Έγκλημα

«Σφίγγα» η Αστυνομία για το όπλο που σκότωσε τον Μαυρομιχάλη – Ολοκληρώνονται οι έρευνες για το φόνο Καλογερόπουλου (Βίντεο)

Σύμφωνα με την Αστυνομία "δεν υπάρχει εξέλιξη όσο αφορά τις έρευνες" για το φόνο του Αλέξη Μαυρομιχάλη

Μιλώντας στο ΡΙΚ και ερωτηθείς αν οι έρευνες είναι στο σκοτάδι ο Εκπρόσωπος της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, είπε πως «δυστυχώς δεν υπάρχει εξέλιξη όσο αφορά τις έρευνες. Συνεχίζονται οι έρευνες από την ανακριτική ομάδα. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ούτε κάποια εξέλιξη».

Σχετικά με τη διασύνδεση των δυο δολοφονιών (σ.σ Καλογερόπουλου και Μαυρομιχάλη) είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση. Αναφορικά με τη δολοφονία Μαυρομιχάλη ο κ.Ανδρέου είπε πως είναι μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε από το μηδέν. «Δεν υπήρχε κάτι στα χέρια μας από την αρχή. διερευνάται αν οι δυο αυτές υποθέσεις σχετίζονται στο τέλος της μέρας».

Σε ότι αφορά τον βαλλιστικό έλεγχο και αν αυτός τέλειωσε, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο έλεγχος ολοκληρωθεί. Ερωτηθείς αν η Αστυνομία γνωρίζει τον τύπο του όπλου, ο κ.Ανδρέου είπε «βεβαίως». Ο Εκπρόσωπος ωστόσο στη συνέχεια είπε πως «δεν είναι φρόνιμο να αναφερθεί στον τύπο του όπλου. Οι εξετάσεις συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι πέρασαν μέρες δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η έρευνα», ανέφερε.

Κληθείς να επιβεβαιώσει το ότι ίσως να μην πρόκειται για κλοπιμαίο G3 ο Εκπρόσωπος απάντησε, «δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είτε το απορρίπτουμε είτε όχι θα δημιουργηθούν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο όπλο».

Για το αν δίνει στοιχεία τελικά το αποτέλεσμα του βαλλιστικού ελέγχου ο Χρίστος Ανδρέου έκανε λόγο για ένα στοιχείο που δίνει κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που δεν είναι αρκετά όμως για να προχωρήσουν σε σύλληψη ή να έχουν κάτι στα χέρια τους.

Ανανεώθηκε η κράτηση των δύο για το φόνο Καλογερόπουλου

Στο μεταξύ, σήμερα εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οδηγήθηκαν οι δύο εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, 41 και 44 ετών, για την δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, με την Αστυνομία να ζητά την κράτηση τους για άλλες δύο μέρες, ώστε το διάταγμα προσωποκράτησης τους να εκπνέει την ίδια χρονική περίοδο με τους άλλους υπόπτους, 22 και 21 ετών.

Υπενθυμίζεται πως η Αστυνομία ανέφερε ότι ο 44χρονος ήταν ο ένας εκ των δύο εκτελεστών, το γενετικό υλικό του οποίου εντοπίστηκε σε ένα από τους κάλυκες που εντοπίστηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, το οποίο οργανώθηκε από την έπαυλη στη Σκαρίνου που διέμενε τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την μαρτυρία που παρουσιάστηκε ενώπιον Δικαστηρίου, η οποία ανήκει στον 41χρονο. Ωστόσο, ο δεύτερος ύποπτος ανέφερε πως παραχώρησε την έπαυλη του στον 44χρονο, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε για την δολοφονία.

Παράλληλα, κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε πως το στίγμα κινητού που χρησιμοποιούσε ο 44χρονος, εξέπεμπε τόσο με τη σκηνή του εγκλήματος όσο και από άλλες που συνδέονται με το έγκλημα και στις οποίες επικεντρώθηκαν οι έρευνες, ενώ υπάρχουν δεκάδες κλειστά κυκλώματα που στήνουν το χρονικό του παζλ πριν και μετά τη διάπραξη της δολοφονίας.

