Παραπολιτικά

Άμα σου βγει το όνομα...

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράματα ψύχραιμα, μετά τον ορυμαγδό που ξεσήκωσε η έρευνα «Cyprus Confidential». Τι έγινε στην πραγματικότητα; Κάπου 3,6 εκατομμύρια αρχεία από παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κύπρο κατέληξαν, με κάποιον τρόπο, στα χέρια 270 δημοσιογράφων από 55 χώρες, οι οποίοι τα ξεψάχνιζαν για οκτώ μήνες και τελικά ανακάλυψαν... την τασιηνόπιτταν για την Κύπρο. Ότι, δηλαδή, η αθώα μας νήσος ήταν εδώ και πολλά χρόνια πλυντήριο βρόμικου χρήματος, ειδικά των Ρώσων. Πολλά απ’ όσα δημοσιεύθηκαν ήταν ήδη γνωστά, αλλά προστέθηκαν και κάποιες άγνωστες πληροφορίες.

Στο τέλος της ημέρας, όμως, εκείνο που μένει είναι ο εκ νέου διεθνής διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πριν προλάβει να ξεχαστεί ο διασυρμός από τα «χρυσά» διαβατήρια. Τότε που η Κυπρούλα μας, δρώντας σαν μια... ζωηρούλα παντρεμένη, έμπαζε αμέριμνη τους δισεκατομμυριούχους εραστές της από το παράθυρο και την κουτσομπόλευε κρυφά η γειτονιά, αλλά εκείνη δεν έδινε δεκάρα, επειδή κανένας δεν την έπιανε επ’ αυτοφώρω την ώρα της δράσης. Ώσπου μια μέρα, ένας βαλτός εραστής... Αλ Τζαζίρης έβγαλε... ροζ βίντεο και το ανέβασε στο διαδίκτυο. Οπότε όλη η γειτονιά είχε, πλέον, το τεκμήριο της απιστίας που αναζητούσε και άρχισε να την κατηγορεί ανοιχτά και να της ρίχνει και πέτρες στα παράθυρα.

Τώρα επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, με το «Cyprus Confidential». Η «πόρνη» Κυπρούλα λιθοβολείται και πάλι για τις παλιές (και κάποιες νέες) αμαρτίες της. Δεν πρέπει, όμως, να μέμφεται κανέναν άλλον, παρά τον εαυτό της. Όταν επιδιδόταν σε αχαλίνωτα και απρόσεκτα όργια, παραγνωρίζοντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει λίγο κράτει. Τελικά η Κυπρούλα την έπαθε (δηλαδή την πάθαμε όλοι μας), αφού δεν έδωσε προσοχή στη ρήση των παππούδων μας, «παρά να σου βγει το όνομα, καλύτερα να σου βγει το μάτι» (όταν... μιτσοκαμμά κιόλας)!

Τέλος πάντων. Εδώ που έχουμε φθάσει, η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε μέσο για να αποκαταστήσουν (όσο είναι δυνατό) την αξιοπιστία (αν υπήρξε ποτέ) της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. Δύσκολο εγχείρημα, διότι, με την εικόνα που υπάρχει για μας διεθνώς, δεν μπορείς να κάνεις... παρθενοραφή και να εμφανίσεις την Κυπρούλα σαν παρθένα!

ΜΠΟΞΕΡ