Παραπολιτικά

Μας κυνηγά ακόμα το «ρωσικό» μας παρελθόν

Μια ακόμη τάτσα στο φόρεμα της Κυπρούλας. Η οποία, από τις πολλές τάτσες, έχει καθιερώσει το στυλ φορέματος... τατσοράλ (κατά το φλοράλ).

Αυτήν τη φορά η Κυπρούλα μπήκε στο στόχαστρο της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ, η οποία ασχολήθηκε, βασικά, με την αθέατη διακίνηση κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών μέσω Κύπρου.

Στην ουσία, πρόκειται για μια συνόψιση διαφόρων καταστάσεων από το «ρωσικό παρελθόν» της Κύπρου, όταν όντως κολυμπούσαμε πανευτυχείς στο ρωσικό χρήμα, με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι τουρίστες κολυμπούσαν στις κυπριακές θάλασσες και ειδικότερα σ’ αυτήν της Λεμεσού.

Εντάξει, μωρέ. Μας φέρνανε τα δισεκατομμύριά τους κι εμείς από ευγένεια και διακριτικότητα δεν ρωτούσαμε πού τα βρήκανε και γιατί θέλανε να τα κρύψουνε σε offshore εταιρείες, σε εταιρείες-κελύφη και άλλα τέτοια. Εξάλλου, τι σημασία έχει τώρα πια; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας βρήκαν τρόπο να κουρέψουνε αυτά τα εκατομμύρια των Ρώσων, ενώ αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και το χρυσοφόρο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, που περιελάμβανε μεγάλους αριθμούς Ρώσων «χωρκανών» μας. Διώξαμε και πολλούς Ρώσους, με βάση τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, χάσαμε και τους Ρώσους τουρίστες, γενικώς κάναμε ριζική «απορωσοποίηση» τα τελευταία ένα-δυο χρόνια. Συνεπώς, μου φαίνεται υπερβολικό να ξεσηκώνεται τώρα όλος αυτός ο θόρυβος και να δίνεται διεθνώς η εικόνα ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένας «σκοτεινός οικονομικός κόμβος» της Ρωσίας.

Ένας, μάλιστα, από τους δημοσιογράφους, ο Νιλ Γουάινμπεργκ, στεγάζει το δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Η Κύπρος αγνοεί τις ρωσικές φρικαλεότητες και τις Δυτικές κυρώσεις για να προστατεύσει τον τεράστιο πλούτο των συμμάχων του Πούτιν». Αυτή η γενίκευση είναι τουλάχιστον άδικη και ανεδαφική, αφού η Κύπρος τάχθηκε αναφανδόν και εμπράκτως εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τώρα, αν κάποιοι μεμονωμένοι στην Κύπρο βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις κυρώσεις, αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί και, εάν τεκμηριωθούν οι κατηγορίες, να υποστούν την ανάλογη τιμωρία. Αλλά όχι και να παρουσιάζεται η Κύπρος γενικά σαν ανάλγητος υπονομευτής των Δυτικών κυρώσεων κατά του Πούτιν, τη στιγμή που εφάρμοσε πλήρως αυτές τις κυρώσεις, πληρώνοντας μάλιστα κόστος μεγαλύτερο από άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό γιατί το αποκρύβουν οι δημοσιογράφοι;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