Ευρωεκλογές - Αυτοδιοικητικές: Προεκλογική Εκθετικής Επιρροής

Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η εκλογική μεταβλητότητα -η τάση για μετακινήσεις των ψηφοφόρων- τα απρόσμενα αποτελέσματα και οι δομικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη κλιμακώθηκαν μετά τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 15 ετών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πολιτικές καμπάνιες των νικητών έσκισαν όλα τα δοκιμασμένα εγχειρίδια επικοινωνίας. Οι εκθετικές αυτές αλλαγές και τάσεις στο πολιτικό - εκλογικό τοπίο: α) Αναμένεται να κορυφωθούν στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) και την Ελλάδα (Ευρωεκλογές) και β) δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακά στατικά εργαλεία πολιτικού μάρκετινγκ.

Το κομματικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό και οι επιλογές των ψηφοφόρων ραγδαία μεταβαλλόμενες. Διανύουμε μια εποχή πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας, με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Παρατηρείται μια αποευθυγράμμιση και μεταβλητότητα των ψηφοφόρων - ο αριθμός των κομματικά ευθυγραμμισμένων ψηφοφόρων είναι πλέον μικρότερος από τον αριθμό των αναποφάσιστων. Η επικριτική στάση είναι διάσπαρτη σε όλο το πολιτικό τόξο.

Μπροστά στα πολλαπλά προβλήματα, η κοινωνία των πολιτών αναζητεί και επιζητεί καινοτόμες λύσεις εδώ και τώρα. Η διαμόρφωση ενός προεκλογικού προγράμματος με κεντρικό άξονα την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη δίκαιη ανάπτυξη μπορεί να διαφοροποιήσει μια πολιτική δύναμη -ή έναν υποψήφιο- να ενισχύσει την πολυσυλλεκτικότητα, να δημιουργήσει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να έχει εκθετική εκλογική επιρροή και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη δημοσκοπική εικόνα.

Στο πιο πάνω πλαίσιο έχω αναπτύξει μια πρωτοποριακή ‘‘Εργαλειοθήκη Ανθεκτικότητας’’, η οποία:

  1. Περιλαμβάνει συνολικά 117 δυναμικά εργαλεία, μη γραμμικά μοντέλα, νέα πλαίσια, πολυπαραμετρικές προσεγγίσεις, σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, πρότυπα και δημιουργικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και των προϊόντων και υπηρεσιών.
  2. Μπορεί να: α) Γεφυρώσει το χάσμα Προεκλογικής και Διακυβέρνησης, β) προσδώσει πρακτική αξία στο προεκλογικό πρόγραμμα μετατρέποντας τις δημιουργικές ιδέες και προτάσεις σε ανθεκτικές καινοτομίες και γ) συμβάλει στην προσπάθεια διείσδυσης σε τεράστιες δεξαμενές ψηφοφόρων που είναι διαθέσιμες, όπως είναι οι αναποφάσιστοι και η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Ειδικότερα, η ‘‘Εργαλειοθήκη Ανθεκτικότητας’’ επιτρέπει στους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς να τροποποιήσουν την έκθεσή τους (modify the exposure) ανάλογα, ώστε να είναι ανοικτοί σε ευνοϊκές ασυμμετρίες (εκθετικές ευκαιρίες) και κλειστοί σε δυσμενείς ασυμμετρίες (εκρηκτικά ρίσκα / καταστροφικούς κινδύνους). Απ’ τη μια η αύξηση της έκθεσης (increase the exposure) σε θετικές ασυμμετρίες μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και πλεονεκτήματα. Απ’ την άλλη η μείωση της έκθεσης (decrease the exposure) σε αρνητικές ασυμμετρίες μπορεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να εξαλείψει τον κίνδυνο της καταστροφής.

Το ευέλικτο αυτό Πολυεργαλείο παρουσιάζεται αναλυτικά σε ένα Πρακτικό Εγχειρίδιο, που έχω ετοιμάσει, το οποίο περιλαμβάνει παραδείγματα εφαρμογών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της προεκλογικής εκστρατείας, υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, διαχείριση κρίσεων, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, επιχειρηματική βιωσιμότητα, βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στη διεθνή σκηνή (Nation Branding), Πολιτικό Branding, Branding Τόπου, Branding της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ 2026, μεγιστοποίηση του αντικτύπου –επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού– των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Έρευνα & Καινοτομία, μετατροπή της Κύπρου και της Ελλάδας σε Περιφερειακά Κέντρα Έρευνας & Καινοτομίας, προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων κ.ά.

Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα κριθεί κυρίως σε επίπεδο στρατηγικής, τακτικής, πολιτικής δημιουργικότητας και καινοτομίας, με την προσωπικότητα / πειστικότητα των υποψηφίων να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Στον πολιτικό κόσμο η φήμη (reputation) είναι το παν. Η φήμη είναι υπεύθυνη για την ακμή ή την παρακμή των εθνών, για την άνοδο πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία ή την πτώση κυβερνήσεων.

Η φήμη δεν είναι ό,τι πραγματικά είσαι αλλά πώς σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι ότι είσαι. Αυτό οφείλεται, σε κάποιο βαθμό, στο γεγονός ότι η φήμη ταξιδεύει μέσα από δίκτυα. Η φήμη αρχίζει από τις πράξεις μας, οι οποίες διατυπώνονται σε μια ιστορία που ταξιδεύει μέσα από δίκτυα. Η φήμη ικανότητας (capability reputation) πηγάζει από το πόσο αποτελεσματικός είσαι. Η φήμη χαρακτήρα (character reputation) αντανακλά τις αξίες, το ήθος. Στην εποχή της αστραπιαίας μετάδοσης μηνυμάτων και των fake news, η φήμη χαρακτήρα μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, ενώ η φήμη ικανότητας αντέχει στον χρόνο.

Η φήμη ικανότητας είναι απόλυτα ταυτισμένη με την πολιτική δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη διαχείριση της αβεβαιότητας και των εκθετικών ρίσκων, την αντίδραση σε απρόσμενες κρίσεις, τον εντοπισμό και αξιοποίηση νέων ευκαιριών και τη μεταρρύθμιση.

Καινοτόμος Γέφυρα Ευρωεκλογών - Αυτοδιοικητικών: Η αξιοποίηση της ‘‘Εργαλειοθήκης Ανθεκτικότητας’’ στο πλαίσιο των διπλών εκλογών στην Κύπρο τον Ιούνιο 2024 παρέχει τη δυνατότητα επίτευξης συνεργειών με πολλαπλά εκλογικά οφέλη: πολυσυλλεκτικότητα, διεύρυνση της επιρροής και αύξηση των ποσοστών στις Ευρωεκλογές με ανάλογο αντίκτυπο στις Αυτοδιοικητικές και αντίστροφα. Οι δύο προεκλογικές εκστρατείες αλληλοενισχύονται -σε επίπεδο πολιτικού κόμματος- με κοινό στόχο την ανθεκτικότητα και το ενιαίο σλόγκαν: ©‘‘ανθεκτικές Κοινωνίες, ανθεκτική Κύπρος, ανθεκτική Ευρώπη’’.

* Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας