Παραπολιτικά

Στείλτε κι ένα SMS... στον Χάρο!

«Τα μάτια στον δρόμο – Το κινητό μπορεί να περιμένει». Με αυτό το σύνθημα οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν νέα ενημερωτική εκστρατεία οδικής ασφάλειας, έχοντας υπ’ όψιν ότι ένα στα τρία θανατηφόρα δυστυχήματα που συνέβησαν φέτος είχαν ως αιτία την απρόσεκτη οδήγηση και την απόσπαση της προσοχής, κυρίως με το κινητό τηλέφωνο.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, περιέγραψε ως εξής το φαινόμενο: «Πολλές φορές έχουμε δει οδηγούς να χρησιμοποιούν τα κινητά τους, ενώ περιμένουν στα φώτα τροχαίας, και να μιλούν, να στέλνουν μηνύματα, να κοιτάνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και να βγάζουν selfie».

Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα, ο Κυπραίος δεν εγκαταλείπει έτσι εύκολα το «άθλημα» της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση. Είναι χαρακτηριστικός ο αριθμός των εξώδικων καταγγελιών για το συγκεκριμένο αδίκημα. Πέρσι είχαμε 7.331 τέτοιες καταγγελίες και φέτος, μέχρι στιγμής, 6.327.

Πολλοί συμπατριώτες μας χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ως να είναι κινητός... τηλεφωνικός θάλαμος. Κι αν σταματήσει κανέναν η Τροχαία επειδή μιλούσε στο κινητό, είναι άξιος να προβάλει ό,τι δικαιολογία μπορείς να φανταστείς. Σαν κι αυτήν: «Κύριε αστυνομικέ, εν άδικον να με λαπορτάρεις. Εντάξει, παραδέχομαι ότι εκράτουν το κινητόν, αλλά έκαμά το για να καταγγείλω κάποιον οδηγόν που είδα να... οδηγά μιλώντας στο κινητόν»!

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γίνει για να πεισθούν οι οδηγοί να μην τηλεφωνούν την ώρα της οδήγησης, αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει προσωπικά είναι να μην κάνει καμιά στραβοτιμονιά κανένας ασυνείδητος που στέλνει SMS στο κινητό και να με μετατρέψει εμένα σε ακίνητο.

Πέρα από τα τσουχτερά πρόστιμα και τις κατά καιρούς εκστρατείες ενημέρωσης της Αστυνομίας, που δεν είναι ικανές να μας πείσουν να κόψουμε τελείως αυτήν την επικίνδυνη συνήθεια, θα πρέπει να επινοηθούν και άλλοι τρόποι. Κάποια «έξυπνη εφαρμογή», ας πούμε, στα κινητά. Ώστε μόλις η συσκευή «αισθανθεί» ότι κάτι πάει στραβά με την οδήγηση, να στέλνει αυτόματα στο κινητό του οδηγού το εξής μήνυμα για να τον σοκάρει: «Σας πληροφορούμε ότι είμαστε ανοιχτοί όλο το εικοσιτετράωρο, για την εξυπηρέτησή σας, σε περίπτωση που θα μας χρειαστείτε στον δρόμο. Γραφείο Κηδειών Ο Παράδεισος»!

ΜΠΟΞΕΡ