Από την εξέταση των καμερών, προκύπτει, όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, πως η πρώτη απόπειρα για εφαρμογή του σχεδίου δολοφονίας του Καλογερόπουλου έγινε πέντε ημέρες προηγουμένως, ωστόσο τα σχέδια τους αποτράπηκαν και το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες, παραδόθηκε στις φλόγες κοντά σε περιοχή της Σκαρίνου. Ακολούθως, οι δράστες έθεσαν το εφαρμογή του σχέδιο τους, το πρωί της 30ης Οκτωβρίου, οπότε, σύμφωνα με τα όσα καταγράφουν οι κάμερες, έστησαν καρτέρι στον Καλογερόπουλο στις 06:53, με το οπτικό υλικό να δείχνει το εμπλεκόμενο όχημα να σταθμεύει σε απόσταση 200 μέτρων από τη σκηνή της δολοφονίας, ενώ στις 08:25 δείχνει το εν λόγω όχημα να ακολουθεί το αυτοκίνητο του θύματος. Στη συνέχεια, διαπράχθηκε το φονικό, με τους δράστες να τρέπονται σε φυγή και να λίγα λεπτά αργότερα να θέτουν φωτιά στο όχημα στην περιοχή της Γερμασόγειας, ενώ ακολούθως διαφεύγουν από το σημείο με μοτοσικλέτα που είχαν αφήσει από την προηγούμενη ημέρα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξήχθη για άλλη μια φορά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ στο Δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς και φίλου του Θανάση Καλογερόπουλου, o ανακριτής της υπόθεσης, Κώστας Μιχαήλ, ζήτησε την ανανέωση της κράτησης των υπόπτων.

Σημειώνεται πως ο δικηγόρος του 41χρονου, ζήτησε από το Δικαστήριο να μην αναγνωστεί ο όρκος του ανακριτή με την μαρτυρία, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε, με τον Δικαστή να αναφέρει πως «υπάρχει επαρκής αστυνόμευση, δεν υπάρχει λόγος να μην διαβαστεί ο όρκος».

Ο ανακριτής της υπόθεσης, αφού αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο χρονικό, στα όσα καταγράφουν οι κάμερες και τη μαρτυρία που συλλέχθηκε, όπως αυτά ακούστηκαν κατά τις προηγούμενες διαδικασίες, αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές.

Όπως ανέφερε, την προηγούμενη του φόνου, όπου μεταφέρθηκε η μοτοσικλέτα στο σημείο που βρέθηκε το φλεγόμενο όχημα μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, ο 44χρονος ιδιοκτήτης της έπαυλης βρισκόταν στην οικία, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε. Επίσης, ο ανακριτής ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε μαρτυρία πως τα ξημερώματα πριν το φόνο, το εμπλεκόμενο όχημα που ενοικιάστηκε στο όνομα του 44χρονου, μετέβη στην οικία ενός εκ των δύο νεαρών που τελούν υπό κράτηση. Ο ανακριτής ανέφερε πως ο ένας εκ των δύο νεαρών είναι ο δεύτερος εκτελεστής, ενώ ο άλλος βοήθησε στη διαφυγή του μετά το φόνο.

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 170 καταθέσεις και διενεργήθηκαν δεκαπέντε έρευνες σε διάφορους χώρους, ωστόσο, όπως είπε ο ανακριτής, υπολείπεται ανακριτική έργο. Ανέφερε παράλληλα, πως αναμένονται ακόμη 20 καταθέσεις, ενώ θα ανακριθούν εκ νέου και οι τέσσερις ύποπτοι. Επιπρόσθετα, «εξετάζονται τα αποτελέσματα από τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των υπόπτων, ενώ μελετώνται και οι ιδιωτικές τους συνομιλίες μέσα από συσκευές», είπε ο ανακριτής.

Οι δικηγόροι των υπόπτων δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα για ανανέωση της κράτησης τους, με το Δικαστήριο να ανάβει το πράσινο φως.

Με βάση τις εξελίξεις, την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε εκπνέουν τα διατάγματα προσωποκράτησης των υπόπτων, η υπόθεση πιθανόν να καταχωρηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφότου μελετηθεί το μαρτυρικό υλικό από τη Νομική Υπηρεσία.