Ενέργεια

Μαϊμού το σχέδιο για τα Φωτοβολταϊκά

Ενώ η Κυβέρνηση υποσχέθηκε «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το πρόγραμμα περιορίζεται μάλλον σε ολίγους

Σε Φωτοβολταϊκά για μερικά νοικοκυριά εξελίσσεται, όπως φαίνεται, το σχέδιο που εξήγγειλε τις προηγούμενες εβδομάδες το Υπουργείο Ενέργειας.

Αν και το σχέδιο φέρει τον τίτλο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», στην πράξη θα εξυπηρετήσει μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, αφού θα καλύπτει οικίες με συγκεκριμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αφήνει στην απ’ έξω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ψάχνουν μια σανίδα σωτηρίας, ώστε ν’ αντεπεξέλθουν στις δύσκολες και μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

Παράλληλα, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την εγκατάσταση και την αποπληρωμή των Φωτοβολταϊκών, καθώς οι εγκαταστάτες δεν επιθυμούν την αποπληρωμή μετά τη σύνδεση του Φωτοβολταϊκού αλλά ούτε και την επιβολή πλαφόν στις τιμές.

Η Πρωτοβουλία «Φωτοβολταϊκά για Όλους» κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Εμπορίου ένα υπόμνημα, επισημαίνοντας διάφορα προβλήματα που βρίσκουν απέναντί τους οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιατί το σχέδιο δεν είναι για όλους

Ο Φυσικός, Κυριάκος Κάλαττας, μιλώντας στη «Σ», εξήγησε γιατί θεωρεί ότι το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», τελικά φαίνεται να είναι για λίγους.

Αρχικά, ανέφερε ότι το σχέδιο είναι μια εξαιρετική ιδέα. «Όμως, πρέπει να δούμε και την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου. Με αυτά που διαδίδονται και ψιθυρίζονται, μάλλον δεν θα είναι εφαρμόσιμο το σχέδιο», είπε.

Εξήγησε ότι υπάρχει ένα πλαφόν στην αξία του Φωτοβολταϊκού. «Ενώ με δανείζεις χρήματα, τα οποία θα πληρώσω, στη συνέχεια μου βάζεις περιορισμό στην επιλογή του Φωτοβολταϊκού που θέλω να βάλω».

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι το ζήτημα της πληρωμής του ανθρώπου που θα το εγκαταστήσει. «Αυτός που θα το εγκαταστήσει δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του και μετά να περιμένει τη σύνδεση με το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού για να πάρει τα χρήματά του. Σκεφτείτε μία εταιρεία η οποία θα εγκαταστήσει σε έξι μήνες είκοσι συστήματα των 5.000 ευρώ. Θα έχει να παίρνει 100.000 ευρώ από το κράτος. Δεν ξέρω αν θα βρεθούν εγκαταστάτες που θα είναι διαθέσιμοι να περιμένουν για μήνες την αποπληρωμή τους».

Ο κ. Κάλαττας επεσήμανε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν πολλές εταιρείες, οι οποίες δεν θα μπουν στο σχέδιο. Συμπλήρωσε ότι η όλη εργασία μπορεί να κρατήσει ένα χρόνο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το σωστό θα ήταν να πουν στον κόσμο ότι είναι ένα σχέδιο χωρίς αρχικό κεφάλαιο, για οικιακούς καταναλωτές που ενδιαφέρονται για Φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 4.16 kW. «Για να είναι για όλους, πρέπει να είναι και για εκείνους που θέλουν να βάλουν 5 kW ή 10 kW, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τόνισε.

Ακόμη, εξήγησε ότι τα 4.16 kW θα είναι ικανοποιητικά μόνο αν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί για θέρμανση το πετρέλαιο ή το γκάζι. «Αν χρησιμοποιεί ηλεκτρική σόμπα ή κλιματιστικό, τότε το Φωτοβολταϊκό δεν θα καλύπτει τις ανάγκες του», ανέφερε.

