικά και στην ενίσχυση της δημοκρατίας εντός της Ευρώπης. Γιατί, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κυβερνήσεις μέσα στην ΕΕ που θυμίζουν, για παράδειγμα, την Τουρκία του Ερντογάν στο κομμάτι της διαχείρισης των media. Επιβάλλουν τη γνώμη τους στους δημοσιογράφους και τερματίζουν την ανεξαρτησία τους. Παράλληλα, μέσα από τη νέα νομοθεσία θέλουμε να ρυθμίσουμε την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για τα Μ.Μ.Ε.. Πέρα από αυτό, όμως, κύριο μέλημά μας είναι η δημοκρατία», είπε.