Τόνισε ότι προκλήθηκε αναστάτωση μέσα στον κόσμο μετά την εξαγγελία του σχεδίου. «Όσοι είχαν τα χρήματα για να βάλουν Φωτοβολταϊκό, τώρα που έμαθαν ότι μπορούν να γλιτώσουν το αρχικό κεφάλαιο άλλαξαν γνώμη. Όμως, μέχρι να εξαγγελθεί το σχέδιο και να αρχίσει να λειτουργεί, μπορεί να περάσει ένας χρόνος. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι μέσα σε αυτό το διάστημα θα πληρώσει 1.000 ευρώ ρεύμα στην Αρχή Ηλεκτρισμού».

Στην απ’ έξω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη να σταθεί στο πλευρό τους η Πολιτεία για να επιβιώσουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Κάλαττας, το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» χωρίς αρχικό κεφάλαιο ήταν δική τους πρόταση από το 2016. «Στάλθηκε η πρόταση στην Αρχή Ηλεκτρισμού και εξηγούσαμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση και από πού θα εξευρεθούν τα κονδύλια. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες».

Επανέλαβε ότι τελικά το σχέδιο δεν είναι για όλους. «Είναι για κατοικίες μέχρι 4 kW. Εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα περίπτερα, φούρνοι, βιβλιοπωλεία».

Ερωτηθείς για τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί για τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει το Virtual Net Billing. «Είναι ο συμψηφισμός λογαριασμών. Μπορώ να βάλω το Φωτοβολταϊκό στο Παραλίμνι και να καταναλώνω στη Λευκωσία. Η κιλοβατώρα που θα δίνω στο Παραλίμνι θα πιστώνεται στον λογαριασμό μου 11 σεντ και στη Λευκωσία θα την πληρώνω 35. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μη δέχονται την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού». Πρόσθεσε ότι το εν λόγω σχέδιο έχει εξαγγελθεί εδώ και δυόμισι χρόνια και δεν υπάρχει ζήτηση.

Επεσήμανε ότι μια λογική πρακτική θα ήταν η εφαρμογή του σχεδίου Net Metering για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα τις σώσει από το ενδεχόμενο ενός λουκέτου και από την ενεργειακή φτώχια».

Μεγάλο εμπόδιο η απαγορευτική πρόνοια των 20 τ.μ.

Ένα άλλο ζήτημα, που απασχολεί όσους θέλουν να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκό, είναι η «απαγορευτική» πρόνοια των 20 τ.μ.

Ο κ. Κάλαττας τόνισε ότι είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα και ζήτησε την άμεση κατάργηση της πρόνοιας. «Ακόμη και ένας γεωργός που δικαιούται να βάλει ένα Φωτοβολταϊκό με το σχέδιο Net Metering μέχρι 100 kW, όταν θα βάλει ένα Φωτοβολταϊκό δίπλα από την αντλία που θα βγάζει νερό μέχρι 5 kW τότε χρειάζεται άδεια οικοδομής γιατί το εμβαδόν είναι πάνω από 20 τ.μ.».

Εξήγησε ότι η πρόνοια των 20 τ.μ. είναι μεγάλο εμπόδιο για πολύ κόσμο. «Όταν το Φωτοβολταϊκό τοποθετηθεί κάτω στο έδαφος, τότε ο καταναλωτής χρειάζεται επιπλέον άδεια οικοδομής». Συμπλήρωσε ότι έχουν σταλεί πολλές επιστολές προς το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αλλάξει η σχετική πρόνοια του διατάγματος. «Δεν υπάρχει ανταπόκριση, δεν απαντούν τα τηλέφωνα», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό το θέμα έχει τεθεί ξανά και στο παρελθόν. «Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης το γνωρίζει πολύ καλά και έκανε παρέμβαση. Αυτή η πρόνοια είναι μέσα σε ένα υπουργικό διάταγμα του 2022 και υπογράφτηκε από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών κ. Νουρή». Επεσήμανε ότι ο κ. Χατζηγιάννης του ανέφερε πως αν δεν λυθεί το θέμα με νέο υπουργικό διάταγμα, τότε θα το εγγράψει προς συζήτηση και θα προτείνει νομοθετική ρύθμιση.